Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

Радан Кънев: В защита на Реформаторския блок

Последна промяна на 22 август 2013 в 03:14 7916 78

Радан Кънев. Снимка: БГНЕС
Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев публикува в блога си материал, в който отговаря на най-честите въпроси и обвинения към Реформаторския блог.

Препечатваме го изцяло, тъй като смятаме, че този текст е едно от най-пълните досега обяснения каква е визията на новопоявилата се политическа формация.

 

Разбирам хората с близки до моите възгледи, които са скептични към Реформаторския блок. И не само защото у нас скептицизмът е норма (а и това понякога е полезно).

Разбирам и това, че Реформаторският блок се посреща с открита и клеветническа враждебност от очевидните си опоненти. Дори само началните социологически данни са показателни - той представлява огромна опасност за статуквото в българската политика.

Не преставам да се учудвам обаче на пасивността, с която сме склонни да посрещаме и атаките, и съмненията. У нас да защитиш делата си се приема сякаш за нескромност, едва ли не нахалство. По-обичайно е да мънкаме, все едно някой друг ги е свършил, да се застраховаме срещу собствени провали. Е, аз не съм такъв човек. Пиша този текст, за да защитя блока - лично, убедено, със съзнание за отговорността, която нося пред членовете и симпатизантите на ДСБ. Пиша го, защото неведнъж през последните месеци говорих за тъжните последици от сложните игри, тънките сметки и дългите пасове.

Убеден съм, че моментът изисква да се действа смело, открито, безрезервно.

Последните дванадесет години ни научиха на един важен урок - че пасивността е услуга за тези, които стрелят по нас. Че непрекъснатото взаимно обвиняване в грехове, които именно противниците ни вменяват, рано или късно се обръща на братоубийствена война. За тези дванадесет години, българската десница загуби и лидерите си, и лидерството си като обществена сила. Загуби силата да води обществото към промени. И тъй като никой друг не се осмели, спряха и промените. И така стигнахме до 14 юни.

Само два месеца и една седмица по-късно, ние изглеждаме забравили какво ни събра. Ами събра ни съвестта ни. И чувството за отговорност пред тези половин милион българи, които гледаха избора на Пеевски за шеф на ДАНС, без да имат един народен представител, който да стане и да кресне от тяхно име това, което им спираше дъха в този петък.

Събра ни невъзможността като граждани на България да търпим това, което видимо се случва - превземането на институциите ни, на демокрацията ни и на пазара ни от мафията. Никой никому не се обади този петък по партийния телефон. Всеки написа 2-3 реда в интернет и тръгна за площада. И там бяхме всички - хора от СДС, ДСБ, Зелените, Движение БГ, "Свобода и достойнство", Синьо единство (изреждам по ред на учредяването, неизчерпателно). "Партийни ръководители" разни, излезли със семействата си да свършат това, в което се провалиха като политици - да направят превземането на държавата от мафията невъзможно ...

(Знам, че и до днес на протеста има много избиратели на ГЕРБ. Те имат моето уважение, но този текст не е насочен към тях)

Ако в този ден бяхме казали на хората на площада, че няма да се обединяваме, защото "имаме значителни политически различия", щяха да ни ритат, докато попаднем вътре в огражденията, за да могат да ни освиркват заедно с останалите.

И тъй като бях активен участник в събитията от 14 юни насам, а и не съм забравил какво ни срещна и събра тогава, ще си позволя да защитя Реформаторския блок от най-честите обвинения, които получава вътре в партиите или извън тях (за съжаление, твърде сходни):

1) Режисиран проект на (някаква) олигархия:

Това е класическа лъжа. Нито един "олигарх", независимо от дефинициите, които можем да дадем на този термин, не е участвал в най-малка степен в процеса на събиране на партиите от РБ и преговорите между тях, от 24 юни, та до ден-днешен. Няма съветници, няма посредници, няма договорки с медии, нищо. Всичко е станало пред очите ми, практически всичко - пред очите на цялото общество.

2) Проект на Президента:

Още една обикновена лъжа. Нито блокът като цяло, нито партиите в него са в контакт с г-н Плевнелиев, с него ви съветници, официални или неофициални кръгове. Едва миналата седмица, г-н Плевнелиев организира рутинна протоколна среща с г-жа Кунева и с мен, и то не като представители на РБ (каквито и не сме), а като председатели на две извънпарламентарни партии с близък до прага резултат и активна позиция днес. Нямам никакви данни в подкрепа на твърдението, че българският президент изобщи е излязъл извън правомощията си и "акушира" политически проекти. И дано съм прав.

3) Безпринципна коалиция с цел влизане в следващия парламент.

Влизането в следващия парламент не е лоша цел. Не мисля, че е по-добре отново да оставим няколкостотин хиляди българи без представителство.

