Парламентът задължи БНБ да оздрави КТБ

Александра Маркарян Последна промяна на 29 октомври 2014 в 19:00 10690 38

Парламентът да задължи Българската народна банка да оздрави КТБ. Това реши временната бюджетна комисия, която заседава повече от 4 часа.

До 6 ноември трябва да бъдат направени промени в Закона за кредитните институции, които ще позволят КТБ да бъде оздравена. 

Предложението не беше подкрепено от депутатите от БСП и Реформаторския блок. От БСП бяха категорични, че няма да подкрепят решение за оздравяване на банка, която е загубила доверието на вложителите. Румен Гечев обяви, че е немислимо да се наливат милиарди в банката при тази нейна ситуация.

Реформаторите пък бяха категорични, че не приемат за оздравяването на банката да се използват пари от държавата. 

Менда Стоянова от ГЕРБ на няколко пъти попита представителите на БНБ какъв експертен съвет ще дадат - дали да бъде спряна автоматизираната процедура за затварянето на банката, при положение, че има отрицателен капитал. Шефът на БНБ Иван Искров посочи, че никой не може да даде отговор на този въпрос и че от БНБ не могат да поемат тази отговорност. 

Подуправителят на БНБ Калин Христов подчерта, че няма вариант за оздравяване на КТБ без намесата на държавата. Инвеститорите, които проявяват интерес към КТБ, са готови да платят 50% от необходимата сума за оздравяването на банката, а останалите средства трябва да дойдат от държавата, обясни Христов. 

Миналата седмица от БНБ оповестиха доклада на одиторите в КТБ, според който дупката в банката е над 4,2 млрд. лева. 

Въпреки несъгласието на БСП и Реформаторския блок, предложението беше прието.

Решението на временната бюджетна комисия ще бъде гласувано от Народното събрание в петък. 

Депутатите приеха още решението правителството заедно с БНБ и Комисията за финансов надзор да извършат анализ на Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете и да внесат предложения за законодателни промени, които да са в съответствие с европейското законодателство.

Депутатите решиха още, че до 6 ноември трябва бъдат приети и промени, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити.

На БНБ ще бъде препоръчано и да сключи договор с международна компания, която да проследи извършените от акционерите и администраторите на банките и свързаните с тях лица операции с активи, имущество и парични трансфери.

В края на заседанието на комисията депутатите приеха и законопроекта на Делян Пеевски и Йордан Цонев за КТБ. БСП и Реформаторите не подкрепиха промените, но законопроектът беше приет с гласовете на останалите депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2014 в 09:09

В коалицията #КОЙ участват представители на абсолютно всички партии. Дайте да не се заблуждаваме.
Абсолютно всички имат вземане-даване с КТБ.
Така че на въпроса дали са в конфликт на интереси - отговорът е от ясен по-ясен - ДА те са в определени зависимости от парите КТБ. Представители на всички стари партии са били финансирани от КТБ по различни поводи.
Ако се разсекретят досиетата на КТБ - ще лъснат зависимостите в политиката и ще стане ясно, че "опозиционните" на външен вид партии са захранвани от едно и също казанче.
За тях е важно сега да се заметат следите и някой друг (КАКТО ВИНАГИ) да плати обяда.
Следователно СУПЕР НАИВНО е да очакваме че ТОЧНО ТЕ ще гласуват закон, който ще ги постави на мястото им - а то е при прокурора.

30.10 2014 в 11:38

Гарван гарвану..., знаете я. Знаете също така, че в НС се е гласувало с пълно единодушие, когато "избранниците" си гласуват заплатите.
Така. Дори да има неточности в поредния "оня списък", хубаво помислете, дали заради държавните пари, които са били в банката и частните (най-вече заради тях, пука му на някого за държавата и овцете й), ще се осмелят да я фалират.
Списък на политиците с пари в КТБ (не от първоизточника):
http://www.trafficnews.bg/news.php?id=3327
Списък на "арт"-виповете с парички там (от лятото):
http://hotarena.net/ekskluzivno-eto-koi-zvezdi-gyrmqt-s-pari-ot-ktb-spisyk-s-cifri
(Не ги махайте, нека ги има наготово за справки на пишещи и тролещи).

30.10 2014 в 10:27

Цветан Василев и неговия кръг зад решетките! Подиграват се с хората вече половин година изпитват ни прага на търпението и ни правят на глупаци

30.10 2014 в 09:59

Айде да ни е честита новата коалиция ГЕРБ + ДПС = 122 гласа. Пълно мнозинство!!! Умряха и на тези избори надеждите за някаква промяна в България. На следващите избори пак гласувайте за ГЕРБ, глупаци!

30.10 2014 в 09:54

Я колко интересно се получи. БСП и РБ си гласуват в унисон.
------
А случайно да ти се е изплъзнала ситуацията, че ГЕРБ и ДПС гласуват в унисон, гос'дин Пеевче?

30.10 2014 в 09:52

Започвам да се разубеждавам, че РБ трябва да влязат в правителство с ГЕРБ. За пред хората ГЕРБ ще управляват с РБ, а в действителност ще тичат до сараите да обсъждат законите!!!

30.10 2014 в 07:51

Едно е сигурно: щом видният професор Румен Гечев толкова настоява да се затвори банката, значи вярното решение е в обратна посока.

30.10 2014 в 07:00

Мендо, Мендо-о-о! Номенклатуро стара!!!Как манипулативно прокара за решение на бюджетната комисия това безумие! Колко пъти повтори нагло и с тон нетърпящ възражение:"Ще препоръча ли БНБ...","Ще препоръча ли БНБ..." и след като Искров каза, че БНБ не може да препоръча,ГЕРБ заедно с ДПС го грасуваха! Позор!!!!

30.10 2014 в 06:51

Я колко интересно се получи. БСП и РБ си гласуват в унисон. Ето каква била целта на усукването и капризниченето на деформаторите. Проваляме мандата на Боко, дават го на БСП, и ние мощно подкрепяме здравите сили в Партията. Тва не е оная Партия дето краде до преди малко, тия са други, те преживяха катарзис.

30.10 2014 в 01:23

От преди 3 месеца бе ясно, че държавата БГ ще плаща за ювелирната акция петък/13юни на Главпрокурор/МВРПикчърс http://offnews.bg/ “Полиция влезе в офисите на Цв. Василев! OFFNews преброи 8 полиц а-ла.... А преди това 25февр14 Сигнал на Протестъри 25 февр14, тържествено с ТВкамери до Главпрокурор, подписан от Хр. Иванов, сега награден за правосъден http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html . После Главпрокурор се цепи от ТV на ТV как закрива КТБ. ДАНС отнема допуска на Подуправителя Банков надзор – БНБ се озърта и ослушва!!!
БАНКОВАТА паника, разразила се в резултат на Ювелирната акция на Главпрокурор и МВРПикчърс води до изтегляне главно електронно 1.3 млрд от КТБ, отишли в НЕбългарски банки – Уникредит, ДСК, Алфа, Париба и т.н.
След като изтегля на 22юни 59млн Ив Искров затваря КТБ – никакви операции, освен ако НЯКОЙ БУДАЛА кредитополучател не плати, АМА няма будали....
ЗАТВОРЕНА БАНКА = ГУБЕЩА БАНКА;
ЗАТВОРЕНА БАНКА – ЯКА ОБЕЗЦЕНКА НА КРЕДИТЕН ПОРТФЕЙЛ!;
ЗАТВОРЕНА БАНКА СЛЕД БАНКОВА ПАНИКА – 2 ПЪТИ ПО-ЯКА ОБЕЗЦЕНКА;
ПЕТ МЕСЕЦА ЗАТВОРЕНА БАНКА – ПЕТ ПЪТИ ПО-ЯКА ОБЕЗЦЕНКА
В резултат на 5 месечно затваряне КТБ не само губи приходи, но и прави огромни разходи... източва се...
Е, СПОРЕД МЕН от ЕПик и т.н. много малко искат като плащане от БГ държавата за щетите, нанесени на КТБ в резултат на ювелирната акция петък/13 юни – разразила се банкова паника, мноооого малко...
Трябвало е да искат БГ държавата да плати поне 75% при оздравяване, та да БГгяволите и ЗАВЕРАТА “ЛИКВИДАЦИЯ на КТБ” да им е обица на ухото...