Quantcast

Едно решение срещу българските интереси

Последна промяна на 23 октомври 2013 в 12:37 3661 37

42-ро Народно събрание. Снимка: Сергей Антонов
42-ро Народно събрание. Снимка: Сергей Антонов

Забраната за покупка на земя от чужденци ще бъде удължена. Това решение показа, че българският парламент е доминиран от примитивен, антиевропейски, но и антибългарски популизъм. Коментар на Ясен Бояджиев за Дойче веле.

 

Когато преди близо две седмици писах анализ за дебата за удължаване на забраната за купуване на българска земеделска земя от чужденци, подхванат от най-шумните националистически кръгове, не си представях, че ще се стигне дотук. Не допусках, че днешната българска политическа действителност, въпреки цялата си недодяланост, може да ме изненада с още нещо. Но ето, че тя роди решение, което по своята самоизобличаваща чудовищност може да се сравни само с прословутото назначение на Делян Пеевски.

Все така безсмислено и невъзможно

Иначе през тези две седмици не се промени нищо. Забраната си е все така икономически вредна – тя е пречка за създаването на конкурентен пазар, за повишаване на цената на земята, както и на доходите на собствениците ѝ и на бизнеса, за навлизане на инвестиции и за по-висока ефективност на земеделското производство. Дебатът за нея си е все така безсмислен, защото и без това всеки може да я заобиколи, като регистрира местно юридическо лице. И още нещо: удължаването на този мораториум, освен ако не искаме да напуснем Европейския съюз, е всъщност все така невъзможно, защото изисква промяна в Договора за присъединяване на България към Общността (част от европейското законодателство), която пък да бъде отново ратифицирана от всички останали 27 страни-членки.

Невъзможно е и самото отваряне на такава процедура – то би означавало искане за ограничаване на свободното движение на капитали, на което веднага ще бъде отговорено с искане за ограничаване на свободното движение на хора - например затваряне на европейските трудови пазари за българи. Впрочем, тази невъзможност бе ясно посочена същия ден от Европейската комисия, която предупреди, че всякакви едностранни действия ще доведат до наказателна процедура и санкции.

Защо го правят?

Всичко това е много добре известно на гласувалите за вчерашното решение. И те не го крият. Защо тогава го правят? За някои от тях вероятно има икономически причини и стимули от страна на заинтересованите от статуквото едри арендатори, собственици и спекуланти на (не)търгуващи се на безценица български земи. Но главната причина е политическа.

За "Атака" е ясно. Техният благоденстващ живот в политиката винаги се е основавал на подобни безсмислени идеи. Продължаването му обаче след този парламент е поставено на карта заради подкрепата за днешното правителство. Затова за тях темата за удължаване на забраната, самият шум за нея, бе идеално средство за връщане към живота. Сега те постигнаха много повече от онова, на което са се надявали, и имат право да ликуват и да се надсмиват на останалите, които се хванаха на въдицата им. При това съвсем съзнателно – за да не останат по-назад, да не излезе, че не се вслушват в гласа на широките народни маси.

Оказа се, че, за да спечелят електорална подкрепа, основните български партии вече се състезават главно на пистата на кухия патриотарски и националистически популизъм. И докопалата се до властта социалистическа партия, чийто председател оглавява Партията на европейските социалисти, и загубилата властта, но страшно желаеща да се докопа пак до нея, партия, накичила се с понятия като "Граждани" и "Европейско Развитие на България".

Двете заедно разиграха банална пиеса – националноотговорни политици се опитват да оставят свещената българска земя в български ръце, но лошите европейски бюрократи не дават. Мислейки си при това, че не рискуват нищо – до никакви реални стъпки за отмяна на забраната няма да се стигне, няма да има наказателни процедури, няма да се плащат санкции, европейските фондове ще си текат, за да крепят криво-ляво икономическото положение и за да захранват "наши" хора и "наши" фирми.

Фаталните последици

"Нашата" земя за "нашите" хора - последиците са опасни

Последици обаче ще има и те ще бъдат дълбоки, вредни и опасни. Не толкова заради "европейския образ" (по думите на председателя на Народното събрание), авторитет и позиции на страната – те и без това са близо до дъното.

Днес, цели седем години след присъединяването си към ЕС, България продължава да има крещяща нужда от дълбоки реформи и модернизация, за да излезе от блатото на бедността и да навакса изоставането си. Именно такава политика, с поглед в бъдещето, би била отговорна.

Поставяйки на пиедестал една фалшива и допотопна кауза, решението на Народното събрание е обърнато точно в обратната посока. То налива вода в мелницата на все още широко разпространените сред част от българското общество антипазарни и антидемократични нагласи, които правят всякакви реформи толкова мъчителни и даже невъзможни.

От друга страна, за онази част от българите, които и по дух, и по закон се възприемат като граждани на Европейския съюз, това решение затвърждава усещането, че са чужденци в собствената си страна. Защото показа, че в българския парламент абсолютното мнозинство има абсолютно безотговорният, примитивният антиевропейски, но и антибългарски популизъм.

Впрочем, от такива хора може да се очаква всичко. Защо да не напуснем Европейския съюз?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2013 в 15:42

Ти си просто един промит мозък!

24.10 2013 в 15:36

ТАЗИ СТАТИСТИКА ОТКЪДЕ Я ИЗКАРА?!! Я КАЖИ И КОЛКО ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ СА СЕ НАРЕДИЛИ НА ОПАШКАТА ДА НИ КУПУВАТ БЕЗЦЕННАТА ЗЕМЯ, СЛЕД КАТО ЯВНО ИМАШ НЯКАКВИ "СТАТИСТИЧЕСКИ" ДАННИ??? И КАКВО ПЕЧЕЛИМ, КАТО НЕ ИЗПЪЛНЯВАМЕ ДОГОВОРА НИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕС??? И АЗ ПОВЪРНАХ ОТ КОМЕНТАРА ТИ :-(

24.10 2013 в 14:06

аз не съм воленче или каквото друго ти хрумне, никой не ми плаща да си милея за земята и Родината. А това за 2 лв капитал и собственост на фирма, писах малко по-долу каква разлика прави. Не спекулирай (ако е умишлено), че е едно и също.. А и вие хора - наистина ли искате да се продава земята ни на чужденци? Не мога да ви разбера, честно...

24.10 2013 в 14:04

"Едно ООД",.. но то е фирма,..ще има докато е тук и плаща данъци и осигуровки,..и то не е реално собственик а арендатор, докато работи. Спре ли да плаща - се закрива и няма собственост. А човек придобил земя си я държи и за 15 поколения. Земеделската земя е освободена от данъци.

24.10 2013 в 13:55

Според мен мораториума е най-смисленото нещо, което този парламент направи. Всички е по-добре да си милеят за земята и Родината, а не за кухия глупав ЕС (до скоро вярвах, че членството в него е за добро,..убедих се че не е така..) Уместна беше и забележката на някаква депутатка - да се замрази продажбата на чужденци, докато не се изравнят доходите ни със средните в ЕС - така те ще купуват наша, ни и ние - тяхна земя. Сега можем само да даваме, не и да придобиваме..освен ако не сме "успели на 33" като Делян Пеевски, естествено :D

(Понеже разбрах, че тук веднага ти слагат етикет какъв си що си, да кажа - не съм нито комунист, нито син..макар че вярвах в идеята, нито Гербаджия и прочие, не ми плащат, не членувам в партия)

24.10 2013 в 12:25

Селяндур прост.

24.10 2013 в 02:45

Левски който ни е съветвал да пазим турците в една бъдеща (тогава) България и да имат равни права, и се е борил за правова държава, Ботев който е бил откровен социалист и утопист .. идолите на фатака, който се продадоха за жълти стотинки? Нещо не пасва. Според мен трябва да се кланяте на юда и поп кръстю (да знам, че сега се опитват да го реабилитират, но по скоро говоря за негативния "лирически" герой)

24.10 2013 в 02:41

тая игра да саботират България та да падне по-бързо олигарски .. накрая пак ние ще плащаме сметката. Щото от високите етажи като се замерят с лайна само по нашите глави капе.

24.10 2013 в 02:39

като за начало този мораториум не работи. Хайде погледни кои са най-големите собственици на земя. И нормално ли е някой да притежава над 900,000 ДЕКАРА?!?!?!?! И този някой да е румънска фармацевтична компания с руски капитали и руски пазари? Нормално ли е?

24.10 2013 в 02:38

Хайде стига кисна по форумите ами отивай да копаш безценната земя тъпако.
Копане му е майката, а не ви виждам да копаете. Само византиеца балкански прекопава бургаските плажове с детска лопатка и гребло ...