Quantcast

Ивайло Калфин: Абсурдният мораториум

Последна промяна на 23 октомври 2013 в 13:58 3170 23

Ивайло Калфин
Ивайло Калфин

Евродепутатът, бивш вицепремиер и кандидат за президент на левицата Ивайло Калфин публикува в блога си остър коментар по повод вчерашното решение на парламента да наложи мораториум върху продажбата на земя на чужденци.

Препечатваме текста, озаглавен "Абсурдният мораториум" дословно.

 

Народното събрание прие абсурдно решение за продължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци. Предложението беше на Атака, подкрепено от ГЕРБ и голяма част от БСП. Това е най-антиевропейското решение на българския парламент от много години насам. То е срам за тези, които са го гласували и показва тоталния политически миш-маш в българската политика, в която избирателят вече не знае кой какво прави и за какво се бори.

Каква е действителността?

ЕС се основава на три принципа – свободно движение на хора, на стоки и на капитали. Без никакво ограничение. България, както и останалите нови членове получи различни преходни периоди, в които едностранно да наложи ограничения. Най-дългите периоди, за която и да е тема са от 7 години. Такъв е периодът и за продажба на земя. Да, в Унгария го удължиха с 3 години заради текст, който са имали в Договора за присъединяване. В българския договор, подписан през 2005 г., такава възможност няма. Унгарското продължение също изтича от Нова година.

Същата е последователността и при ограниченията на български граждани в ЕС. Те също не могат да продължат повече от седем години. Когато приемаме един аргумент в една посока, трябва да го прилагаме във всички случаи. Да, и английските, френски и други националисти с апокалиптични аргументи искат да се удължат и увеличат забраните за български граждани да пътуват и работят в ЕС. Обяснява им се ясно, че това не може дса стане. Както ще бъде обяснено и на БСП и ГЕРБ.

Какво следва?

Правителството ще бъде задължено да подготви законодателство в остро нарушение на европейските правила. Парламентът ще разглежда и евентуално ще приеме тези разпоредби. Това вкарва партиите, които го подкрепят в късия списък на антиевропейските партии. Това решение ще бъда абсолютно неприложимо и страната ни ще бъде осъдена да плаща огромни глоби заради него. Освен ако не реши да напусне ЕС. В унеса на общия безсъзнателен популизъм, уж „европейските“ БСП и ГЕРБ насила ще поставят в дневния ред въпрос, който е абсурден от гледна точка на националните ни интереси.

Какво можеше да се направи?

Първо, да се поясни, че забраната за продажба на земя продължава да важи за всички граждани на страни извън ЕС. Турци, китайци, руснаци, индийци и японци ще продължават да имат досегашните си ограничения.

Второ, да се припомни, че в момента всеки чужденец срещу 2 лв. може да регистрира българска компания и да изкупи, ако може да си го позволи, и цялата земя на държавата.

Трето, ангажиментът ни е да създадем равни условия за европейските и българските граждани. Това означава, че можем да приемем съществуващи в ЕС практики примерно за размера на притежаваната земя, за използването и по определено предназначение или за уседналост примерно за 10 години в страната преди да се купува земя. Може – ако има и най-малкото чувство на национална отговорност и политическа смелост в Народното събрание.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2013 в 12:01

Поредната доза прах в очите на обществото, с цел отклоняване на вниманието от наистина сериозните проблеми! На незнаещите, да поясня - и в момента няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА законова пречка чужденци /независимо дали са от ЕС или не/ да купуват земя у нас. Необходимо е само да си открият юридическо лице /фирма/ с капитал 2 /два/ лева, и да си купуват чрез нея земя на воля!!! Както и правят! За какво е всичкия този рев, основно от хора, които нива са виждали само по ТВ - не разбирам! АЙДЕ СЪБУДЕТЕ СЕ НАЙ-НАКРАЯ, А?

24.10 2013 в 01:31

Само като му гледам гнусната лендзеща се мутра ми иде да го залича от генния поток... чрез огън...

24.10 2013 в 01:30

Майната му на тоя посраняк и продажното му мнение. Язък, че няма 4 задника да обърне по един във всяка посока. ЗЕМЯТА Е СВЯТА, ПРОПИТА Е С ПОТ И КРЪВ И НЯМА АНГЛОСАКСОНЦИ И ДРУГИ ПЛУЖЕЦИ ДА КУПУВАТ ДЕКАР НА ЦЕНАТА НА ШИШЕ БЪРБЪН!!!

