Посланикът на Иран: Залежите на петрол са причина някои страни да искат размирици

15 октомври 2012 в 00:40 3945 1

Негово превъзходителство Голамреза Багери-Могадам – посланик на ислямска република Иран в България
Негово превъзходителство Голамреза Багери-Могадам – посланик на ислямска република Иран в България

Интервюто с Негово превъзходителство Голамреза Багери-Могадам – посланик на ислямска република Иран в България, е на Мартин Карбовски, Lentata.com.

 

Смятате ли, че беше оправдано ислямския свят да реагира по този начин заради част от филм, който никой не приема за изкуство? 10 минути да разсърдят над един милиард хора на планетата? 

Зачитането на различните култури е основното правило и условие за мирното съжителство на хората. Трябва да уважаваме ценностите на другите и те ще уважават нашите ценности. За съжаление понякога, някои среди, които търсят създаване на проблеми между различни групи, постигнат своите интереси като използват подобни обстоятелства. Много съжалявам, че понякога и науката се използва със същата цел.

Кой създава провокации според вас?

Има среди, в които интересите са основани върху създаването на конфликти между различните народи... Ние нямаме свобода да правим обиди към другите.

Вие не правите обиди към другите, а смятате, че вие сте обидени? Вашият пророк?

Религията Ислям е религия на мира и приятелството. Според нашия Пророк различието на културите води до развитието на света. Не само приема различието в културите, според него различието е основен фактор в развитието на човечеството. Така че той самият не разрешава обида към другите, и към християните.

Нашите култове са много по подигравани, но не това е целта на разговора. Имаше съвсем директно обвинение от израелска страна, че атентатът в Бургас е свързан с Иран. Как отговаряте на това?

След победата на ислямската революция Иран е посрещнал различни конспиративни обвинения.

Може ли да назовем враговете на Иран?

Иранските врагове са онези, които през последните 33 години чрез използването на различни трикове - терор, 8-годишна война, опити за преврат и пр. са се опитвали по да повлияят на Иран.

В този смисъл е хубаво да кажете нещо на българския народ.

Давам ви пример - много от нашите държавници - иранският президент, иранският министър-председател и много от нашите държавници са загубили живота си точно от тези терористични действия. Даже през последните две години има други примери – това са убийствата на нашите учени, които работят в ядрените програми и са капитал за човечеството. Тези действия не само в ущърб на Иран, а и на цялото човечеството.

Вие ни казвате, че Иран също е жертва на тероризъм?

Точно така.

Как става така, кой убива ирански учени? Как ще гарантирате , че вашата ядрена програма е за мирни цели?

Нашата ядрена програма следва изцяло мирните цели. Вече минават години в инспекции от страна на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия). Те не обявяват, но са имали над 5000 часа инспекция над нашите обекти. МААЕ е издала 26 различни декларации и във всички тях няма и една дума, че Иран се отклонява от мирния си път. Както ви обясних, това е друг повод враговете на Иран да вкарат страната в кръга на своите интереси и Иран отново да стане зависима страна... От гледна точка на нашата вяра и на политиката ни ние осъждаме тероризма.

Според Вашата информация кой стои зад атентата в Бургас?

Аз нямам такава информация. Българското правителство и отговорните органи проучват това. Обвиненията към Иран от ционистия режим са толкова смешни, че не заслужават обяснение.

Страх ли ги е хората в Иран от война?

Вашата теория върху какво се основава, че иранския народ трябва да се страхува от война?

Не, не трябва. Просто прехвърчат искри между президента Ахмадинеджад и президента Обама.

Политическите конфликти са нещо естествено и винаги са съществували. Решението на тези различия е воденето на разговори. Не съществува причина за водене на война.

За тези разговори има различни поводи, било то и пропаганда. Днес например ТВ Ал Арабия публикува секретни документи, че Иран подпомага Сирия за скриване на химически оръжия, за преместване на химически оръжия...

Това е медийната пропаганда. Това е възползването на някои политици да експлоатират медиите. За съжаление, те използват някои медии за своите сатанински цели и създават отрицателно напрежение срещу някоя държава. Това твърдение е точно от същото същество.

Твърдението на Ал Арабия?

Да. Ние много съжаляваме, че има криза в Сирия в момента. Полагаме огромно усилие, чрез подходи, които имат ефект, включително чрез ООН и чрез четиристранната група за връзка, да допринесем да се сложи край на кръвопролитията. Двете страни да се споразумеят независимо кой ще победи. Тази война е в ущърб на сирийския народ. И не считаме, че положението в Сирия е в полза на региона.

Може да не е много дипломатично, но искам да декларирате, че Иран няма участие в атентата. Вие може да кажете, информиран сте, че нямате участие в нещо, което много ни притеснява - идването на тероризма на наша земя.

Дори задаването на този въпрос е неправилно, да се разпространява такава клюка е неправилно.

Това се твърди категорично от еврейска страна.

Първо да кажем, че не е от страна на евреите, а от страна на ционистите. За съжаление, винаги техните страни вместо да решат собствените си проблеми ги прехвърлят в други държави. Народите на Иран и България се водят приятелски народи, с приятелство назад в историята. Историята на отношенията ни е само приятелска.

Липсва ли демокрация на хората в Иран?

Ако вие следвате промените в Иран, ще видите, че обществото се развива динамично. В Иран се чуват различни гласове, има различни медии, които публикуват различни неща. Системата се основава на това какво искат хората, уважение на различните гледни точки. Считаме ,че присъствието на различията е нужно за развитието на обществото. Точно от тази демокрация и изнасянето й навън се страхуват някои страни. По същия начин можем да кажем,че залежите на петрол е причина някои страни да искат размирици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!