Независимо от това, обвинението е несправедливо. Всички партии в блока имат много ясна и практически идентична програма в областта на правосъдието, което ги противопоставя на класическите партии на мафията в България и ясно ги разграничава от доскорошните управляващи. Сходствата са десетократно повече от разликите в областта на икономиката, администрацията, образованието и другите публични услуги, човешките права.

И най-важното: Чувството на общност между избирателите ни, на което ще се спра малко по-надолу.

4) Компрометирани "стари муцуни", които търсят оцеляване на гърба на протеста.

Това е най-традиционното обвинение, и е също толкова неверно. В огромната си част хората, които се занимават с организацията и програмата на блока, са "ново поколение" политици. Дори - вярвайте ми - често твърде ново и неопитно. Включвам и себе си. Видимо допускаме грешки, които са допускани и преди нас, видимо се изправяме пред проблеми, които ни липсва опит да решим.

Идеята за "стари муцуни", които ехидно дърпат конците, е невярна. Може би твърде невярна... Но по-важното е, че опитните политици от партиите в блока, са в огромна степен жертви на умишлено очерняне от същите тези мафиотски среди, които избраха Пеевски начело на ДАНС. И с всички възражения, които имам към управлението на НДСВ например, ми е много смешно, когато с радост цитираме един клеветник за едно, а го опровергаваме за друго. Клеветникът си е клеветник. Не го използвайте срещу Кунева, защото ще сте безпомощни, когато ви почне вас....

5) Обикновена партийна коалиция - турлюгювеч от вече загинали партийки.

Привидно вярно. Партиите вече са седем, всички са били неуспешни на предишните избори и носят тежка история от провали последното десетилетие. Няколко насрещни аргумента:

- Колкото и да са "умрели", тези партии продължават да получават гласовете на около близо половин милион души. И когато се явяваме отделно, тези хора остават непредставени;

- Идеята, че ако нариташ "умрелите" в ъгъла, ще цъфнеш от пепелищата целият в бяло се оказа изключителна заблуда. Всички опити в тази посока завършиха с провал и ново разочарование на избирателите. Очевидно е нужна консолидация, а не остракиране;

- Независимо от загубата на доверие (дължаща се в огромна степен именно на разцепленията и на пасивността пред мафиотските атаки), "умрелите" партии продължават да имат експертен потенциал, десетократно надвишаващ този на всичките 4 в 42-ото НС, взети заедно. Дори само за консолидация на този потенциал, си струва взаимодействието;

- Най-важното: Към Гражданския съвет на блока и експертните му комисии вече активно работят десетки експерти и общественици, които не са част от седемте партии. Те поемат лична и политическа отговорност именно в името на Реформаторския блок и не биха го направили за една от партиите или за някаква малка коалиция от 2-3 формации. Те са гаранцията, че става дума за нов политически субект със собствено бъдеще, лице и отговорност;

6) Потенциален съюзник на БСП и ДПС.

Тъжното е, че тази лъжа се разпространява от хора от "сините" среди и от среди в ГЕРБ, които публично постоянно"протягат ръка". Казвам го още веднъж, ясно - за нас БСП и ДПС са партии на мафията, вратите към тях са зазидани. За "Атака" изобщо не говоря...

Сега няколко вътрешни теми, болезнени за привържениците на ДСБ:

7) "Защо с Кунева/ Надежда/СДС?"

Ами въпросите в известен смисъл дават отговора. Възражения има практически към ВСИЧКИ субекти в блока, и със сигурност - към отделни силни и познати личности във всяка една от партиите. Нали сме наясно, че въпросът "Защо с Иван Костов?" постоянно се задава в другите партии?

Недоверието към политическите лидери вдясно от центъра беше култивирано дълго време. Този процес започна по време на управлението на ОДС чрез няколко вестникарски парцала, финансирани от мафиотски среди вътре в десницата и продължи неуморно до изборите през 2013г., когато даде своя плод. Това недоверие се разпространи сред активите на отделните партии и стигна до обикновените избиратели.Персонифицирането на партиите със стари лидери, по тази причина, е класическо оръжие на враговете ни.

Ако слушаме недоверието си, нямаме друг избор, освен да се явим всички поотделно и да претърпим крах, в сравнение с който май '2013 ще ни се струва триумф на демокрацията.

Напротив - в името на избирателите и тяхното доверие, ние сме длъжни публично да преодолеем недоверието си. Да направим това, което направиха Иван Костов, Стефан Савов и Анастасия Мозер през 1996г., и което даде възможност за реформаторското управление през следващия мандат.

И отново - като се абстрахираме от недоверието към политически лидери, за насаждането на което и ние имаме своята отговорност - общността на избирателите ни е единна. Като ценности, светоглед, социално положение, образование - твърдите електорати на тези партии са едно. Те винаги са искали единство, но твърде често с абсурдното условие "единство без Еди-кой-си". Надали точно на привърженици на ДСБ трябва да обяснявам колко абсурдно е това условие.

