Quantcast

Радан Кънев: Нов мораториум върху здравия разум ...

Последна промяна на 23 октомври 2013 в 14:42 5500 37

Радан Кънев
Радан Кънев

Радан Кънев

Вчерашното решение на т.нар. парламент е толкова безумно, че е трудно да се коментира. По принцип, когато някой душевно болен човек ходи по улицата и крещи несвързано за  извънземните, юдеомасонството, рептилите и майка ви, възпитаните хора не коментират и не се намесват. Дори и да е лидер на парламентарно представена партия, отново имаме основание да замълчим състрадателно, но само ако от поведението му не зависи съдбата на мнозина. 

 
Но т.нар. "нов мораториум" граничи с понятието "престъпно безумие", въведено в българския политически жаргон преди точно сто години. И ако политиката от 22 октомври 2013г. бъде продължена, тази дата може да остане в учебниците наравно с 16 юни 1913г. Ден, в който борбите, лишенията, жертвите и успехите на десетилетия и на цяло поколение българи отиват по дяволите. Венец на поредица от грешки, но все пак - единичен акт на безгранична глупост, суета, варварски популизъм. 
 
Затова и ще се опитам да преглътна срама и гнева от снощи и да направя кратък и трезв анализа на последиците от вчерашното гласуване, с което българският, с извинение, парламент (42-ият от тук насетне ще бъде без главна буква...) едностранно наруши Договора за присъединяване на България към ЕС и българската Конституция: 
 
1. Какво всъщност гласуваха ГЕРБ, БСП и Атака? 
 
Гласуваха продължаване на забраната граждани на ЕС да купуват земя в България. Подчертавам - само граждани на ЕС! Никакви турци, китайци, руснаци и централноафриканци. Гласуваха забрана някой заблуден фермер от Германия, Холандия или Испания, привлечен от по-ниските цени на земята, да се обърка и да дойде да развива семейно фермерство, да внесе нова технология и ноу-хау, да рискува да отглежда нови култури или породи в България, запазвайки статута си на физическо лице - земеделски производител. 
 
Не забраниха по никакъв начин големи компании с катарско, руско, турско или пък от ЕС участие да купуват големи блокове земя и да развиват сегашния модел земеделие. То и сега е разрешено, и след вчерашния акт пак е разрешено. Борисов и Мирослав Найденов даже се хвалеха с катарците, които купуваха земя във Видинско, толкова помним. 
 
По отношение на земеделската политика, това беше удар срещу дребното земеделие. Само малките фермери биха купили като физически лица. Големите купуват чрез БГ фирми. 
 
2. Правни ефекти: 
 
Като за начало - никакви. Дори Бойко Борисов, Антон Кутев и Десислав Чуколов нямат право да променят международни договори и Конституцията. Вярно е, че явно не го знаят. И е тъжно. Но все пак, добре е да знаем, че непосредственият правен ефект на тези актове не може да бъде накърнен с такова решение. С други думи - всъщност покупката на земя от граждани на ЕС след 01.01.2014г. не е забранена. Дори в това лъжат. 
 
Втори правен ефект: Незабавна наказателна процедура от ЕК и много милиони санкции, от джоба на всички български данъкоплатци. 
 
Трети правен ефектВъзможна ответна едностранна реакция от Великобритачния, Германия, Белгия, Холандияи други богати държави, които не искат български работници да имат достъп до трудовия им пазар. Бездруго само си търсят повод и се чудят какво да измислят, за да удължат техния мораториум върху достъпа на нашите работници. 
 
Четвърти и най-важен правен ефектЗадълбочаване на правния хаос и липсата на законност. Трудно е да се обяснят правните абсурди, които ще настъпят от това решение. 
 
