Евродепутат за Емо Фаса: Очакваме БГ властите да си свършат работата

Лъчезар Вълев 29 октомври 2012 в 12:57 3964 2

Гръцкият евродепутат Никос Хрисогелос. Снимка: patrisnews
Гръцкият евродепутат Никос Хрисогелос. Снимка: patrisnews

В края на юли Европейската комисия поиска от българското екологично министерство подробни обяснения за два съмнителни европроекта.

Оказа се, че в единия от тях е замесен депутатът от ГЕРБ Емил Димитров и че европарите ще бъдат налети за развититето на частното му ловно стопанство.

В тази връзка OFFNews.bg се свърза с гръцкия евродепутат от Групата на Зелените Никос Хрисогелос, който сезира Европейската за съмнителното еврофинансиране.

 

- Г-н Хрисогелос, можете ли да разкажете цялата история около европроекта на Община Етрополе? Какво всъщност се случи? Откъде се сдобихте с информация за случая?

- Информацията за проекта на Община Етрополе получих от българската природозащитна неправителствена коалиция "За да остане природа в България", която разследва дейностите на Емил Димитров в района на Етрополе.

- Какво може да направи Европейската комисия по този случай?

- Европейската комисия вече е препоръчала на българските власти да спрат финансирането на проекта, да го разследват и да анализират защо подобни проекти, които не отговарят на европейските и националните правила, получават зелена светлина за финансиране. Освен това очакваме ЕК да изиска от България да увеличи прозрачността на процедурите и да позволи публични дебати и консултации за проекти, отнасящи се до програмите по околна среда на ЕС.

- Какво очаквате да направят българските власти по този казус?

- Очаквам да се отнесат към случая колкото се може по-сериозно. Откакто има индикации за това, че се изразходват неправомерно европейски фондове за частни интереси, е необходимо да бъдат взети всички мерки, които да гарантират спазване на европейските правила в България.

- Какво е вашето лично мнение за този случай?

- Мисля, че случаят представя много точно политическото развитие на България и на други страни членки на ЕС. Политическата власт често е използвана за частно финансиране за сметка на обществения интерес, което отдалечава България от принципите на демокрацията. Това в никакъв случай не е в полза на обществото.

- Има ли подобни случаи и в Гърция?

- Корупцията и клиентелизмът са две от основните причини за кризата в Гърция. Няма начин да се излезе от нея без реформа в политическата система и в гръцките институции. Общественият дебат, системите за наблюдение и подобряването на антикорупционните механизми трябва да се развият, за да съхранят прозрачността при използването на държавни средства и да защитят обществения интерес.

- Бих искал да ви попитам нещо извън тази тема. Какъв е политическият и икономически климат в момента в Гърция? Кои според вас са правилните стъпки, които ще изкарат страната от кризата?

- "Зелените" в Европейския парламент искаме Гърция да остане в Еврозоната. Страната трябва да получи необходимата ѝ помощ, за да преодолее най-дълбоката криза в съвременната ѝ история. Не трябва да има никакви неясноти и изнудвания по този въпрос. Мястото на Гърция е в Европейския съюз и в Еврозоната.

Страната ни спешно се нуждае от промяна. Тя трябва да реформира структурите си и да даде увереност на гражданите, за да се гарантира бъдеще на младото поколение. Без това усилие, което трябва да дойде от гръцките институции и гръцкото общество, всички решения ще имат краткотраен ефект и няма да решат в цялост реалните проблеми и нужди за реформа.

Гърците направиха огромни усилия, за да бъде осъществена нужната реформа. Въпреки това постигнатите частични успехи през последните две години доведоха до едно неустойчиво статукво.

Ние се нуждаем от балансирани и честни реформи. Не сме съгласни с политическия натиск, който се противопоставя на нужните промени, нито с тези, които излагат на риск членството на Гърция в Еврозоната.

„Зелените” в Европейския парламент настояваме за поредица от реформи в политиките, които налагат кредиторите от „Тройката” (МВФ, ЕЦБ и ЕК, бел.ред.).

Основното, което искаме, е удължаването на срока на Гърция за постигането на икономическите ѝ цели с още две години (до 2016 г., вместо до 2014 г.).

Необходимо е стимулиране и трайно преориентиране на реалната икономика. Гърция трябва да бъде подпомогната в инвестирането в енергия и ресури и да използва възобновяеми източници, за да подпомогне икономиката си.

Нужно е адаптиране на условията на Меморандума за разбирателство за европейски политики и техните цели по отношение на заетостта, премахването на бедността, социалния диалог и устойчивост.

Ние сме за ограничаване на законите, позволяващи намеса в сферата на заплатите по колективните трудови договори, както и на минималната работна заплата. Настояваме за устойчиви и справедливи пенсии, промяна в политиката за околната среда и климата, нова имиграционна политика и социална реинтеграция на уязвимите групи в обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!