Парламентът задължи БНБ да оздрави КТБ

Александра Маркарян 29 октомври 2014 в 19:00 11318 38

Парламентът да задължи Българската народна банка да оздрави КТБ. Това реши временната бюджетна комисия, която заседава повече от 4 часа.

До 6 ноември трябва да бъдат направени промени в Закона за кредитните институции, които ще позволят КТБ да бъде оздравена. 

Предложението не беше подкрепено от депутатите от БСП и Реформаторския блок. От БСП бяха категорични, че няма да подкрепят решение за оздравяване на банка, която е загубила доверието на вложителите. Румен Гечев обяви, че е немислимо да се наливат милиарди в банката при тази нейна ситуация.

Реформаторите пък бяха категорични, че не приемат за оздравяването на банката да се използват пари от държавата. 

Менда Стоянова от ГЕРБ на няколко пъти попита представителите на БНБ какъв експертен съвет ще дадат - дали да бъде спряна автоматизираната процедура за затварянето на банката, при положение, че има отрицателен капитал. Шефът на БНБ Иван Искров посочи, че никой не може да даде отговор на този въпрос и че от БНБ не могат да поемат тази отговорност. 

Подуправителят на БНБ Калин Христов подчерта, че няма вариант за оздравяване на КТБ без намесата на държавата. Инвеститорите, които проявяват интерес към КТБ, са готови да платят 50% от необходимата сума за оздравяването на банката, а останалите средства трябва да дойдат от държавата, обясни Христов. 

Миналата седмица от БНБ оповестиха доклада на одиторите в КТБ, според който дупката в банката е над 4,2 млрд. лева. 

Въпреки несъгласието на БСП и Реформаторския блок, предложението беше прието.

Решението на временната бюджетна комисия ще бъде гласувано от Народното събрание в петък. 

Депутатите приеха още решението правителството заедно с БНБ и Комисията за финансов надзор да извършат анализ на Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете и да внесат предложения за законодателни промени, които да са в съответствие с европейското законодателство.

Депутатите решиха още, че до 6 ноември трябва бъдат приети и промени, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити.

На БНБ ще бъде препоръчано и да сключи договор с международна компания, която да проследи извършените от акционерите и администраторите на банките и свързаните с тях лица операции с активи, имущество и парични трансфери.

В края на заседанието на комисията депутатите приеха и законопроекта на Делян Пеевски и Йордан Цонев за КТБ. БСП и Реформаторите не подкрепиха промените, но законопроектът беше приет с гласовете на останалите депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!