Сводка на войната, 16 февруари 2023 г.: Байдън в Минск? Ще го посрещнем както трябва

Александър Леви и Катрин Гишар 16 февруари 2023 в 20:08 7294 3

Снимка

"Дали ще се обиди, ако поканя Джо Байдън"?

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Израелският външен министър е на посещение в Киев. Това се случва за първи път от началото на войната : високопоставен служител на израелската държава да пътува до Украйна. Ръководителят на дипломацията, Ели Коен, ще се срещне този четвъртък с президента Зеленски и неговия колега Дмитрий Кулеба. Министърът ще пристигне и за да отбележи повторното откриване на израелското посолство, което беше затворено в началото на войната. В дневния ред е включено и посещение в Буча, град станал символ на руската агресия, както и в Бабий Яр, в покрайнините на Киев. Там на 29 и 30 септември 1941 г. нацистите и техните местни сътрудници убиват повече от 33 000 евреи. Въпреки че Израел многократно е осъждал агресивната война на Русия, еврейската държава досега се е въздържала да достави каквото и да е оръжие на Украйна. Наскоро обаче даде зелена светлина за прехвърлянето на технология за откриване на заплахи от въздуха на украинските въоръжени сили.

Александър Лукашенко прие днес чуждестранната преса в Минск. Според обкръжението на беларуския президент, тази среща е била организирана в последния момент. На нея присъстваха все пак много чуждестранни журналисти, предимно кореспонденти пристигнали от Москва. В продължение на повече от три часа те имаха възможност да изслушат един Лукашенко видимо във форма и да му задават въпроси. Беларуският лидер лично нападна малцината дошли западни журналисти ("вие сте тези, които не искат мир"), сякаш те бяха посланици на своите страни, след което покани Джо Байдън да дойде в Минск, а не в Полша. Полша, която според него се е превърнала в "хиената на Европа" и която иска да "разчлени Украйна". Но ако американският президент се възползва от това пътуване, за да се отбие в Минск ("ще го посрещнем както трябва", обеща Лукашенко), той гарантира, че и "Владимир Путин ще пристигне веднага от Москва". "И тогава ще седнем тримата и ще решим всички проблеми". Засега Лукашенко ще се срещне с Путин в Москва в петък, за да обсъдят "широк кръг от въпроси - от сигурността до икономиката". По думите му нито една тема няма да е табу, дори и ролята на руско-беларуския военнен контингент в страната, готов да се намеси при най-малката заплаха за Беларус, каза Лукашенко.

Украйна е свалила няколко руски балона над Киев, съобщиха украински военни, като добавиха, че те вероятно са пренасяли разузнавателни материали. Шестте забелязани балона, вероятно са били примамки, предназначени да отвлекат вниманието и да изразходват боеприпасите на зенитно-ракетни комплекси, заяви украинското министерство на отбраната. Именно обект от този тип предизвика преди два дни затварянето на въздушното пространство на съседна Молдова. Мнозина виждат в тези инциденти прелюдия към голяма руска въздушна офанзива, тъй като през последните дни Москва масира бойни самолети и хеликоптери по границата с Украйна.

Швеция и Дания се присъединяват към плана на Германия за създаване на европейски щит за въздушна отбрана. В средата на октомври 15 държави подписаха меморандум за разбирателство за създаване на обща система за защита на европейското небе - Инициатива за европейски небесен щит (ESSI), в контекста на войната в Украйна. "Повече членове означават повече сигурност и по-ниски разходи за всяка от страните членки", заяви германският министър на отбраната Борис Писториус в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел на 15 февруари. Следователно в бъдеще в инициативата ще се включат половината от 30-те държави от Атлантическия алианс, както и Финландия и Швеция, които са кандидати за членство. Засега Полша не се е присъединила към проекта.

Германия: през 2022 г. украинците стават втората по големина чуждестранна общност след турците.

Според последните данни, публикувани от Германската статистическа служба (Destatis), през 2022 г. в Германия са влезли 1,1 млн. украинци. С почти 139 000 завърнали се оттогава насам, балансът на украинците, които са се установили в Германия през тази година, възлиза на 962 000.

За сравнение, през януари 2022 г. в Германия е имало 138 000 украинци.

Броят на пребиваващите в Германия лица с турско гражданство се оценява на около 1,3 милиона души.

Броят на украинците, пристигнали в Германия през 2022 г., е по-висок от кумулативния брой на мигрантите, влезли в Германия между 2014 и 2016 г. от Сирия, Афганистан и Ирак (834 000 лица).

Градовете-държави Берлин и Хамбург приемат най-много бежанци от Украйна в сравнение със съответното им население. Две трети от пристиганията (68%) са осъществени през първите три месеца на войната, между март и май 2022 г. Жените на възраст над 18 години са два и половина повече в сравнение с мъжете ; те съставляват 71 % от лицата на възраст 18-60 години които са напуснали Украйна в посока Германия.

Във Франция броят на приетите украински бежанци е бил около 106 000 в края на 2022 г., по данни на Френската служба за имиграция и интеграция.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

17.02 2023 в 08:14

О, да, ще се събере навалица!

1005

2

Чичо Джо

16.02 2023 в 23:30

@Джендо Джедев:
Не само тях, и други "видни" Zдисти ще им правят компания по време на трибунала!

345

1

Джендо Джедев

16.02 2023 в 21:43

""ще го посрещнем както трябва", обеща Лукашенко"

А теб и Батюшката ти ще ви посрещнат както трябва в Хага. :D