Престъпността спаднала, а разкриваемостта се увеличила? Да, ама не

Юлиан Христов 05 август 2018 в 10:04 8414 1

Престъпността спаднала, а разкриваемостта се увеличила? Да, ама не

Снимка БГНЕС, архив

Спад на престъпността и увеличаване на разкриваемостта. С това се похвали главният секретар на МВР Младен Маринов във вторник. Той заяви, че състоянието на престъпността се анализира ежемесечно и именно на тази база се отчита текущото състояние за справянето на МВР. 

Публично публикуваните данни обаче показват нещо различно. Ако сравним данните за месеците юни през 2018 г. и 2017 г. (статистиката за юли все още не е готова, бел. ред.) става ясно, че картинката е "малко" по-различна.

За всички е ясно, че МВР дължи "добрите" си резултати на бурканите със зимнина и кокошките. 

През юни 2018 г. са регистрирани общо 7928 престъпления, а през юни предходната година броят е 8712. Наистина миналата година през същия период престъпленията са били повече, но тук от МВР удобно "пропускат" да акцентират на факта, че става въпрос за регистрирани престъпления. Тоест в тази статистика не влизат дребни кражби от мазета и дворове, с които полицията по места отказва да се занимава, въпреки че за престъпленията е подаден сигнал и местопрестъплението е посетено. Заради дребното им значение тези случаи не се регистрират. Удобно за статистиката.

Вместо това се предлага частни фирми да охраняват селата. Срещу заплащане.

Но да се съгласим с главния секретар и да предположим, че всички престъпления са регистрирани. Разкриваемостта съвсем не се е увеличила - за юни тази година са разкрити 35% от регистрираните престъпления, а за юни миналата година разкриваемостта е 35.4%. С други думи - при 784 по-малко регистрирани престъпления тази година, разкриваемостта им остава със същите стойност. Това на практика означава, че се е увеличила само според главния секретар на МВР. 

Ако трябва да сме акуратни тя даже е спаднала.

Когато задълбаем в цифрите обаче наяве излизат тези случаи, които не могат да останат нерегистрирани - убийствата. През юни 2018 г. са регистрирани 15 умишлени убийства (довършени и опити), докато за същия период през 2017 г. този брой е 12. Тоест тази година ръстът на убийствата се е увеличил. Или както от МВР са опитали да онагледят картината - тази година общо за страната на 100 хил. души се падат по 0,21 убийства, срещу 0,17 за юни миналата година.

Познайте за разкриваемостта - спаднала е! Тази година през юни неразкрито е останало едно убийство, което прави 93,3% разкриваемост. Миналата година МВР се е справило доста по-добре - разкрити са всички 12 убийства. 100%. 

Можем да се съгласим, че това, което бележи спад, са грабежите - 99 тази година срещу 116 миналата. Тази година са разкрити 36 грабежа, като нивото на разкриваемост е 30,1%. За миналата година през юни са регистрирани - 116 грабежа, от които 33 са разкрити. Тук има едно голямо "НО". През същия период миналата година са разкрити много повече грабежи от минали периоди - 46 срещу 39 през тази година.

Подобна е картинката и при кражбите - въпреки че тази година се отчита спад и увеличаване на разкриваемостта им, спрямо юни миналата година старите разкрити кражби отново са по-малко. През юни 2017 г. са разкрити 536 кражби от минали периоди, срещу 448 през юни тази година. Подобна е картинката и при престъпленията спрямо автомобили. 

Как мислите, какво показват данните при престъпленията, свързани с наркотици? Отново изненада. Тази година те са се увеличили, а разкриваемостта им е спаднала. И то драстично: 

Юни 2017 г.

Престъпленията, свързани с наркотици, регистрирани през юни са 450.

Разкрити са 252 престъпления с наркотици. Нивото на разкриваемост е 56%.

Разкритите случаи, регистрирани през минали периоди са 116.

Юни 2018 г.

Престъпленията, свързани с наркотици, регистрирани през юни, са 500.

Разкрити са 256 престъпления с наркотици. Нивото на разкриваемост е 51,2%.

Разкритите случаи, регистрирани през минали периоди, са 159.

Много е любопитна статистиката за контрабандата, която е сред дежурните примери на премиера Бойко Борисов за добрите успехи на правителството. През юни 2018 г. са задържани 2 277 945 късове цигари, срещу 3 617 178 броя през 2017 г. 

И още: 

Юни 2017 г. са задържани:                           За 2018 г . са задържани: 

ТЮТЮН - 3913 кг.                                         ТЮТЮН - 3290 кг.
АЛКОХОЛ - 20 816 л.                                    АЛКОХОЛ - 18 056 л.
ГАЗЬОЛИ - 34 082 л.                                     ГАЗЬОЛИ - 10 294 л.

И последно. Цифрите са показателни, коментарите са излишни. Цитираната статистика потвърждава и констатациите в анализа на Световната банка за състоянието на МВР - българската полиция е на предпоследно място по възприятието за надеждност сред 12 изследвани европейски държави. Неотдавна вътрешният министър Валентин Радев призова шофьорите да карат по-бавно, за да не причиняват катастрофи. Наистина, това ли са последните отчаяни опити на МВР, за да вдигне рейтинга и доверието си?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

05.08 2018 в 17:28

Първо умрем да познаем дали данните за миналата и тази година са събирани по една методика - знаейки с кого си имаме работа, това изобщо не е гарантирано.

Второ, боравенето с числа различаващи се с малко (12 срещу 13 убийства примерно) и ваденето на изводи при пълна липса на оценка за грешката в тия числа е малце пресилено.

Трето, някой, някъде, дали изобщо е правил оценка на съотношението между извършени и регистрирани престъпления? Не е да няма проксита по които да се направи такава оценка, но МВР по някаква причина си развява регистрираните престъпления.


Статистика, сър, ...