Европа ще е поне още 10 години в криза

Елица Мартинова 02 май 2012 в 17:19 2198 0

Петър Якимов, Снимка: jakimov.info
Петър Якимов, Снимка: jakimov.info

Очаква ли ни скоро светлина в тунела на финансовата криза? Кога ще дойде краят на краищата за икономическата рецесия, обещаван толкова пъти от финансовия министър Симеон Дянков? 

На 29 април бе официално разпространен годишният доклад на Международната организация на труда (МОТ). Той предизвика силни вълнения, тъй като посочва, че краят на кризата ще настъпи най-рано през 2016 г.

Данните в доклада сочат, че броят на безработните в света за 2012 г. ще достигне 202 млн. души. За сравнение, през 2011 г. хората без препитание са били 196 млн.

Докладът на МОТ е особено скептичен към ситуацията в европейските страни. Експертите прогнозират, че заетостта в развитите икономики на Европа няма да се върне към докризисните си нива от 2008 г. поне до 2016 г.

Причина за мрачното положение, според МОТ, са предприетите фискални съкращения и реформите на трудовия пазар. Световната организация е на мнение, че посочените мерки влошават ситуацията на пазара на труда и задълбочават икономическата криза.

„Фокусирането предимно върху бюджетните съкращения в европейските страни задълбочава кризата с работните места и може дори да предизвика втора рецесия на континента“, посочва директорът на МОТ и водещ автор в доклада Раймонд Торес.

„Антикризисните мерки не доведоха до икономически растеж. Зле планираните реформи на пазара на труда също няма да внесат подобрения. Тези мерки в ситуация на криза по-скоро ще предизвикат допълнителна загуба на работни места и откриването на малко нови и то в краткосрочен план“, допълва той.

Няма как, на фона на тези мрачни прогнози, да не си припомним множеството пъти през последните години, в които финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков обявява край на кризата у нас.

През ноември 2009 г. той обяви пред медиите, че България навлиза във финалните и най-тежки месеци от кризата, а през пролетта на 2010 г. ще настъпи значително подобрение. През януари 2010 г. Симеон Дянков заяви официално пред студенти в СУ, че ако не пребори кризата, ще подаде оставка.

В средата на юни 2010 г. финансовият министър тържествено разтръби за официалния край на кризата и нарече страната ни "отличник".

В края на същата година обаче Дянков обясни, че ситуацията в България все още не се е раздвижила и обеща по-светли бъднини за родния бизнес през 2011 г.

През ноември миналата година, вместо обещаното икономическо подобрение, Дянков заговори за "затягане на коланите" заради криза в Европа. Пак по това време икономическият министър похвали бюджета на страната за 2012 г., като отново изтъкна, че сме в ситуация на криза.

По темата разговаряхме с Петър Якимов - финансов анализатор и член на гражданското сдружение "Българска легия "Антимафия".

Г-н Якимов, как оценявате прогнозата на МОТ?

Прогнозите на МОТ ми се струват по-скоро оптимистични, тъй като положението на Европа в момента никак не е розово. Не мога да си представя как страните ще се справят със своята задлъжнялост.

Най-добре според мен е Германия, където още през 2009 г. орязаха бюджетните си разходи с 10-15 %. На следващата година икономиката отчете ръст от 7-8%.

Особено сериозен е проблемът в Испания. Те наистина могат да повлекат рязко надолу икономиката на Европа, защото са доста голяма страна, за разлика от Гърция.

Мисля, че по-реалистично ще бъде, ако кажем, че кризата в Европа най-вероятно ще продължи поне още 10 години.

Какъв според Вас ще е сценарият за България?

България се намира в ситуация на двойна криза - от една страна сме част от обстановката на целия континент, а от друга сме изпаднали в положението на вътрешно държавна криза.

През 2009 г. правителството на ГЕРБ дойде с големи обещания и очаквания. Тогава кризата в страната ни вече се усещаше, но с поредица от грешни действия Симеон Дянков успя да я задълбочи неимоверно.

Първата грешка бе в края на 2009 г., когато той реши да прави балансиран бюджет и оряза плащанията с общините и фирмите. Не е ясно защо, при положение, че имаше огромна задлъжнялост. Вероятно се е надявал, че след няколко месеца ще е налице раздвижване в Европа и тя ще ни издърпа. Вместо това, мерките на Дянков обрекоха на фалит по-малките фирми. Отделно, върху частния бизнес се наложиха нови и нови регулации, които вместо да спрат злоупотребите, доведоха търговците до безизходица. Хората свиха потреблението си и започнаха да трупат пари в банките.

Другата фатална крачка на министъра бе, че съсипа приходните агенции и най-вече на Агенция "Митници".

В момента обстановката в страната е следната:  съсипан дребен и среден частен бизнес, междуфирмена задлъжнялост, а неофициалните данни сочат, че безработицата е 18%.

Сметки, направени по официалните данни, показват, че в периода юли 2009 г.- януари 2012 г. са похарчени общо 8 млрд. лв. -  4 млрд. лв. от фискалния резерв, 2,5 млрд. лв. под формата на увеличение на външния дълг и 1,5 млрд. лв. от европейските фондове. Парите са изразходвани, а видим ефект няма.

През 2011 г. Дянков посегна и на резерва на здравната каса, който възлизаше на 800 млн. лв. Дотогава той бе на отделен отчет, но след промените се води на обща сметка с държавния резерв, което улесни изхарчването и на тези средства. Сега министърът се опитва да посегне и на Сребърния фонд. Според мен е абсолютна заблуда, че парите от там му трябват за изплащане на външния дълг, просто му трябват средства в момента.

Политиката на Дянков стана като преливане "от пусто в празно". Той търси нови и нови източници на пари, чрез които да запълни други дупки в бюджета. Кошницата е толкова заплетена, че вероятно само той си я знае. Борави се със средства, които реално не са налични.

Виждате ли начин за разплитане на тази кошница и излизане от финансовата криза?

Началото трябва да се постави с подобрение в работата на приходните агенции, в частност Агенция "Митници", която традиционно е в криминалната хроника. Тя има основна функция в приходната част на бюджета. Особено важни са акцизите, защото те са същинският чист приход за държавата. В момента в сферата на акцизите има безобразен срив. Вече трета поредна година държавата ни губи 1,5 млрд. лв. от контрабандни цигари и от ДДС-то върху тях.

Другият ключов момент са европейските фондове. От началото на членството ни в ЕС почти никакви средства не са осребрени за България по европейските програми. На теория осъществяваме проекти, но разплащането за тях се бави. Същото е положението и със строежа на магистралите, реално те се строят от бюджета, затова на Дянков му трябват пари.

Общите върнати средства по програмите до 2012 г. са едва 1,5 млрд. лв., а отчетният период приключва през 2013 г.  На практика ние сме прахосали тези средства, дали защото не сме ги усвоили, или понеже няма да ни ги осребрят. Причините могат да се търсят в некачествената работа на администрацията.

Решението на икономическите проблеми на страната няма да дойде с правителството на ГЕРБ. Те имат подчертано лобистка политика и наблягат върху рязането на лентички. Отчитат някакви странни успехи, без да действат по реалните проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!