10 мита за протестите

Последна промяна на 21 юни 2013 в 15:11 10900 35

Протестиращите. Снимка: Сергей Антонов
Протестиращите. Снимка: Сергей Антонов

Магдалина Генова,

Нервната акула

Това е протестът на десните хора на България, даже последните десни в държавата. Грешно. На протеста вървя редом с десни – либерали и консерватори, зелени, леви и хора без ясно оформени политически виждания, все още. Обединява ни едно и също нещо – искаме псевдо-дясното, псевдо-лявото, мафията, непотизма, безочието, пълзящата диктатура, уродливата съдебна система, полицейщината, източването и корупцията да напуснат управлението и да отидат там, където им е мястото, в затвора и на политическото бунище.

Това е протестът на красивите и креативните – и грешно, и вярно. Всеки един от нас на протеста е красив по своему, защото сме усмихнати, позитивни и с честни намерения. Бяхме забравили какво е да си наистина красив след години облъчване с фалш, силикон и реалити клонинги. Всички също сме и креативни и имаме какво да кажем, това не е привилегия на шаманите, съветниците, гамизите, Вежди и Нешка кликата, свикнали да налагат своя вкус и своите виждания срещу нечисти пари. 

Протестът не е политически. Грешно. Няма как един протест с политически искания да не е политически. Точната дума е “партизиран”, и не, не е партизиран, виж по-долу.

Протестът е партийно организиран и участниците са платени – грешно. Всеки опит да се партизира протеста се парира от модераторите на отделните събития, а знамената на различните партии потъват в множеството от хора. Тези, които сме се появявали в медии като участници в протеста говорим от свое име, но всички имаме да кажем едни и същи неща – искаме спешна промяна. Партии трябва да потърсят път към протестиращите, а не протестиращите към партиите. И да – мразим ви безплатно.

Протестът е анти-турски и прелива от слово на омраза. Грешно. Единствените с анти-турски послания са подставените лица, купени от различните парламентарно представени партии и субекта на СКАТ. Едно от нещата, срещу които протестираме е 23годишната експлоатация на етническата карта и страховете на хората – българи, роми и турци. Грозно е, противоконституционно е и част от факторите, довели до текущата политическа и икономическа криза.

Това е протестът на (интернет) лумпените. Грешно. Даже няма нужда от коментар – нито думата “лумпен” принадлежи на политическия речник през 2013та година, нито неползването на интернет е повод за гордост. Напротив.

Това е протестът на средната класа. Грешно. Не е протест на средната класа, колкото и да е условно това понятие. Има всякакви хора – и пенсионери с крайно ниски доходи, и студенти, и работещи, и самонаети, и собственици на бизнеси, и хора без работа в момента. А опитът да се делят хората класово е грозен и е част от диктаторските прийоми на тези, които 23 години не си направиха труда да мръднат и на йота от назубрената по съветските университети пропаганда.

Освен това, нямам никакво намерение да се срамувам, че съм средна класа, както същите хора са искали семейството ми да се срамува 45 години, че е “едра буржоазия и капиталисти”. От 1997-ма насам ми е коствало много време, усилия, труд, учене и работа на няколко места едновременно и през уикендите, за да стигна дотук. Не ме е срам, напротив, гордея се с пътя си и трудно ще отстъпя.

Протестите ще приключат бързо, защото хората ще се изморят. Грешно.Голяма част от протестиращите излизат за първи път навън, за да потърсят правата си и да върнат контрол върху живота си, защото през 97ма още са били малки. Трудно е за затворената номенклатурно-партийна каста да проумее какво означава да упражняваш гражданските си права и да печелиш трудни битки заедно с десетки хиляди като теб. Това не изтощава и не се забравя.

Протестът няма послания и искания. Грешно. Протестиращите имат много конкретни искания – теренът да се разчисти от бандити, партийна корумпирана номенклатура, дърти ченгета, мутри и неспособни да управляват хора. След това да играем играта по честни правила. А кой ще дойде след това? Ние. Голама част от тези хиляди хора ще потърсят начин да участват в определянето на новите правила и ще се включат в управлението посредство предоставените ни от закона инструменти.

Отново ще е същото. Грешно, скоро няма да е същото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.06 2013 в 16:38

През Монтана? Ма заедно с децата праим 90kg, ще го компенсираме от пицата.

22.06 2013 в 15:50

Пиеш ли си хапчетата редовно?