8) Защо със "Зелените", които са леви/терористи?

Ами защото не са. Прочетете им програмата. Между другото, ДСБ е преговараяла със Зелените многократно, за съжаление безуспешно, в миналото. Нищо ново.

Принципни различки между Зелените и десницата има, но те са преодолими. Общото е много повече. Пример: И ние, и Зелените искаме устройствените планове на населени места да се съобразяват с плановете за управление на защитените територии. Това се нарича законност. Чак след това може да имам някакви разлики по параметри на развитие и застрояване. Днес няма законност - има мафия...

9) Защо с Касим Дал?

Важен и труден въпрос. Първо - не е с Касим Дал (вж. т.7 - това персонифициране е оръжие на враговете ни...). А е с партия, която успя да спечели доверието на близо 50 000 български турци в непоносимите условия на политически монопол върху гласовете на българските турци, наложен с всички средства на мафията. Всеки от тези избиратели е поел не политически, а пряк житейски риск, за да се противопостави на този монопол.

Струва ли си ние да поемем политически риск (примерно от атаки от националисти)? Моят отговор е - да. Струва си, защото премахването на политическия монопол върху гласовете на българските турци е стратегическа цел за България за десетилетия наред. Този монопол души българската политика, като дава неограничена власт на една партия на мафията. Пречи на българо-турските отношения и така блокира и икономиката ни. И най-вече - сегрегира стотици хиляди български граждани и ограничава както правата им, така и възможността им да се развиват пълноценно икономически, да градят независими семейства и общности.

Това е истински национализъм - да се грижиш за стартегическите интереси на българската нация (включваща различни етноси) и да поемеш рискове с тази цел... Другото е трупане на евтини ползи под националния байрак, с цената на рушене на единството на нацията - предателство.

10 ) А в миналото как се плюехте ...

Много грешки са допускани в миналото. И в бъдеще ще се допускат много. Но нека поне не повтаряме очевидните. Политическата конкуренция е нещо нормално, нормално е и тя да бъде на моменти изострена. След като сме се явявали отделно, нападали сме се. Личните нападки обаче са доказано вредни.

Способността да оценяваш грешките си и да ги поправяш е важна в политиката, и ще става все по-важна, защото гражданите стават все по-наблюдателни и чувствителни. И слава Богу.

11) Ще се разпаднете...

Това зависи само от нас. Ако продължаваме да не си вярваме, може и да се разпаднем. Ако насърчаваме недоверието помежду си, също.

Ако обаче увеличаваме гражданското присъствие и създаваме нови спояващи елементи, ако изградим регионално ниво, ако създадем истинско колективно политическо ръководство - съвсем няма да се разпаднем. Други ще се разпадат, за да се присламчат. Гледали сме го и от двете страни... Засега сме на правия път. Пиша това, за да останем на него.

В заключение:

Реформаторският блок не е свенлив полу-легален проект на неколцина лидери и няколко малки партии, чрез който по терлици да влезем в следващия парламент. Такъв можем единствено сами да го направим, ако се държим по терлици.

Реформаторският блок е политическо обединение с няколко изключително тежки задачи, които изреждам според моята преценка за важността им:

Първо, да покаже на избирателите, че БСП-ГЕРБ не е единствена алтернатива.

Второ, да обедини десните привърженици и симпатизанти след дванадесет години на ерозия на дясното.

Трето, да отговори на нуждите на едно цяло ново поколение граждани, да влезе в диалог с тях, да им покаже, че има смисъл да бъдат и избиратели, а и политици.

Четвърто, да представлява събудената градска средна класа и да ѝ даде представителство.

И най-важното - да не допусне да остане "проект на жълтите павета", затворен, самовлюбен и враждебен към околните и към чуждото в себе си. Да сложи началото на устойчива коалиция/партия в дясно и център, която да представлява интересите на различни обществени, а и етнически групи от обществото, да търси баланс на регионите и мястото на България в един все по-единен Европейски съюз.

Тези задачи по терлици, със свенлива самокритика, няма да изпълним. А ако не можем да ги изпълним, сме излишни.

Сега е време да "изуем" терлиците, а и чепиците.

След петък, 14 юни и петък, 16 август, е време за ботуши и цървули. Мафията иска война и противопоставя българските граждани един на друг. Войната трябва да си получи. Но не между гражданите, а всички срещу мафията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.08 2013 в 14:48

Чети по-горе и освежи паметта си, защото с амнезии като теб я докарахме дотук.
Дала съм Два отговора с факти на г-н или на г-жа "Стигаглупости" ... Добре е да си припомниш какво е било, преди да говориш.

31.08 2013 в 14:37

Оо, закъсняла съм с отговора!
Видях преди час този сериозен отпор на Историята "СДС-ДПС" или конкретно на ОДС. Обругали сте ме прилично, но не се учудвам.

