Каролев: Решението на депутатите за КТБ е неизпълнимо

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2014 в 21:46 26542 12

Владимир Каролев
Владимир Каролев

Решението на бюджетната комисия парламентът да задължи БНБ да спаси КТБ е  неизпълнимо, освен ако не искат да бутнат валутния борд.

Това заяви икономистът Владимир Каролев, потърсен за коментар от OFFNews.

Това решение показва непознаване на закона, който определя правомощията на БНБ, както и какви са най-добрите практики в ЕС и ролята на централните банки в такива ситуации.

Ако аз съм на мястото на Иван Искров, ще питам Европейската централна банка и съм сигурен какво ще каже тя. Ще каже, че това е невъзможно.

Ако искат да спасяват КТБ с пари на данъкоплатците, което е грешно според мен, трябва да променят закона и да я национализират.

А ако искат да се даде шанс за пазарно решение (ако има такова), трябва само да се редактира един член на Закона за кредитните институции. Редакцията трябва да стане, че не е задължително БНБ да отнема лиценз при отрицателен капитал, а да има право да дава възможност за кратък период от време (например един месец) банка с отрицателен капитал да има възможност да се рекапитализира от частния сектор. И чак ако не се случи това, да се отнеме лиценза и се мине към фалит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2014 в 03:12

Наглост до потрес!
17юни 2014 г. БНБ-Прессъобщение: “По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова с-ма. На базата на тази информация БНБ категорично (КАТЕГОРИЧНО!) потвърждава, че банковата с-ма, вкл. и КТБ, (ВКЛЮЧИТЕЛНО и КТБ!) е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално”!!!!!! http://www.bnb.bg/Press
Точно по времеИЗЛЪЧВАНЕ на БНБпрессъобщението главно електронно от 13-20юни се теглят 1.3 млрдКТБ. Теглят от КТБ хитреците, КТБ се обезкостява, а балъците се редят на опашки и вярват на БНБ – “КТБ е стабилна!!!”, така твърди БНБ на 17юни .... ужас !!!!!!

30.10 2014 в 16:24

За”мнение от IP-10” - на тъп въпрос не се отговаря, но от мен да мине.
“Хората не могат да си теглят парите от КТБ” заради организирана петък/13юни БАНКОВА ПАНИКА с ювелирна акция на Главпрокурор/МВРПикчърс - http://offnews.bg/ “Полиция влезе в офисите на Цв. Василев! OFFNews преброи 8 полиц а-ла.... А преди това 25февр14 Сигнал-Протестъри 25февр14, тържествено с ТВкамери до Главпрокурор, подписан от Хр. Иванов, сега награден за правосъден http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html . После Главпрокурор се цепи от ТV на ТV как закрива КТБ. ДАНС отнема допуска на Подуправителя Банков надзор – БНБ се озърта и ослушва!!!
БАНКОВАТА паника, разразила се в резултат на Ювелирната акция на Главпрокурор и МВРПикчърс води до изтегляне главно електронно 1.3 млрд от КТБ, отишли в НЕбългарски банки – Уникредит, ДСК, Алфа, Париба и т.н. – ДЮШЕШ, без реклами и напъване от тез банки им се пада готов финансов ресурс – цели 1.3 млрд
След като изтегля на 22юни 59млн Ив Искров затваря КТБ – никакви операции, освен ако НЯКОЙ БУДАЛА кредитополучател не плати, АМА няма будали....
ЗАТВОРЕНА БАНКА = ГУБЕЩА БАНКА (харчи без приходи, източва се);
ЗАТВОРЕНА БАНКА – ЯКА ОБЕЗЦЕНКА НА КРЕДИТЕН ПОРТФЕЙЛ!;
ЗАТВОРЕНА БАНКА СЛЕД БАНКОВА ПАНИКА – 2 ПЪТИ ПО-ЯКА ОБЕЗЦЕНКА;
ПЕТ МЕСЕЦА ЗАТВОРЕНА БАНКА – ПЕТ ПЪТИ ПО-ЯКА ОБЕЗЦЕНКА
В резултат на 5 месечно затваряне КТБ не само губи приходи, но и прави огромни разходи... източва се...
А сИга дано нещо ти е просветнало в мозъка, че май ....