22.06 2013 в 15:49

Добре ли плащат в ГЕРБ на платените си писачи по форуми?
Прокуратурата не може да се меси в изборите, безспорно. С едно изключение - когато една мафиотска шайка, маскирана като партия, е запланувала мащабно фалшифициране на тези избори.
А какво демократично управление може да се чака от тези, които се опитаха да дойдат на власт с преврат? ;)
Сопата наистина има два края, ама ще го отнесат и четирите банди, които в момента са в парламента.

22.06 2013 в 15:47

Карам автобус с интернет лумпени към протестите, за предпочитане с деца да има какво да отнемаме после. Обаче поради слабия интерес към протестите остават свободни места, така че ако някой търси превоз да каже ... Луковит? Пирдоп? Руси? Някой?

П.С. Минимум 95 кила нали знаете .. има ПИЦА!

22.06 2013 в 15:43

А един Болен Сидеров успя да вдигне с 15% пункта доверието към президента ... Това си е за учебниците по PR.

22.06 2013 в 15:42

Типичен отговор на сплашена от партийния шеф "червена лелка/бабичка", чиито деца/внуци са на протеста ама тя не знае... Не знае и че току що каза БРАВО на "кръвния" си враг олицетворяващ и подкрепящ фашистката партия на болен ...
Типичното за тези индивиди е че губят целия си разум, когато чуят названия като балкански, професор, майстор .... навявайки им спомени от хубавите спокойни времена, когато луканка и банани се ядяха един път в годината и то ако и връзкар ...

Но от какво толкова ги е страх тези хора, че дори те търпят новата "тройна" коалиция не мога да разбера...

22.06 2013 в 15:29

Професор,майстор, Вучков. Та нали вие поддържахте ГЕРБ 3 години, заедно с психично болния ви лидер Волен Местан по майка Сидерова?

Вас май много ви е яд, че няма да има Болен в новия парламент?

Иначе вижте как хубаво сте го казал - защо не изметохме това с/у което протестираме? Ами не сме били на власт, ето сега идваме. Но ние не само ще реформираме парламента, ние ще реформираме и всички партии в парламента, начело с ГЕРБ и БСП, защото наглостта на двете най големи партии за момента прекрачи всякакви граници, и ако трябва и 3-то че и 4-то правителство ще свалим за да има бъдеще за нашите деца.

Вие може би следвате сляпо примера на фертилния си лидер Болен Сидеров и нямате идея а някой основни понятия - какво е готов да направи един родител за своите деца.

Нито платените ви агитки, нито танкове могат да ни уплашат когато сме излезнали да се борим за бъдещето на децата си.

Иначе Болен като един типичен полу-мъж без наследник, не знае с какво си играе. То и като се заяде с Лора си пролича, че човека си няма хал хабер какво да прави като има насреща бременна жена.

22.06 2013 в 15:18

Не разбрах само кои са свестните .. божков, василев, тихолов, пеев(ски), волен, местан,цветанов и борисов?

Но понеже забелязвам симпатиите ви към свестния станишеф вие за това ли гласувахте? За тази тройна коалиция? За пренасочване на милионите обратно към свестния Божков известен като черепа? за КТБ? Колко мъка има по този свят ...

22.06 2013 в 15:09

Избирателния не наказателния естествено. Допуснал съм грешка, дето може да се окаже вярна.

22.06 2013 в 15:03

Средна класа има, тя е малка и крехка, но все пак плашеща за враговете и. Затова Лигарски иска да е смаже - максимално бързо, пренасочвайки средства ежеминутно към Мафията и хора като Божков... за да може средна класа да няма и никога да няма.. ние сме удобни само ако сме "мизерна" класа - без ток, без хляб, без знания и без организация... Сляпо гласуващи за "социални" идеи на хора които са всичко друго но не и социални.

Ние не сме хората с яхтите, но ние можем да си платим тока . колкото и да ни е неприятно, че голяма част от парите отиват в мафията и покриват разходите на тези които не си го плащат .. както и другите сметки. Ние не сме социалистите със замъци и панаири, цумове и енерго мафия и ние, но ние си имаме работа, семейства и успяваме да поддържаме някакъв стандарт на живот.
но най важното - ние виждаме подмяната на вота, грешките който не могат да се простят, и ние знаем, че плащаме достатъчно за да има нови избори и да пратим властниците на поправителен. Ние не се страхуваме от избори, МВФ и режим на тока. И нас не ни е страх, че всяка революция изяжда своите деца, защото ние го правим за нашите деца!