23.10 2013 в 23:44

като добавка те ориентирам равина е със сини очи и рижа брада а да ти кажа ли на 23 септември орешарски с кои беше в синагогата

23.10 2013 в 23:37

ей цървул тъпака си ти и аз не плямпам като тебе а приказвам сериозни и верни неща искаш ли в събота от десет часа да се срещнем при равина Джош Аренс на молитва в синагогата и там да ти кажа на кои господ ще служиш бе цървул ще съм със значка СССР на левия ревер за да ме познаеш

23.10 2013 в 19:35

Проблемът не е при европейците, които искат да си закупят земя! Проблемът е при чужденците извън ЕС.
За справка - виж какво стана с Косово и Палестина - икономически силни албански и еврейски групировки изкупиха местната земя там.
Сърби и палестинци в един момент се оказаха малцинство в собствената си територия. Бяха изблъскани оттам и сега има държава - Израел и Косово.
Който иска да се занимава със земеделие може и под аренда да наема земята!
И още нещо - субсидирана продукция, платена от ЕС/България се изнася в трети страни на безценица. Кой е баламия!?

23.10 2013 в 18:41

и как се казва равина в софийската синагога или така си плямпаш.. тъпак.

23.10 2013 в 18:15

За каква "народна воля" говорите в случая след като е очевидно, че народът си няма хал хабер за какво иде реч???!! Това е по-скоро някаква изкривена форма на комплекси, дълбоко вкоренени в националния ни манталитет и мислене - чувство за малоценност, компенсирано с абсурден националистически патос за величие и гордост... Гордост за какво - за това, че кадърните избягаха от България; за това, че в командно - административната машина е пълно с некомпетентни и некадърни люде; за това че не само сред управляващите, но и сред самия народ е пълно с мързеливци, тарикати, недалновидни, недипломатични, не виждащи по-далече от собствения с нос хора???? Ревете сега за "независимата си държава", а къде спахте когато земеделските ни земи опустяха?? Като сте такива родолюбци, хващайте мотиките марш на къра, какво сте се сетили за "милата си родина" чак сега, че и ЕС изкарвате виновни за собствената ни некадърност и безотговорност? Докога все някой друг ще ни е виновен за хала? И как така хем искате да ви третират като европейски граждани по отношение политиката по заетостта и да имате свободно право на работа в ЕС, а вие да дискриминирате останалите европейски граждани с глупави мораториуми върху продажбата на земя на чуждестранни физически лица? Нима това не е двоен стандарт? Апропо, за какъв суверенитет въобще говорите - ние нямаме два по един - хем бедна, хем малка, хем хаотична държава, хем пък с големите претенции, на какво отгоре господа български граждани? На гол тумбак - чифте пищови. Вие се благодарете, че въобще сме в ЕС, защото алтернативата е Анадола..... Реакцията на българското общество (или поне по-кресливата част от него) по отношение въпросния мораториум е релевантна с реакцията на някои от нашите малцинства когато ги накарат да си платят тока, съжалявам за сравнението. Разберете, че в този живот няма безплатен обяд, а членството в ЕС НЕ Е само помощи и еврофондове, но и солидарно отношение, отговорна политика и начин на мислене.

Самият мораториум е пълна глупост - всеки би могъл да си закупи земя като си регистрира юридическо лице. Още по-голямата глупост е, че в българския парламент се допуска една откровена антиевропейска партия да извива ръце, да "диктува" закони и да налага своята воля дори когато тя е в ущърб на държавата както е в случая - повече от ясно е за чия сметка ще бъдат санкциите от Брюксел. Аз предлагам солидарно всички, които подкрепят мораториума, да платят глобите, които ще ни наложат!

23.10 2013 в 18:03

УЖАС-ЧАКАЙТЕ ВЕЧЕ ПАРИ ЗА БЕЖАНЦИТЕ ОТ СИРИЯ–САМИ ЩЕ СИ ГИ ХРАНИТЕ–ЧЕСТИТО(ЕДИН ПЪТ ПРОСИТЕ ПОМОЩИ ОТ ЕС –СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ СЕ ПРАВИТЕ НА ТАРИКАТИ-ААААААА??) ЧЕСТИТО–МНОГО ДОБРЕ СЕ ИЗЛАГАТЕ…………

23.10 2013 в 17:19

абе тая калфаа не е ли ходил при равина както аз ходя и не е ли наясно какво казва световния еврейски съвет че сега земя няма да се продава това го знам от равина в софийската синагога и той ми го каза та калфата е мъртъв като политик за тази си дейност но се прави на важен и явно заиграва с руските евреи но жална му майка като се прави на важен и не изпълнява заповеди а изпълнява прикази