Ще започна с това, че всяка година нашите политически партии си пренаписват историята и от нея изчезват всички позорни факти. Удобно е ... Като започнем от БСП (предишна "Демократична левица"), която ту има, ту няма наследствени връзки с БКП, та и с ДСБ - същата работа. Хем е наследник на СДС и ОДС, хем пък не искат да споменават за любовната връзка с Доган от 1996-та. Всъщност връзката е от по-рано, но нейсе ... Има достатъчно официални данни и за предишните им прегръдки през '94-та и '95-та. Или не според вас?

Ок, ще опитам отново: Някой има ли спомен как и къде Костов провеждаше своите важни политически срещи, при които се взимаха най-съществените решения преди избори или преди промени в самата партия?
... Всеки лидер на партия в България има свой вр. Бъзлуджа. Костовият "връх" се наричаше Каденабия - скъп курорт край едно от красивите езера на Италия. В Каденабия се срещат най-вече важни особи - държавници, канцлери и подобни значимости. По тази причина и всичко най-важно в демократичното дясно у нас, започваше от Каденабия. Били ли сте там? ... Жалко, ако не сте.

Но по-добре да цитирам:
"В Каденабия се провеждат срещи на десни политически сили от България ('96, '98, '99, '01, '09) със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“.

През 1996 там се създава коалиция ОДС между Иван Костов (СДС), Ахмед Доган (ДПС), Стефан Савов (ДП) и Анастасия Мозер (БЗНС)".

Справка: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5

Изготвено е и споразумение за номиниране на общ кандидат за президентските избори в България чрез процедура на първични избори, подписано на 29 март 1996 г. от лидерите на СДС, НС (Народен съюз БЗНС) и ДПС.

Всички тогавашни ОДС-лидери в интервютата си говорят все още за периода и споменават за ужас на Костов позорния факт, че Доган е бил част от семейството ОДС. Да цитирам ли?

Ок: 1. Надежда Михйлова - четете от 24.02.2004, в .Mediapool:
"Кога е искрен г-н Костов"? - Когато през 1996 година смяташе, че ДПС не са ченгета и не са проклятие, а с тях може да се коалираме за президентските избори и наричаше тогавашната коалиция с тях ОДС "реформаторско мнозинство" или когато през 1997 г. искаше заедно да участваме с общи листи на парламентарните избори?"
--------

2. От интервю с Петър Стоянов: 11.01.2013.... / http://lira.bg/?p=38678

"Трудно ли се преглътна ДПС като част от ОДС?
- Не.
Защото се замислих, че тогава СДС приема доста лесно ДПС, докато сега след толкова години дамгата върху ДПС доста трудно се преглъща.
- Нямам представа какви разговори са водели Костов и Доган по онова време, но отношенията им бяха повече от приятелски. Даже Филип Димитров, който трябваше да е най-огорчен, защото ДПС го свали от власт, също прояви държавническо мислене. Думите му бяха: „Ако това е цената, трябва да се плати”.
--------

3. Осман Октай: Заедно със Стоянов оформяхме като зам.- председатели на СДС и ДПС процесите за създаване на ОДС.
Реално аз, Веско Методиев от Димократическата партия, Петко Илиев от БЗНС и Петър от СДС кордирахме ОДС. Първо стартирахме обединението за местните избори през 1995 г. Пез пролетта на 1996 г. Стоянов беше номиниран от СДС за кандадат-президент. ДПС и Народен съюз стояха зад Желев за общ кандат на ОДС. За да се избегне разрив, проведохме на 1 юни 1996 г предварителни избори. На тях Стоянов спечели убедително.
През 1996 г. ДПС стана този коалиционен партньор в ОДС, който направи възможно създаването на коалицията на широка политическа основа.
--------

4. Ген. Атанас Атанасов - директор на Национална служба Сигурност в Правителството на Иван Костов:
"Няколко месеца след съставянето на правителството на Иван Костов ДПС напусна ОДС и в съдружие с другия партиен лидер, агент на ДС с псевдоним Гоце, започна работа за създаването на следващ про-комунистически политически проект".
Read more: http://30dumi.eu/2010/08/gen-atanas-atanasov-bukvalnoto-samor/#ixzz2dWR8UAqI
------------

Има ли някой от вас отговор на въпроса, как така някой напуска ОДС, ако не е бил в него? Или всичките тези хора и справките лъжат? ....
... Това, че по-късно Доган прави поредния си завой и оттегля подкрепата си за Костов, не беше фатално за самото Правителство, но оттогава животът на ОДС ставаше все по-труден. Или по-точно инфарктен по време на следващите избори през 2001-ва. След тези избори страницата на ДПС беше изтрита от историята на десетките демократични бракосъчетания, по времето на Иван Костов.