3. Външнополитически ефекти
 
Каквото и да се напише тук, ще е малко. Спорно е дали темата за ЕС е външнополитическа. Не би трябвало, но става все по-такава. С това решение България затвърждава образа на формален член на ЕС, духовно и политически отчужден, икономически и юридически отсъстващ. Опасността България да изпадне в третата скорост от Европа на две скорости е все по-очевидна
 
Настроенията срещу България в ЕС ще се засилват, с все повече рационални основания. От бедна, корумпирана, пробита от местна мафия и руски интереси, но "послушна" иmostly harmless държава, се превръщаме във враждебна, управлявана от опасни популисти, бедна, корумпирана... и т.н.
(Естествено, целта на България не трябва да бъде да е "послушна", съвсем не. Но за да бъде смела и отговорна в членството си, тя трябва да не е корумпирана и пробита от мафията...)
Интересна е оттук насетне ролята на големите европейски политически партии - ЕНП и ПЕС. Тяхната десетилетна политика на закрила на "нашите копелета" в българската политика претърпя срамен погром. Партията на председателя на ПЕС едностранно наруши Договора за присъединяване. Толкоз. Представителя на ЕНП в българския парламент единодушно се подмаза на "Атака", която беше в основата на ЕНП-атаките срещу кабинета на Орешарски. 
 
4. Вътрешнополитически ефекти:
 
Катастрофа: Нагнетяване на анти-европейски настроенияот основните партии в парламента. "Християн-демократи" и "социалисти" в единен строй срещу Европа и ЕС. Нещо повече - срещу гражданите, не държавите или централната бюрокрация... 
 
Катастрофа: Затвърждаване на впечатлението, че за българските политици законът е нищо. Гавра с Конституцията и Договора с ЕС в името на дребни, жалки популистки и тактически ходове. 
 
Реанимация на "Атака" (с активното съдействие на управляващите и опозицията) въз основа на ясен анти-европейски курс, проевропейска легитимация на партията-мафия, издигнала Пеевски за шеф на ДАНС. 
 
Пълно бламиране на кабинета, в т.ч. от партията-мандатоносител. Жалкият хленч на Вигенин във фейсбук е показателен. Ако е искрен - оставката на масата. Същото се отнася за Златанова, Йовчев, Бобева и всички, които имат работа с ЕС в ресора си. 
 
Разпад на българската позиция по бежанската криза. Кой ще ходи сега да иска пари и позиция от ЕС за бежанците? 
 
Заключение: 
 
Вчера парламентът без главно "П" наложи мораториум върху законността, стабилността, просперитета на нацията и реалната ѝ интеграция в Европа. Без спазване на нашите ангажименти към Европа, няма да има и насрещна помощ. За отделния български гражданин, това е мораториум върху Европейското бъдеще и стремежа към Европейска сигурност и доходи. 
Конституционният съд може да отмени мораториума върху продажба на земя на граждани на ЕС. Мораториума върху законността, благоденствието и Европейското бъдеще обаче могат да отменят само българските избиратели. 85% от българите симпатизират на ЕС и искат повече интеграция. Нито един от тях няма причина да гласува за ГЕРБ или за БСП. 
 
----------
Текстът е публикуван в блога на Радан Кънев "Записки на реформиста"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2013 в 18:07

Въпросния мораторим всъщност е много полезен, защото маха от пазара паразитите. Сега който иска да се занимава със земеделие в България, но е чужденец може просто да си регистрира фирма в България, след което тази фирма да си купува, наема, арендова и въобще да се сдобива със земя за работа по много начини. Същото но без купуването може да го прави чужда фирма или физическо лице. Няма проблем. Проблем имат само далавераджиите дето искат сега да си купят земя ей-така и да я препродадат малко по-късно. Така като стана с англичаните и ирландците и купуваните от тях жилища - купиха си ги като започнаха от 300 евра квадрата, вдигнаха цената на жилищата до 800 евра квадрата и сега ни ги продават евтино по 600 евра квадрата. Като н1кой междувременно ги дават и под наем. Така да се каже, хем ни разказаха играта с цената, хем сега правят едни добри печалби, които изчезват в чужбина. Е само на тези тарикати мораториума пречи. На сериозните играчи не пречи. На сериозните инвеститори също.

26.10 2013 в 05:11

"Не забраниха по никакъв начин големи компании с катарско, руско, турско или пък от ЕС участие да купуват големи блокове земя и да развиват сегашния модел земеделие. То и сега е разрешено, и след вчерашния акт пак е разрешено. Борисов и Мирослав Найденов даже се хвалеха с катарците, които купуваха земя във Видинско, толкова помним. "

Кънев, ти не можа ли да коментираш тези факти ПРЕДИ, а не ПОСЛЕ ? Хората се притесняват а вие мълчите като риби и изобщо не обяснявате за какво става дума. А както разбирам от горните ти думи - има опастност - от катарски, руски, турски КУПУВАЧИ. Ами намесете се - внесете изясняване на хората и предложете ПРАВИЛНИЯ закон за забрана на купуването на бълг. земя от НЕПРАВИЛНИТЕ купувачи.

