Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Австрийските студенти солидарни с каузата на протестиращите

Милен Енчев 07 ноември 2013 в 20:05 4093 12

Писмото на австрийските студенти
Писмото на австрийските студенти

 

Отворено писмо в подкрепа на българските студенти, окупирали университетите в страната, изпрати Австрийският студентски съюз. В писмото си, публикувано от „Протестна мрежа“, виенчани (организацията е тамошният аналог на българското Национално представителство на студентските съвети, което за разлика от австрийските си колеги не подкрепи окупацията и застана на страната на управляващите – бел.ред.) споделят, че те също са окупирали университетите в страната си и заявяват, че студентите са в правото си да протестират срещу „всяко безотговорно и корумпирано управление навсякъде по света“.

Ето целия текст на писмото:

Австрийският студентски съюз застава в солидарност и подкрепа на българските окупатори на университетите, които се борят против корупцията на всички нива в обществото и срещу настоящата политическа ситуация.

От средата на месец юни срещу новоизбраното българско правителство и срещу парламента се провеждат масови протести. Настоящата окупация на университетите също е срещу “диктатурата на олигарсите” за личната облага на малцина. Студентите настояват за нови морални ценности в политиката, за оставка на настоящето правителство и разпускане на Народното събрание.

Преди четири години ние окупирахме университети из цяла Австрия с изисквания за по-голямо участие на студентите във всички нива на вземане на решение във висшите училища, като протестирахме срещу комодификацията на висшето образование. Ние вярваме, че образованието е основно човешко право, а активното участие в обществените дела е задължително за всяко демократично общество. Това означава също и активен протест срещу всяко безотговорно и корумпирано управление навсякъде по света.

Ние изразяваме подкрепата си във вашата борба за нови морални ценности в политиката и ви желаем да имате сили да продължите активните си протестни действия.

С най-искрени пожелания,

ÖH (Австрийски студентски съюз)

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews