Защо Мексико сити е толкова опасен при земетресения?

Теодор Спасов 22 септември 2017 в 11:15 44067 2

Снимка EPA

На 19 септември 2017 г. земетресение с магнитуд над 7,1 разтърси за около 20 секунди един от най-населените градове в света – Мексико сити. До този момент са регистрирани поне 230 жертви и над 800 ранени. Земетресението съвпадна с 32-та годишнина от труса през 1985 г. с матгнитуд около 8 по Рихтер, при който са загинали между 5 и 10 хиляди души (според различни източници).

Но има една причина, поради която тъкмо Мексико сити е един от най-опасните при земетресения градове в света. И проблемът далеч не се състои само в некачественото строителство.

Заобиколената от тектонски плочи страна

Мексико е една от страните с най-висока сеизмична активност в света, лежейки в близост до границите на няколко тектонски плочи. Една от тях е част от големия Тихоокеански огнен пръстен и лежи успоредно на мексиканското тихоокеанско крайбрежие. Тъкмо там е границата между Кокосовата тектонска плоча и Северноамериканската тектонска плоча. Страната лежи също така северно от границата с карибската плоча. Поради тази причина в Мексико всеки ден се регистрират около 40 леки земетресения.

Но причината, поради която столицата на Мексико е особено опасна при земни трусове, се крие стотици години назад във времето.

Къде точно е построен Мексико сити?

Населеният с 20,4 милиона души град (заедно с покрайнините) е построен на високо планинско поле, подобно на българската столица София. За разлика от София обаче, надморската височина, на която е построена мексиканската столица, е с хиляди по-голяма - 2250 метра над морското равнище. Тази характеристика прави Мексико сити града с най-благоприятния климат според множество световни класации. Макар и да е разположен в тропическия климатичен пояс, средната максимална температура през май (най-топлият месец там) е едва 25 градуса. А средната максимална температура през най-студения месец (месец декември) е 20 градуса.

Но тъкмо фактът, че столицата на Мексико е построена върху това иначе благоприятно по отношение на климата планинско поле е причината градът да е един от най-опасните при земетресение в света.

Защо Мексико сити е опасен при земетресения?

Полето, където е разположен Мексико сити, преди стотици години е било дъно на вече пресъхнало езеро. Затова почвата, върху която е построен градът, е много мека. На практика по време на земетресение почвата под града се движи като желе и тъкмо това е причината, поради която значително се усилва унищожението при големи земетресения.

Поради тази причина, макар и епицентърът на земетресението през 1985 г. да е бил на 350 километра от Мексико сити, тогава в резултат от него са се срутили 412 сгради, а 3124 са били сериозно увредени. Земетресението на 19 септември тази година беше с епицентър на около 120 километра от града, но също предизвика огромни щети и доведе до смъртта на стотици души.

Учените обясняват, че старото езерно дъно, върху което е построена мексиканската столица, резонира със сеизмичните вълни. Този резонанс усилва ефекта от сеизмичните вълни, дори и да идват от далечни сеизмични събития.

Но не всички сгради в града са податливи на този резонанс. Много от по-старите колониални сгради са оцелели стотици години, защото не са достатъчно високи, за да бъдат засегнати от резонансния ефект.

Бившето езеро Текскоко

Езерото Текскоко, съществувало преди стотици години тъкмо там, където днес е разположен Мексико сити, е естествено езеро. В близост до него, както и на неговите острови, ацтеките са строили много свои селища. На такъв остров е била разположена столицата на империята на ацтеките.

В началото на 14. век на остров в езерото е построена столицата на ацтеките Тенохтитлан. Още тогава те са построили система от канали, с която да контролират нивото на езерото, за да превантират наводненията. В началото на 17. век обаче тази система е разрушена по време на завладяването на Тенохтитлан от испанците, като никога не е построена отново. Поради тази причина колонизаторите решават, че е нужно пресушаване на езерото. След като е пресушено, върху неговото дъно започва да се разширява столицата на Мексико, която днес е един от най-големите градове в света. 

В наши дни за езерото Текскоко напомня само район, заобиколен от солeни блата на около 4 километра източно от града, както и малките езерца Шочимилко, Чалко и Сумпанго, които също са останки от голямото езеро Текскоко.

Още за причините за земетресението в Мексико можете да прочетете в НаукаOFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

2

рамбо

22.09 2017 в 12:03

Основната причина за многото жертви си остава лошото строителство. В Чили и Япония стават постоянно подобни , че и по-силни трусове, но там има високи стандарти в противоземетръсното строителство и затова при тях подобно нещо не може да се види. Често в тия страни при 6-та или 7-ма степен даже няма паднали сгради, камо ли пък жертви.

12703

1

speedyyu

22.09 2017 в 11:58

Плочите са "тектонични"!