Затова хората не гласуват за вас. Мързи ви и да говорите.

24.10 2013 в 15:58

Уважаеми,Гарване/гарга нали е в ж.р./,никой не твърди ,че с тоя мораториум всичко приключва-
напр.едва сега започва!Сега вече ще се види,доколко популистки /и вредни/промени,могат да родят
тия от "представителната ни демокрация"/...Защото промени в закона за земите трябва да се направят
най-накрая и това гласуване му даде подтик!А ако си измият и сега ръцете с полу-протягане,а то
знаем,че и цяло да е,не е равно на....,то би следвало или Атака да гътне накрая негодната представи-
телна част,или всички -да гътнат-всички!Ако ма разбираш,правилно?

24.10 2013 в 13:55

уваваема jana, наистина съм пуснал два пъти мнението си, за което съжалявам, но то е защото след първото публикуване дълго време не се появяваше и предположих че не съм натиснал правилните копчета.
Българския народ не е питан с директни референдуми по безкрайно дълъг списък от въпроси, като примерно дали да плаща данъци, дали да има смъртно наказани е и т.н. Но то е защото в Бълария имаме т.нар. представителна демокрация, а какво е то ще си прочетеш сама.
Ако смяташ че е по добре Бълария да напусне ЕС това е твое мнение, което аз уважавам, но ще трябва то да се подкрепи и приеме по установеният ред.
Това, което казвам е че мораториума не постига целите да спре продажбата на зами на чужденци, това ставаи в момента чрез регистрирани фирми.
Друго, което казвам е че постигнати и разписани договорки трябва да се спазват, а договарката за земята е иманно такава.
Няма начин хем България да е в ЕС, хем да не се продава земята на граждани на ЕС. Изборът които трябва да се направи е или достойно напускане на ЕС със всичките му оследствия, визи рестрикции, връщане на присъединителни фондове или спазване на претите договори.
Или както е казал народът, не може хем ... до края, хем душата в рая. :)

24.10 2013 в 11:40

Кой ми сра в гащите ... ЕС, това червените ботушки добре са ви прегазили мозъците.

24.10 2013 в 11:27

Ей,гарга Бокова,пусни си и трети път флашката с друго име,бе!Все тая...и ти и останалите дето гра-
чите,че напр.трябвало народът/дето,никой и никога досега не го е питал чрез референдум!/иска ли
или не иска ЕС ,заедно с всичките му "екстри",обслужващи по абсолютно безпрецедентен начин пак
и отново само една малка каста "богоизбрани"български поданици/а не-патриоти,защото патриотите
и навън милеят за Родината си/....А тези господа,изпратили навън само наследниците си,а те
грабейки през всичките тия години собствените си съграждани,не мърдат оттук,защото явно има
още за опоскване,та точно те са и решили,уж от името на народа да приемат цял куп несъвършенни
в морално отношение,закони!Така че,законите ,когато са в ущърб на Б-ия,следва да се променят!!!!!!!
А не да пеете,кога са се яли кифтета....,защото честните и родолюбиви българи никога не са яли
от "държавните кифтета"!...

24.10 2013 в 11:18

******************
Новите условия предвиждат право на българско гражданство за инвеститорите, които инвестират над 2 млн. лв.
******************

Ха ха ха ха ... малоумни комундета и юрушчета, всяка по-голяма радикална мюсулманска групировка, всеки руски червен новобогаташ или турска фирма може да извади тия 2 млн. и да вкара човек който да купува земя без ограничения... но на граждани на ЕС забраняваме.

Толкова сте тъпи, че не осъзнавате какво правите на себе си и на околните, трябва да ви сложат под запрещение.

24.10 2013 в 02:55

Влече ви анадолското бе....

24.10 2013 в 02:55

Ясно е че коментарите пак са "кампанийни" к'о става в тая държава бе. Толкоз народ да се храни от писане на коментари под статиите.

24.10 2013 в 02:53

Земята си е моя. Ще е продам на чифути или арабески. Духацеф.

_!_