Протестите в Китай: властта вдигна барикади, арестува само за правене на снимки

OFFNews 28 ноември 2022 в 07:18 3392 4

Протести в Китай

Снимка БТА/AP

На протестите бяха издигнати и антиправителствени лозунги, сред които искания за оставката на президента Си Цзинпин и смяна на еднопартийния модел.

Властите в Китай издигнаха сини барикади в разбунтувалия се Шанхай. Извършват се арести. Протестите избухнаха срещу жестоките ограничения, които властта налага в усилията си да поддържа политиката на „нулев COVID”, но прерастват в антиправителствени – безпрецедентна ситуация за комунистическата страна.

На демонстрациите вчера бяха издигнати и антиправителствени лозунги, сред които искания за оставката на президента Си Дзинпин и смяна на еднопартийния модел.

Протести имаше в няколко града - в столицата Пекин полицията разпръсна стотици демонстранти в дипломатическия квартал, докато в Шанхай протестиращите бяха отвеждани с автобус, пише Ройтерс.

Полицията в Шанхай арестува всеки, който преминава близо до протеста и прави снимки, съобщава Би Би Си. Властите принуждават хората да изтрият снимките си и ако откажат, ги арестуват. До момента са задържани поне двама души. За да се ограничи достъпът до протеста са издигнати сини бариери.

По-рано в Шанхай стотици се събраха, вдигайки празни листове хартия в мълчалив протест, докато други публично призоваха китайския лидер Си Дзинпин да подаде оставка.

През уикенда протестиращи в градове, включително Ухан и Ланджоу, разрушиха съоръженията за тестване на COVID. Имаше и акции в студентски кампуси. Студентите в престижния университет Цинхуа в Пекин пък излязоха на протест с плакат, показващ уравнението на Фридман. Името на физика може да бъде преведено като "свободен човек".

Протести в знак на солидарност се проведоха и извън Китай - в Лондон, Париж, Амстердам, Дъблин, Торонто, както и в няколко градове в САЩ, съобщи Би Би Си.

Междувременно китайските държавни медии мълчат за протестите. Англоезичните медии в Китай като "Global Times" и Информационна агенция Синхуа съобщават за демонстрациите.

Протестите започнаха след пожара град Урумчи в края на миналата седмица, при който загинаха 10 души. Твърди се, че пожарникарите не са могли да достигнат до апартамента заради блокираните градски части, а те са блокирани заради противоепидемична мярка в Китай. Властите в Пекин отрекоха това да е причината за инцидента.

Китай отчита за пети пореден ден рекорден брой новозаразени с КОВИД-19, предаде Ройтерс. В неделя новите случаи са били 40 347, от които 36 525 асимптоматични, а 3722 - със симптоми на заболяването, показват данните на Националния здравен комитет, оповестени в понеделник. Ден по-рано новозаразените бяха 39 791.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

4

Manager Kim

28.11 2022 в 10:21

Най-сетне хората са информирани и за ставащото в Китай! За тези, които следят писанията от Китай, да припомним: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/kolko-struva-da-si-zatvorish-ochite-za-nedemokratichnostta/msg46675/ #msg46675

-295

3

Vitorio

28.11 2022 в 10:09

Надежда всяка оставете, трябваше още 1989 година да се освободят, сега се борят с дигитална социално кредитна система която е всепроникнала, абсолютно нечовешки АД!
От друга страна какъв е смисълът да продължават по този начин, за удоволствието глобалните извратени лидери като Гейтц и Шваб да ги дават за пример, какъв е този пример, черно огледало в сладко кисел сос!?
Това ще дойде и тука когато дигитализират парите (CBDC), може би това е отговора за всичко машинно... от гласуването, до "самообслужването" в магазина!
Не ставайте роби на аутистични програмисти, които не знаят своят пол, ще патите и ще се чудите от къде ви дошло, докато някой ви чука по/с клавиатурата...Смартфонната демокрация, е всъщност зрял комунизъм!

75

2

230 млрд баксов

28.11 2022 в 09:40

В Китай протести срещу еднопартийната система а в България след 30 години "демокрация" БКП (герб, дпс, бсп) пак крадът изборите!
Ще им позволим ли?!

Протеста е утре пред народното събрание!!!

345

1

Джендо Джедев

28.11 2022 в 08:40

Интересно кефещите се на Китайските другари родни антиваксъри-свободолюбивци какво ли мислят по въпроса. Най-вероятно са в когнитивен дисонанс. :D