Наводнения в две общини, отново сняг в бедстващия Смолян

Ивайло Анев 13 март 2015 в 13:14 2994 0

Снимка БГНЕС/Веселина Божилова

Пътят за смолянското село Мугла

Наводнения заляха две общини след снежната блокада. В същото време отново заваля сняг в бедстващата област Смолян. Хиляди хора са без ток и вода, десетки селища са откъснати от света, а снежната покривка на места достига 3 метра.

Около 60 населени места в кърджалийско и смолянско остават откъснати, в пазарджишко една махала е блокирана.

В община Съединениe са наводнени повече от сто къщи от високи подпочвени води, съобщи кметът на общината Георги Руменов.

14 км канали край град Съединение се почистват от наноси, за да могат да поемат водата от снеготопенето, която се очаква да дойде от по-високите места наоколо. Снимка: БГНЕС/Веселина Божилова

В пазарджишкото село Виноградец също имат проблеми с високите подпочвени води. "След снеговалежите и топенето на снега няма къща, в която приземните етажи да няма вода", съобщи кметът на селото Елинка Благова.

По думите ѝ става въпрос за вода от 30 сантиметра до над един метър. Кметът съобщи още, че непрекъснато работят помпи и се излива водата от къщите, но след 20 минути се пълни отново. "Успяхме да направим едни отводнения, поне от полето водата да не влиза в селото, но на много места продължава да влиза", добави тя.

Селскостопанските земи са напълно наводнени, а състоянието в сградата на кметството и на читалището, което почти е паднало, е трагично, съобщава "Фокус".

По думите на Благова липсата на отводнителни канали по полето е причина за наводненията: "Такива съоръжения е имало навремето, но след това са оставени и разграбени. Сега трябва да насочим усилията си да почистим тези канали, да направим нови, да почистим деретата, защото дерето край селото ни застрашава и живота на хората"

От тази сутрин за товарни автомобили са затворени и проходите "Превала" и "Рожен". Причина за това е обилният сняг в Смолян и цялата област, който вали от снощи.

Свлачище има по пътя Смолян - Асеновград, има и паднали дървета. В момента се работи по отстраняването на препятствията. Движението за Девин се извършва в едната лента заради пропаднал банкет, непроходими са все така пътищата Смолян- Рудозем, Рудозем- Смилян, Стояново- Баните. Десетки села в общините Неделино, Смолян и Рудозем са труднодостъпни.

Изцяло откъснато от света беше село Мугла, но след десет часа усилия вчера трактракът стигна дотам и отнесе на хората лекарства, храни, гориво и сателитен телефон. Всички жители на селото бяха навестени, няма бедстващи и болни Над 50 населени места в Смолянско са без ток.

В община Баните обстановката също е тежка. Там недостъпни са шест села.

Днес машините разчистват пътя за селата Гълъбово и Сливка, където има двама работници без връзка. Освен общинския център, останалите селища са без ток.

Освен в Мугла, храни и лекарства с рактрак са доставени в селата Рибен дол и Две тополи. Селата Бурево и Гърнати в община Неделино са още недостъпни, днес се правят опити да се пробие и тяхната снежна блокада.

Пътят за село Мугла. Снимка: БГНЕС/Веселина Божилова

Без ток цяла седмица остава и смолянското село Търън, а пътя за село Турян, пък, днес се щурмува от военни от 101-ви батальон. Новият обилен снеговалеж затруднява всички спасителни операции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови