"Ранобудните студенти" поискаха оставката на Стати Статев

Николаос-Теодорос Цитиридис 09 ноември 2013 в 16:56 6473 28

Шествие в Деня на народните будители Снимка: Сергей Антонов
Шествие в Деня на народните будители Снимка: Сергей Антонов

 

"Не може това каруцарско поведение да бъде на човек, част от академичното представителство на УНСС. Ние, "Ранобудните студенти", искаме оставката на Стати Статев за обидите, които той нанесе на студентите".

Това заявиха днес "Ранобудните студенти" по време на пресконференция в зала 272 в Ректората на СУ.

"През първите дни на окупацията, ние дори не предполагахме, че УНСС ще ни подкрепи, заради репутацията, която се носи там. Горди сме, че имаме такива колеги, които ни подкрепиха още от самото начало. По никакъв начин не можем да приемем неговите думи към студентите му", казаха още "Ранобудните студенти".

Причината за искането на оставката на Стати Стаев от страна на студентите е скандалният запис на ректора на УНСС, в който той иронично и обидно пита студентите защо не протестират срещу измирането на мамутите. В записа още може да се чуят и заплахите на Статев, че ще заключи студентите, осмелили се да окупират университета. 

По думите на окупаторите, тяхното единствено искане ще остане оставката на правителството и насрочването на нови избори. "Няма да имаме друго искане. Ако имаме, това ще означава, че ние ще преговаряме с тях, а с такова правителство ние няма да преговаряме", бяха категорични студентите.

"Ранобудните" обявиха, че усилено работят по нови идеи и предложение в законодателството у нас, които да дадат тон на промяната, за която се борят. В Ректората много студенти са разделени на работни групи, които са съсредоточени върху идеи и промени в здравеопазването, образованието и други важни за обществото теми. Изборния кодекс също е дневен ред при тях.

Днес те представиха своя поглед за промяна в образованието: 

Образованието трябва да е еманципиращо и да ни помага да развиваме аналитичен апарат, който ни прави самостоятелни и критични, а не ни снабдява просто с умения, адаптирани за краткосрочните нужди на пазара на труда. Ние си представяме образованието на бъдещето като интегрирано и интегриращо, където различните предмети се свързват и подпомагат един друг в непрекъснат диалог и обмен на идеи (например: да изучаваме биология и чрез художествени занимания), а преподавателите включват студентите и учениците в научните проекти. Според нашето виждане гражданското образование трябва да агрегира всички етноси в единно общество. Това е възможно само с помощта на ментори с достойнство. Затова искаме заплащане за учителите и преподавателите, което ги освобождава от постоянното напрежение да мислят за пари и оцеляване.

 

Още един път бяха коментирани и провокаторите, които се опитаха да нахлуят със сила в Ректората преди две седмици. "Тогава не отговорихме на техния акт, защото на глупостта и наглостта не може да се отговори", казаха "Ранобудните".

"Това не са контрапротестиращи, това не са студенти, това са хора, марионетки на властта.", казаха още.

"Ранобудните студенти" призоваха на утрешния протест гражданите да ги подкрепят пред Ректората в 11 часа. Окупаторите споделиха, че организацията ще се пази в тайна до последно. "Маршрут също няма да кажем за сега. Важното е, всеки който търси промяна да бъде утре при нас. Знаем, че подкрепа ще имаме и от всички ВУЗ-ове за изкуства - НХА, НМА, НАТФИЗ.", заявиха пред медии студентите.

 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)