До общите листи тогава (през 1997-ма) не се стигна поради разногласия в партията на Доган (от страна на Октай). Доган се яви на изборите като част от т. н. "Реформаторско общество на ОДС", но с листи на новосъздаденото ОНС (Обединение за национално спасение заедно с Партията демократичен център на Венцеслав Димитров, Зелената партия, Партията "Нов избор" на Д. Луджев и Федерацията "Царство България" на Христо Куртев). Няколко месеца по-късно в края на 1997 г. ОНС напуска "Реформаторското" мнозинство и преминава в опозиция на правителството на ОДС, водено от премиера Иван Костов.
(справка: http://www.omda.bg/public/engl/news/party/ons_engl.htm )
--------

PS: Странното е, че ДПС също избягва страницата от биографията си наречена "ОДС". Тази страница е удобно заметена и от Костов, и от Доган. И забравена. Вие сте доказателството ...
Единствено в Официалния сайт на Демократическата Партия става кристално ясно за всички, че коалицията е била факт!

Март 1996г.
Създадена е коалицията Обединени демократични сили, в която освен ДП влизат СДС, Народен съюз и ДПС ....

Справка в страницата на ДП: http://www.demparty.eu/index.php?cat=history&sec=5


Някой дали ще се извини? .... Не че държа, само питам :) :)

31.08 2013 в 14:13

ОДС спечели Президентските избори (кандидатурата на Петър Стоянов) през 1996-та с участието на ДПС като част от ОДС! Такива са фактите, а и бях пряк свидетел. Това, че всеки си трие позора от партийната биография, не означава, че не е било.

На Парлментарните избори през Април 1997-ма пак бяха заедно в т.н. "Реформаторско общество" на Костов, но формулата беше малко различна ... Доган направи завой чак в края на 1997-ма и тогава премина в опозиция на Костов.

Не е зле да си освежиш паметта, защото от хора с амнезия като твоята, сме я докарали дотук.

26.08 2013 в 12:34

Уж-Памет, ами точно такива паметлии като теб докараха страната до под кривата круша... За това, впрочем, пише и Радан. Имам достатъчно жизнен опит и знам, че силата е с неперфектни и нееднакви хора да направиш крачка напред, а не да тънеш в блатото в търсене на перфектните хора. Много е вярно за 1997 г., толкова различни бяха партиите и лидерите в ОДС, а в резултат България направи гигантска крачка към нормален живот, която за съжаление си остана единствената решителна крачка за 23 години. Ами крайно време е за следваща реформаторска крачка.

25.08 2013 в 18:22

ОФ, офнюз! Кого лъжете, не знам?! Преди малко видях как повтрният ми коментар изчезва пред очите ми и тогава забелязах, че за неудобните за вас мнения имате втора страница, наименована "по нови коментари" ХИТРО, НО ПАК СИ Е МАНИПУЛАЦИЯ!!! Защото - как така :
1. "По новите ви коментари" са на скритата страница, а по-старите излизат веднага под статията?! Не е много логично, но нейсе!
2 Как така, коментараите на Lustraр , от 23.август са на страницата на по-стари коментари", а страницата "по-нови коментари започва с такива, от 22.август?!
3. Как така коментар от 25.август на Любен Стойков се намира на страницата "по-стари коментари", след като страницата на "по-новите коментари" започва от 22.август?!
ИЗВОД: Вие Офнюз сте едни обикновени МАНИПУЛАТОРИ, които се трудят усърдно за новата политическа сила в дясно, на чело със Саша Безуханова! ТОЧКА!
тОВА, КОЕТО ТОКУ ЩО ПРОЧЕТОХТЕ Е НАПИСАНО ЕДИНСТВЕНО ДО ВАС - ОФНЮЗ, и съвсем не държа да го публикувате! Вярвам, че тези, които ви четат, ако са достатъчно интелигентни, сами ще стигнат до верния извод, и без моята помощ!

25.08 2013 в 17:59

Алоо, "незавсимата " медия ОФНЮЗ?! Защо ми изтрихте единствения коментар , адресиран до Lustraр , който беше отговор с фактология, на зададените въпроси, насочени срещу управлението на Иван Костов?! Същевременно неговите неособено съдържателни постинги - поне 5-6 на тая страница си висят от вчера?! Защото защитих най-оплютия ни държавник, който два пъти извади държавата от дъното, за това ли?! А то не съвпада с вашата политика?! Ама нали сте независими?! Все пак ще побуликувам отново - все някой ще го прочете в паузите докато ми го изтривате!

