Quantcast

Муравей Радев: БНБ стига е гледала КТБ отстрани като наблюдател на ООН

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2014 в 09:16 9328 4

Муравей Радев
Муравей Радев

"Централната банка да се почувства най-накрая като централна банка и да се намеси - стига е гледала отстрани като наблюдател от ООН." Това посъветва финансовият министър в кабинета "Костов" Муравей Радев в коментар за казуса "КТБ" пред Нова тв тази сутрин.

"Централната банка прехвърли горещия картоф в парламента – там да решават проблема. Тя се опитва да го прехвърли от лятото. Сега парламентът трябва да избере кое е по-малкото зло – да остави банката да фалира или да се опита да й помогне. Но парламентът трябва да го реши, защото той трябва да промени законите вече. Много по-малкото зло е тази банка да се стабилизира и да не се допусне нейният фалит", коментира той.

Той коментира и доклада на одиторите за КТБ, според който дупката в банката на Цветан Василев е 4.2 милиарда лева.

"Докладът е такъв, какъвто го поръчаш. Когато дадеш едно задание, получаваш резултат на база на това задание. Заданието го смениха насред проверката. Преди нямаше такава дупка. На първото тримесечие резултатите са печалба на банката и 13.7 капиталова адекватност. Влизат квесторите от 20 юни, проверяват 1 месец и казват, че има 65 млн. лева загуба и капиталова 10.5. След това на външните одитори беше дадено ново задание и те проверяваха не дали един кредит се обслужва, а и дали съответната фирма утре ще е в състояние да го връща, дали обезпечението е качествено - така се получи дупка от 4.22 млрд. лева", каза Радев.

Според него проблемът с многото кредити, дадени на основани наскоро кухи фирми без дейност може да се реши, когато се проследят банковите преводи.

"Това е порочната схема „Цветан Василев“. Това са негови фирми на негови лица. По този начин се отдалечава пряката връзка между банката и покупката на фирми за "семейството", т.е. за свързаните лица. Ако вземем активите на тези предприятия, ще останат под 1 милиард дълг по мои очаквания", допълни той.

"Тази схема може да се разплете, стига властите да искат - подчерта Радев. - Хубаво е Централната банка най-после да се почувства като Централна банка. Стига е гледала отстрани като наблюдател от ООН."

"Тези 4.2 милиарда не са взети от някой, който не се знае кой е. Това са кредити. Всеки от тях има досие. Знае се кой го е получил. Знае се коя е тази куха фирма, която е получила парите и ги е превела по банков път на друга фирма. Тази друга фирма е купила „Техномаркет“. Ето този възел трябва да се разплете и да се каже "Ето тези активи в „Техномаркет“ ще обезпечат кредита".

"Ако Цветан Василев проговори утре, ще научим много интересни неща. Затова той трябва да пази най-вече себе си и живота си, защото много хора ще видят в него изключително опасен човек, който може да ги злепостави до такава степен, че оттук насетне да не могат да заемат никаква що годе по-висока държавна длъжност", каза още Муравей Радев.

Той бе категоричен, че ако КТБ фалира, държавата ще изгуби с пъти повече, отколкото ако тя бъде оздравена.

Бившият финансов министър коментира и закона за КТБ, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев с думите:

"Малко ме досмешава точно те двамата да го дадат този закон. Все едно Ал Капоне да организира митинг срещу контрабандата в Америка по време на сухия режим".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.10 2014 в 12:06

Решението КТБ е просто, числата са ясни: НУЖНО Е РЕШЕНИЕ!
По доклада “Консултантска услуга по НОВА специална методика” установено – 1.8 млрд лв. кредити за военната индустрия, обезпечени с нова продукция, които “консултантите” отнасят към лоши кредити....
ПАЗАРНОТО РЕШЕНИЕ: БГдържавата чрез Българската банка за развитие (държавна банка, в която преди 8-10 месеца ДПС си преместиха парите) встъпва в тези кредити и нататък, нали е БГдържава – кредитира си военната индустрия, както всички държави правят... (Затова НЕбългарските банки Не кредитират военната индустрия).
ОСТАВАТ – 2.5 МЛРД “уж” лоши кредити (дали са лоши е друга тема, или пък е схема за придобиване ефтино на апетитни активи, но приемаме).
За да заработи КТБ трябвали ликвидни още 2 млрд, което прави общо 4.5 млрд лв.
Тези 4.5 млрд се разпределят поравно между инвеститорите от ЕПИК, Оманския и Гемкорп и съотв. 50 % за държавата в лицето на Фонда за гарант. влоговете.
И КТБ започва да работи като нова банка, а изпълн. директор става Бостанджиев от Добрич, работил в Лондон, компетентен, собственик на Гемкорп, един от инвеститори.
С включването на Българската банка за развитие БГдържавата поема своя ангажимент, а ДПС глътва надълбоко водица ...
И т.н. ОСТАВА въпроса как ще отговаря Главпрокурора за организираната петък/13юни БАНКОВА ПАНИКА “КТБ”
А дали Цв.Василев ще го докарват в чувал, или той ще осъди БГдържавата, знам ли?!?

29.10 2014 в 12:31

ти май се обърка..

29.10 2014 в 12:11

Хаха, чичко Муравей,
Парите от кухите фирми на поставените лица на Цв. Василев така или иначе трябва да се търси, ако в България все още се спазва някакъв закон!При фалит, редът така или иначе минава през проверка на кредитните досиета, а не само през т.нар. 'оздравяване', което на практика означава наливане на пари от държавата за да спасим корумпираните 'наши хора' в банката.
Интересно, кой ще си вложи парите в тази 'банка' дори и държавата да налее пари?! :)
Още при първия работен ден всички вложители ще си изтеглят парите.

29.10 2014 в 10:09

...дали да оздрави затворената на 20 юни банка или да я фалира. Второто е по-малкото зло
...ако КТБ фалира, държавата ще изгуби с пъти повече, отколкото ако тя бъде оздравена.