Кънев: Прогнозите нареждат Реформаторския блок пред ДПС

Елица Мартинова 21 август 2013 в 09:58 6094 44

Радан Кънев. Снимка: dsb.bg
Радан Кънев. Снимка: dsb.bg

Прогнозите са устойчиви данни от различни социологически агенции, повечето са от месец юли или първите дни на август. Те сочат 7-8% от общия брой избиратели. Това показва устойчива политическа сила, значително пред ДПС. Когато зрителите чуят 7%, очакват, че това са 7% от бюлетините, но това всъщност значи 15% от бюлетините при реални избори.

Това заяви пред „Нова телевизия“ лидерът на ДСБ Радан Кънев. Коментарът му бе по повод вчерашното проучване на агенция „Галъп“, според което при съвместно участие на избори за партиите от Реформаторския блок биха гласували 7% от българските граждани.

Кънев обаче се постара да обясни, че на базата на хипотетична избирателна активност от 50% тези прогнозни 7% се удвояват.

Това, по думите му, отрежда трето място в политическия живот на страната за Реформаторския блок.

„Това са добри прогнози за все още неоформена политическа коалиция - дори не сме подписали, че ще явяваме заедно на следващите избори, дори не сме представили своите четири групи политики, а те са много по-различни от всичко, което се предлага на българския политически пазар. Аз съм много приятно изненадан, това са завидни резултати“, изтъкна лидерът на ДСБ.

Радан Кънев отхвърли възможността за общи действия с ГЕРБ, въпреки че социологическите изследвания отреждат на подобен тип коалиция резултат от 30%.

Между ГЕРБ и Реформаторския блок има сериозни принципни различия, категоричен бе лидерът на ДСБ.

Той подчерта, че за България най-важно е максимално бързо да се раздели със сегашното управление и да не се връща към него.

По отношение на четирите групи политики Кънев обясни, че основен приоритет е реформата в правосъдната система. По думите му партиите в Реформаторския блок още в началото са се обедини по тази тема. Той изтъкна, че в работата по проекта за съдебната реформа участват силни ангажирани хора, които са отдали голяма част от живота си на тази тема.

Кънев разкри, че вторият приоритет, който стои пред обединението, е икономическата политика.

„Тя ще бъде погледната по съвсем различен, сериозен и отговорен начин. Активно работи екип, съставен от най-сериозните имена в България – както от по-либералното, така и от по-консервативното крило. Сред тях са Любомир Христов, Георги Ганев“, каза Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!