В отговор на петте зададени от Lustraр по-горе въпрос, аз преди 5 часа написах следното, което Офнюз без срам изтри:

1. Нефтохима е построен изцяло с руска техника и руска технология, пригодена да работи основно с руски нефт! За да го купи НЯКОЙ който и да е, той трябва да си осигури от руснаците редовно снабдяване с резервни части за рехабилитация и поддръжка, НА ПОНОСИМИ ЦЕНИ?! Освен това, суровината с която работи тази технология е РУСКИ НЕФТ и пак опираме до договорка с руснаците, както за цените на суровината, така и за ритмичните доставки! А ако се тругне на преустройство на технологията – тогава сметката излиза дебела! За това и нямаше сериозни купувачи! Като се добави, че руснаците вече ни бяха доста разредили доставките – ако си спомняте всички чакахме танкерите с нефт от Русия, а на бензиностанциите опашките бяха километрични, нали? Така, че Иван Костов, който пое фалиралата ни държава в момент, когато всякакви кредити на държавата бяха отказани, банките източни, СОЦ мастодонтите – с натрупани огромни дългове, много варианти за друго решение за това огромно предприятие с хиляди работници, аз не виждам!
2. Марица 2, която вие споменавате си е държавна и до днес, и както се предполага е НЕРЕХАБИЛИТИРАНА и прилично източена и си работи на загуба, а сега й предстои и да бъде закрита, съгласно Европейската директива за чистота на въздуха, ако не бъдат вложени спешно няколко стотин милиона за привеждането й в изправност. Такова е дереджето и на всичките останали български ТЕЦове! За да продължат те да работят или всеки от тях трябва да бъде приведен в съответствие с европейските норми или ще започнем да плащаме на ЕС по няколко хиляди евро на ден, заради мръсния въздух, който те отделят!!! Единствено американските МАРИЦИ 1и3, са в ред с нормите и са изцяло рехабилитирани!!!! Колкото до цената тока от тях – тя не е определена от Иван Костов! По неговото споразумение е определена само формулата, по която се образува цената, която включва естествено и вложените в рехабилитацията разходи, КОИТО ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПРИЗНАЕ И ОДОБРИ!!! Вижте сега, кой е одобрявал разходите – той е приел и цената на откупуването!!! Но, който и да е бил той, трябва да признаем, че цената на тока от Мариците 1 и3 си е прилична, като я сравним с цените на другите ТЕЦове у нас. Например и двете американски Марици продават тока си за 120 лв/Мвтч, докато ТЕЦ БРИКЕЛ, на Ковачки например продава тока си за 150 лв/Мвтч, ТЕЦ СОФИЯ – за 240 лв/Мвтч. Да, държавната Марица 2 продава тока си по 80 лв/мвтч, но тя си е източена отвсякъде и подлежи на основна рехабилитация за стотици милиони, които сега държавата ще трябва да даде или просто да я затвори, защото санкциите, които ни подготвят да ни наложат от ЕС , за което вече е отворена процедурата са непоносими!!!! Така, че май ще се окаже, че предвидливият Костов е сключил най-ефективната сделка в енергетиката ни, с която е осигурил препитанието на 5000 миньори за 100 години напред, които при това работят по безопасният ОТКРИТ способ, а не по подземния, като в мина Ураново.Да не говорим, че Мариците работят с НАШ собствен енергиен източник – българските въглища, а не внасят от чужбина!!! Това е изключително важно за бедна на ресурси България.
3. За бюджетния излишък – Да, той се появи при Иван Костов. До тогава излишък – йок! А вие как си го обяснявате, че Иван Костов, на когото му връчиха фалирала напълно държава с резерв от 300 милиона, с източени банки и фалирани СОЦ мастодонти успя освен да реформира икономиката ни, в едно с основното законодателство, от планова в пазарна икономика, да ни отърве от натрупаните от тях дългове, в същия този период - да изгради магистрала Тракия от Пловдив до Пазарджик, да довъши виадуктите по магистрала Хемус и да я докара до Ябланица, да създаде пенсионен фонд и здравно-осигурителна каса, пълна и успешна реформа в доболничната помощ, без да има гладни бунтове по улиците и ДОРИ ДА РЕАЛИЗИРА ИЗЛИШЪК В БЮДЖЕТА ?! Колкото до това – как да се харчи ИЗЛИШЪКА, - това го решава не Костов, нито който и да е друг министър председател! Това го режава Народното събрание със Закона за бюджета всяка година! Нищо не е предпоставил Иван Костов – тогава НС е решило така да се харчи бюджета, на следващата година можеше да вземе друго решение, но не би! Явно на всички така им харесва, но за това не им е виновен Костов!
4. Не е продал Кремиковци за 1 $, а за 650 млн.$, защото толкова бяха дълговете на комбината към този момент и този, който купи Кремиковци, ТЕЗИ ДЪЛГОВЕ ГИ ИЗПЛАТИ НА ДЪРЖАВАТА за съответния договорен период.!!!! В последствие, след приватизацията се откриха и нови дългове към частни фирми, които новият собственик искаше държава да му ги приспадне от договрените задължения, но държавата отказа. Какво лошо вие виждате в решенията на държавата тогава, когато Кремиковци остана да работи още 10 години и да храни 5-10 хил. работници?! Е, накрая фалира, но едва след 10 години! А МВФ, когато стъши в България искаше от Иван Костов ВСИЧКИТЕ 70 на брой държавни мастодонти, натрупали дългове по-вече от стойността си ДА БЪДАТ ОБЯВЕНИ ВЪВ ФАЛИТ! Да не припомням, че списъкът на предприятията за обявяване във фалит бе изготвен още от Виденов, защото и той накрая не е бил далеч от мисълта за въвеждане на валутния борд!
5. Колкото до БТК – Да Иван Костов не искаше да я продава изобщо, нито на Дойче телеком нито на друг, защото БТК си беше печелившо предприятие, а Костов се занимаваше основно с фалираните, не от него, държавни мастодонти, КОИТО ТРЯБВАШЕ да спрат да трупат дългове на гърба на държавата!
С горното искам да приканя почтените участници във форума да престанат да преповтарят лъжите и полуистини за Костов, с които медиите на олигархията ни промиха мозъците вече 13 години!! Защото така се изкривява истината и преценкета на хората за едно или друго събитие остава погрешна! И така олигархията лесно отстрелва всеки държавник или политик, който не й е удобен, а Иван Костов, по-вече от ясно е, че НЕ СЕ ХАРЕСВА НА КУКЛОВОДИТЕ! Ако беше инъче, щяхме да слушаме дитирамби по телевизиите от сутрин до вечер за него и на никого нямаше да прави впечатление тенът на лицето му или други подобни примитивни средства за сваляне на авторитети!

25.08 2013 в 17:04

Това изявление на Радан Кънев трябва да е начало на дръзка битка срещу мафията. Да! С мрънкане и покриване на главите нищо няма да се получи. Грешки -негрешки, България трябва да бъде освободена от мафията и само единството на всички почтени българи може да и се противопостави. Дежурните лайномети са много, много..Мафията има пари и плаща за всяка клевета на всеки. Давай напред Радане! По-често излизай пред публиката. Всеки ден ако трябва! Удряйте по слабите места на мафията. А най-слабото и място е непочтеността, която ги разобличава всеки ден. Издигайте ударни лозунги. Обикаляйте шумно страната.Появявайте се на протестите, каквито и провокации да ви спретват. Срещайте се с другите етноси и то смело и дръзко.Целите на протеста се покриват с програмата на ДСБ и на Реформаторския блок. Което значи, че се покриват с очакванията на всички свестни български граждани.

25.08 2013 в 12:26

Lustraр , каза за Иван Костов:
"-Подари за 150 мил. Нефтохим на руснаците, резултата сега го виждаме.
-Подписа договр за Марица 2, да се изкупува ел. енергията от държавата на 4.5 цента.
-Въведе бюджетният излишък да се харчи как му дойде за добре.
-Продаде Кремиковци за 1 лев, но не продаде 60% от БТК на Дойче телеком (без инфраструктората) за 650 мил. $ „

НЕ СИ ПРАВ, Lustraр ! Веднага ти отговарям на поставените въпроси относно управлението на Иван Костов:

