Как белият лист хартия се превърна в символ на протестите в Китай

OFFNews 28 ноември 2022 в 16:12 4169 3

Протест

Снимка Getty Images

Белият лист - символ на протестиращите китайци

Често един предмет се превръща в символ на цяло протестно движение. За Китай този предмет е белият лист хартия, пише Би Би Си днес.

Безпрецедентните протести – избухнали заради нечовешките ограничения на заразените от COVID, които биват залоствани в домовете си, за да може властите в страната да се похвалят с „нулев COVID” - прераснаха в антиправителствени. Те започнаха, след като изолирането на болните попречи хора да бъдат спасени от пожар – противопожарните коли не успяха да ги достигнат, а те не успяха да избягат.

В неделя вечерта, когато в Шанхай се стъмни, някои от събралите се на бдение в памет на жертвите на пожара, държаха в ръцете си листове хартия. По същия начин в столицата Пекин протестиращите дойдоха „въоръжени“ с късчета хартия на демонстрация в престижния пекински университет "Цинхуа", в който някога е учил президентът Си Дзинпин. В друго видео се вижда млада жена, която се разхожда по улиците на град Вужен с вериги около китките, бял лист хартия в ръцете и тиксо на устата.

Тенденцията се корени в демонстрациите в Хонконг през 2020 г., когато местните жители държаха празни листове хартия в знак на протест срещу драконовските нови закони за национална сигурност в града. Активистите държаха хартията вдигната нагоре, след като властите забраниха плакати с лозунги и фрази, свързани с масовото протестно движение от 2019 г., в резултат на което градът беше спрян, а длъжностните лица брутално се разправиха с демонстрантите. Някои твърдят, че жестът е не само изявление за заглушаването на инакомислието, но и предизвикателство към властите. Сякаш с него хората искат да кажат: "Ще ме арестувате ли за това, че държа плакат, който не казва нищо?".

26-годишен демонстрант в Пекин казва пред агенция Ройтерс, че хартията "представя всичко, което искаме да кажем, но не можем".

Кери Алън, медиен анализатор на Би Би Си в Китай, отбеляза, че китайските цензори са се активизирали в социалните медийни платформи в страната. "Десетки милиони публикации са били филтрирани от резултатите от търсенето", казва тя. Търсене на "Празен лист хартия" и "бяла хартия" също вече показват само оскъдни резултати".

Цензурирането на социалните медии гняв онлайн. Потребител пише, че "ако се страхувате от празен лист хартия, значи сте слаби отвътре".

Междувременно производителят на хартия в Шанхай M&G Stationary беше принуден да отрече слуховете, че е спрял продажбата на хартия с формат А4 „от съображения за национална сигурност“. Представители на M&G заявиха, че производството и работата са нормални.

Но белите листове хартия в ръцете на протестиращи дадоха повод за обиди и агресия от страна на онези, които все още са лоялни към централното правителство и са разгневени от протестите. Видео, за което се смята, че е заснето в събота в Китайския университет по комуникации в източния град Нанкин, показва мъж гневно да изтръгва празен лист хартия от протестиращ, след което хуква да бяга. В друг видеозапис от късната вечер се виждат десетки студенти в кампуса да държат бели листове хартия и стоят мълчаливо.

В университета "Цинхуа" студенти бяха забелязани да държат листчета с надраскани уравнения на Александър Фридман, в които руският физик и математик обяснява как Вселената се разширява. Използването на уравнението се разбира като игра на думи със "свободен човек".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

200

3

Koci Don

28.11 2022 в 21:02

ахаха ама когато протестите бяха в джендеро-либерастките държави васални на сащ, щото принуждаваха хората да се овапцват с някакви препарати да вземат сертификати ограничавайки им свободата ... мълчанието на агнетата, изобщо не се показваха и пишеха по телевизиите и всички медии на хранилка към сащ

-5426

2

Бай Пешо от Перни 6

28.11 2022 в 20:11

Няма да им се получи Майдана, нито в Иран, нито в Китай. Вече всички са подготвени за американски корвенски номера.

900

1

Manager Kim

28.11 2022 в 19:01

Ето от човек на място, който е там от почти 20 години: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/kolko-struva-da-si-zatvorish-ochite-za-nedemokratichnostta/msg46694/ #msg46694
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика