Каролев: Решението на депутатите за КТБ е неизпълнимо

OFFNews 29 октомври 2014 в 21:46 27299 12

Владимир Каролев
Владимир Каролев

Решението на бюджетната комисия парламентът да задължи БНБ да спаси КТБ е  неизпълнимо, освен ако не искат да бутнат валутния борд.

Това заяви икономистът Владимир Каролев, потърсен за коментар от OFFNews.

Това решение показва непознаване на закона, който определя правомощията на БНБ, както и какви са най-добрите практики в ЕС и ролята на централните банки в такива ситуации.

Ако аз съм на мястото на Иван Искров, ще питам Европейската централна банка и съм сигурен какво ще каже тя. Ще каже, че това е невъзможно.

Ако искат да спасяват КТБ с пари на данъкоплатците, което е грешно според мен, трябва да променят закона и да я национализират.

А ако искат да се даде шанс за пазарно решение (ако има такова), трябва само да се редактира един член на Закона за кредитните институции. Редакцията трябва да стане, че не е задължително БНБ да отнема лиценз при отрицателен капитал, а да има право да дава възможност за кратък период от време (например един месец) банка с отрицателен капитал да има възможност да се рекапитализира от частния сектор. И чак ако не се случи това, да се отнеме лиценза и се мине към фалит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!