30.10 2014 в 16:00

@Мъкаааа, мъка,
и защо хората не могат да си теглят парите? Защото трябва да чакат военните заводи да продадат пушките ли?:):)

30.10 2014 в 11:47

Решението КТБ е просто, числата са ясни: ЕДНО ПАЗАРНО РЕШЕНИЕ!
По доклада “Консултантска услуга по НОВА специална методика” установено – 1.8 млрд лв. кредити за предприятия от военната индустрия, обезпечени с нова продукция, които “консултантите” отнасят към лоши кредити....
ПАЗАРНОТО РЕШЕНИЕ: Значи, БГдържавата чрез Българската банка за развитие (държавна банка, в която преди 8-10 месеца ДПС си преместиха парите) встъпва в тези кредити и нататък, нали е БГдържава – кредитира си военната индустрия, както всички държави правят... (Затова НЕбългарските банки Не кредитират военната индустрия).
ОСТАВАТ – 2.5 МЛРД “уж” лоши кредити (дали са лоши е друга тема, или пък е схема за придобиване ефтино на апетитни активи, но приемаме).
За да заработи КТБ трябвали ликвидни още 2 млрд, което прави общо 4.5 млрд лв.
Тези 4.5 млрд се разпределят поравно между инвеститорите от ЕПИК и т.н. и съответно 50 % за държавата в лицето на фонда за гарантиране на влоговете.
И КТБ започва да работи да нова банка, а изпълнителен директор става Бостанджиев от Добрич, работил в Лондон, компетентен, собственик на Гемкорп, един от инвеститори.
С включването на Българската банка за развитие БГдържавата поема своя ангажимент, а ДПС глътва надълбоко водица ...
И т.н. ОСТАВА въпроса как ще отговаря Главпрокурора за организираната петък/13юни БАНКОВА ПАНИКА “КТБ”
А дали Цв.Василев ще го докарват в чувал, или той ще осъди БГдържавата, знам ли?!?


30.10 2014 в 09:34

За всички тъпунгери тук, в главите на които дрънка “ДУПКА ...”. ПИТАНЕ – а бе тъпунгери, вие не се ли усещате, че ви мамят и манипулират с “дупка”. Оставяме настрана организираната петък/13юни от Главпрокурор БАНКОВА ПАНИКА “КТБ” довела до изтегляне на 1.3 млрд ликвиден ресурс от КТБ, отишъл в НЕбългарски банки.
А бе тъпунгери, нещо да сте чували, че КТБ е финансирала военните заводи (НЕбългарските банки не финансират български военни заводи), това да сте чували?
Синдикатите ни проглушиха ушите, ама вие сте с тъпи кратунЯ
И точно кредитите в размер на 1.8 млрд, дадени от КТБ на военните заводи за производство но оръжие, са оценени по новата методика за консултантска услуга, назначена от БНБ за КТБ, точно тези кредити са обезпечени с продукция, която пък продукция все още не е продадена/или ... ще... от консултантите са оценени по новата методика като необезпечени... (е, има и още няколко предприятия също с обезпечение продукция, и тези кредити са оценени като необезпечени). Ако “НОВАТА” методика приложат към други БГбанки и те ще се издънят може и по-зле от КТБ.
А дрънкалата от Прокуратура и тъпите журналя като нямат инфо лъжат, крещат, дрънкат.. за някой друг кредит, вадят го от купа... и врещят..
ВЪПРОСЪТ е – кой финансира българските предприятия, и особено военните заводи, там работят хора, и оттам си хранят семействата... ДържаватаБГ къде е?!?! Тя няма ли ангажимент към своя народ?!?!? Ако това е начин чуждите държави да ни фалират и военната индустрия, и всички български предприятия – ЗНАЧИ СА УСПЕЛИ....

30.10 2014 в 09:22

Мечок дупката е 4 от 6 милиарда. Проблема е че никой не ни казва колко от тях са гарантирани...

30.10 2014 в 09:20

За разнообразие съм съгласен с каролев. Но също така смятам че е добре да се разреши и междинни решение - ако има инвеститор, които заедно с фонда за гарантираните влогове да може да спаси банка, да се прави. Фонда ще придобива съотвтният процент от банката, който после ще може да продаде...

30.10 2014 в 08:19

@бухал,
а какви са сумите бе, разбирач?
Ако при обща сума от 100 милиарда, разликата е 4, кво праиме?
И естествено, че всяко от трите пера има своите разбивки:
-невъзвращаеми кредити
-неизпълними плащания...

Много ми дреме каква е разликата, съвсем субективно сметната и закръглена...

Ма това е последния път, когато се фащам да обяснявам на некъв катил, каквото и да било.

30.10 2014 в 07:52

До смотания под мен... Значи точно тва... Разликата между пасивите и активите на банката е 4 милиарда.

30.10 2014 в 02:59

Каролев,
май и ти си топнал чушката в тва КТБ.
Щом и и ти мажеш яко със шпаклата.
Българите сме прости, ма не чак толкова.
Кво значи "дупка 4-нам-колко си милиарда", а?

Толкова ли е трудно(за месеци), да се каже:
-колко има в тъпата банка(банкноти, злато, ценни конвертируеми книжа, недвижима собственост, коли, картини...), айде да не се светкаме и за още неща.
-колко има да взима.
-колко има да дава.

НИКОЙ до този момент не го е съобщил, а вече се разддоха хиляди "съвети", "предсказания", боб ли фърляте или само замазвате?
Когато се тегли чертата, ще светне и решението.