1. Нефтохима е построен изцяло с руска техника и руска технология, пригодена да работи основно с руски нефт! За да го купи НЯКОЙ който и да е, той трябва да си осигури от руснаците редовно снабдяване с резервни части за рехабилитация и поддръжка, НА ПОНОСИМИ ЦЕНИ?! Освен това, суровината с която работи тази технология е РУСКИ НЕФТ и пак опираме до договорка с руснаците, както за цените на суровината, така и за ритмичните доставки! А ако се тругне на преустройство на технологията – тогава сметката излиза дебела! За това и нямаше сериозни купувачи! Като се добави, че руснаците вече ни бяха доста разредили доставките – ако си спомняте всички чакахме танкерите с нефт от Русия, а на бензиностанциите опашките бяха километрични, нали? Така, че Иван Костов, който пое фалиралата ни държава в момент, когато всякакви кредити на държавата бяха отказани, банките източни, СОЦ мастодонтите – с натрупани огромни дългове, много варианти за друго решение за това огромно предприятие с хиляди работници, аз не виждам!
2. Марица 2, която вие споменавате си е държавна и до днес, и както се предполага е НЕРЕХАБИЛИТИРАНА и прилично източена и си работи на загуба, а сега й предстои и да бъде закрита, съгласно Европейската директива за чистота на въздуха, ако не бъдат вложени спешно няколко стотин милиона за привеждането й в изправност. Такова е дереджето и на всичките останали български ТЕЦове! За да продължат те да работят или всеки от тях трябва да бъде приведен в съответствие с европейските норми или ще започнем да плащаме на ЕС по няколко хиляди евро на ден, заради мръсния въздух, който те отделят!!! Единствено американските МАРИЦИ 1и3, са в ред с нормите и са изцяло рехабилитирани!!!! Колкото до цената тока от тях – тя не е определена от Иван Костов! По неговото споразумение е определена само формулата, по която се образува цената, която включва естествено и вложените в рехабилитацията разходи, КОИТО ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПРИЗНАЕ И ОДОБРИ!!! Вижте сега, кой е одобрявал разходите – той е приел и цената на откупуването!!! Но, който и да е бил той, трябва да признаем, че цената на тока от Мариците 1 и3 си е прилична, като я сравним с цените на другите ТЕЦове у нас. Например и двете американски Марици продават тока си за 120 лв/Мвтч, докато ТЕЦ БРИКЕЛ, на Ковачки например продава тока си за 150 лв/Мвтч, ТЕЦ СОФИЯ – за 240 лв/Мвтч. Да, държавната Марица 2 продава тока си по 80 лв/мвтч, но тя си е източена отвсякъде и подлежи на основна рехабилитация за стотици милиони, които сега държавата ще трябва да даде или просто да я затвори, защото санкциите, които ни подготвят да ни наложат от ЕС , за което вече е отворена процедурата са непоносими!!!! Така, че май ще се окаже, че предвидливият Костов е сключил най-ефективната сделка в енергетиката ни, с която е осигурил препитанието на 5000 миньори за 100 години напред, които при това работят по безопасният ОТКРИТ способ, а не по подземния, като в мина Ураново.Да не говорим, че Мариците работят с НАШ собствен енергиен източник – българските въглища, а не внасят от чужбина!!! Това е изключително важно за бедна на ресурси България.
3. За бюджетния излишък – Да, той се появи при Иван Костов. До тогава излишък – йок! А вие как си го обяснявате, че Иван Костов, на когото му връчиха фалирала напълно държава с резерв от 300 милиона, с източени банки и фалирани СОЦ мастодонти успя освен да реформира икономиката ни, в едно с основното законодателство, от планова в пазарна икономика, да ни отърве от натрупаните от тях дългове, в същия този период - да изгради магистрала Тракия от Пловдив до Пазарджик, да довъши виадуктите по магистрала Хемус и да я докара до Ябланица, да създаде пенсионен фонд и здравно-осигурителна каса, пълна и успешна реформа в доболничната помощ, без да има гладни бунтове по улиците и ДОРИ ДА РЕАЛИЗИРА ИЗЛИШЪК В БЮДЖЕТА ?! Колкото до това – как да се харчи ИЗЛИШЪКА, - това го решава не Костов, нито който и да е друг министър председател! Това го режава Народното събрание със Закона за бюджета всяка година! Нищо не е предпоставил Иван Костов – тогава НС е решило така да се харчи бюджета, на следващата година можеше да вземе друго решение, но не би! Явно на всички така им харесва, но за това не им е виновен Костов!
4. Не е продал Кремиковци за 1 $, а за 650 млн.$, защото толкова бяха дълговете на комбината към този момент и този, който купи Кремиковци, ТЕЗИ ДЪЛГОВЕ ГИ ИЗПЛАТИ НА ДЪРЖАВАТА за съответния договорен период.!!!! В последствие, след приватизацията се откриха и нови дългове към частни фирми, които новият собственик искаше държава да му ги приспадне от договрените задължения, но държавата отказа. Какво лошо вие виждате в решенията на държавата тогава, когато Кремиковци остана да работи още 10 години и да храни 5-10 хил. работници?! Е, накрая фалира, но едва след 10 години! А МВФ, когато стъши в България искаше от Иван Костов ВСИЧКИТЕ 70 на брой държавни мастодонти, натрупали дългове по-вече от стойността си ДА БЪДАТ ОБЯВЕНИ ВЪВ ФАЛИТ! Да не припомням, че списъкът на предприятията за обявяване във фалит бе изготвен още от Виденов, защото и той накрая не е бил далеч от мисълта за въвеждане на валутния борд!
5. Колкото до БТК – Да Иван Костов не искаше да я продава изобщо, нито на Дойче телеком нито на друг, защото БТК си беше печелившо предприятие, а Костов се занимаваше основно с фалираните, не от него, държавни мастодонти, КОИТО ТРЯБВАШЕ да спрат да трупат дългове на гърба на държавата!
С горното искам да приканя почтените участници във форума да престанат да преповтарят лъжите и полуистини за Костов, с които медиите на олигархията ни промиха мозъците вече 13 години!! Защото така се изкривява истината и преценкета на хората за едно или друго събитие остава погрешна! И така олигархията лесно отстрелва всеки държавник или политик, който не й е удобен, а Иван Костов, по-вече от ясно е, че НЕ СЕ ХАРЕСВА НА КУКЛОВОДИТЕ! Ако беше инъче, щяхме да слушаме дитирамби по телевизиите от сутрин до вечер за него и на никого нямаше да прави впечатление тенът на лицето му или други подобни примитивни средства за сваляне на авторитети!

23.08 2013 в 20:55

стигаглупости, прости издьнката...

23.08 2013 в 17:02

Това са откровени гнусотии.