The Independent: Протестите в България са най-голямото антиправителствено действие в Европа

Николаос-Теодорос Цитиридис Последна промяна на 09 ноември 2013 в 13:16 8233 15

"The Independant" за българските протести и студентски окупации

 

Една от най-уважаваните и популярни медии във Великобритания, "The Independent", публикува материал за студентски протести у нас под заглавие "Students invoke spirit of ’68 in fight to rid Bulgaria of corruption" ("Студентите предизвикаха духа на 68-ма в борбата си срещу корупцията в България"). Публикуваме текста със съкращения.

Младите мъже и жени в окупирания Софийски университет знаят много добре с кого се сравняват. На огромния плакат "1968" стои надписът "Сега е наш ред".

"През 1968 г. студентите във Франция казаха "Стига! Светът не е това, което искаме", казва Ивайло Динев, 24-годишен студент по антропология. "Сега сме поставени в същата ситуацията. Когато студентите се вдигнат, всяко правителство пада", с надежда споделя Иво пред британския "The Independent".

Динев проговаря от "свободната територия на студентите", както той сам я нарича. Тук, зад величествената университетска фасада и охранителните пунктове, стоят стотици млади хора, които правят плакати, вдигат барикади и се запасяват с храна за поредната вълна от протести, която днес е най-голямото антиправителствено действие в Европа.

В последните социологически проучвания ясно се вижда, че голяма част от българите подкрепят студентската окупация. "Когато започнахме окупацията, бяхме около 50 души. Казахме си, че ако не получим подкрепа отвън, ще спрем. Вече знаем, че времето е перфектно за тази акция", казва Ивайло.

Вече 147 дни българите са на улицата, искайки оставката на правителството и край на корупцията и непотизма, които са обхванали страната. Българските протести са породени от страха, че бъдещето им зависи от една малка група "елит".

Най-бедната страна в ЕС може да се "похвали" и с високото си ниво на корупция - само Гърция е над България. Симпатиите към протестиращите българи нарастват с всеки изминал ден. След началото на демонстрациите френският и германският посланик показаха своята подкрепа и порицаха "олигархичния модел" на управление, който не е съвместим с този на европейския.

Днес протестите имат нов епицентър. В края на октомври студентите в Софийския университет се барикадираха в Ректората и отказват да излязат, докато правителството не подаде оставка. Около 500 студенти всеки ден взимат участват в акцията, както в Софийския, така и в много други университети в страната.

В окупирания СУ и в социалните мрежи най-срещаната дума е "Оставка". В залите матраците са изблъскани в ъглите, за да има място за дебати и обсъждания по различни теми. Има планини от хляб и ябълки. Може да се видят и предостатъчно запаси от тоалетна хартия. Бюрата служат за барикади на входовете, където хулигани се опитват да проникнат. На входовете охраната събира подписи в подкрепа на протеста, както и провизии, дарени от гражданите.

През това време премиерът на България Пламен Орешарски игнорира исканията за оставка, надявайки се те да отшумят.

"Най-важното е раждането на гражданското общество, защото няма значение кое правителство ще дойде, ние вече ще му дишаме във врата и ще реагираме, казва Габриела, 23-годишна студентска по изкуства. "Знаем, че битката ще е дълга, но ще се борим и няма да се предадем", завършва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2013 в 03:56

Точно над правоъгълника, в който трябва да напиша своя коментар, ме подканват: Коментирай "The Independent: Протестите в България са най-голямото антиправителствено действие в Европа"! Е, добре! моят кратък коментар е: Протести има - принципна промяна няма!

10.11 2013 в 00:00

Утре е голям ден! Дано България в понеделник стане нова!

09.11 2013 в 19:58

гюбре

09.11 2013 в 19:55

Ами пиши им да отразят контрамитингите, другарю. Как може такава неравнопоставеност! Още по - добре издайте вестник "Контраиндипендънт". Така де, вече си направихте контрапротестиращи, на 1 ноември показахте, че освен интелигенцията има и контраинтелигенция /докарахте си я с автобуси/. Дерзайте, другари!

09.11 2013 в 18:17

Мижитурките се подписват IP, защото не могат да вникнат в смисъла на това, което става в СУ. Обслужвайте турско-червената мафия с робското си примирение и утре не се сърдете, че децата ви са отишли в чужбина.

09.11 2013 в 17:28

Именно. Без тяхното зловонно присъствие протестите досега да бяха отшумяли.

09.11 2013 в 16:41

Абе пропуснали са да отбележат, че в тия оркопротести участват средно по 53 лица на ден. И този израз: "Може да се видят и предостатъчно запаси от тоалетна хартия." ми се стори малко странен. Какво искат да кажат, че оркопротестиращите произвеждат определено количество лайна и са обезпечени откъм личната хигиена?

09.11 2013 в 15:58

Sorry, не е Иван Петров.
Авторът е Charlotte McDonald-Gibson, само не ми казвай, че преди се е казвала Шекерка Карадимова - Гибсън, червените нямате спирачки еййй.

P.S. Линкче към статията в Индипендънт:

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/students-invoke-spirit-of-68-in-fight-to-rid-bulgaria-of-corruption-8 929682.html?origin=internalSearch

09.11 2013 в 15:26

WUT?!

09.11 2013 в 14:51

Добре, че има идиоти като обективизм, поля, балкански и пр. та да лъсне по-добре злото и тъпотата.