Голяма лавина в Банско, спасиха затрупан скиор (обновена)

Ива Оприкова Последна промяна на 11 март 2015 в 12:53 10696 8

Снимка БГНЕС/Архив

Голяма лавина падна под връх Тодорка в Пирин планина, потвърдиха за ОFFNews.bg от Планинско спасителната служба в  Банско. Екипи на ПСС пътуват към връх Тодорка.

"Длъжни сме да проверим какво се е случило и дали няма пострадали хора", обясниха спасителите, които се отправиха към мястото заедно с кучета. Сигналът е подаден от трети лица, които от лифтово съоръжение са видели как лавина повлича хора.

Огромната лавина до хижа „Бъндерица“ в Пирин е затрупала частично само един един скиор.

"Той сам е успял да се откъсне от снежната маса и се явил в Медицинския център да потърси медицинска помощ. Скиорът е ударил главата си. но не е пострадал сериозно", обявиха от ПСС Банско.

Спасителните отряди продължават с проверките по улеите и предупреждават скиорите в зимния курорт, че лавинната опасното в планината е изключително висока заради огромното количество сняг, което падна в последните дни.

Само преди три дни в Пирин, в района над х. "Яворов" падна лавина, в която загинаха трима млади скиори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2015 в 15:21

Радвам се, че се усетихте и сменихте снимката.

11.03 2015 в 14:54

Оффффффнююююзззз
Пратете си авторката на тази тема на курс по разпознаване на кой баир от коя планина е. :)

11.03 2015 в 14:30

Полицай, не съм съвсем съгласен. В случая се касае за абсолютно НЕПРЕМЕРЕН риск - спорт в условия на изключително висока лавинна опасност. Едно е да се разхождаш в зоологическата градина и да те изяде някой избягал от клетката лъв, съвсем друго е да влезнеш в клетката на лъва и да започнеш да го дърпаш за опашката. Занимавам се със ски-алпинизъм от години в Швейцарския Алпийски Клуб. При подобни условия излетът или се анулира, или се променя маршрутът така, че рискът от лавини да се сведе до разумния минимум. Да не говорим, че не се тръгва без лавинен трансивер, сонда, лопата и преминат курс на обучение по лавинна безопасност. Често правим оценка на риска на място (най-често с руч-блок тест) защото това, че на даден склон лавинната опасност е ниска съвсем не значи, че на склона 100 метра по-напред снегът не се държи едвам-едвам. Случвало ни се е да се върнем защото рискът е прекалено голям. И през по-рисковите места се преминава поединично, а не на групички. Казвам всичко това защото искам да подчертая, че лавинните инциденти далеч не са "Божа работа", а могат да се избегнат почти на 100% със спазването на елементарни правила. В повечето случаи се нарушават ГРУБО ВСИЧКИ правила. Все едно да караш в града по тясна тъмна оживена уличка без фарове пиян със 120 км/ч.
Да не говорим, че рискуваш не само себе си, но и тези, които трйгват да те спасяват. В това отношение Гьотвер е напълно прав, колкото и да не съм съгласен с политическите му изказвания тук.

11.03 2015 в 14:11

До giotwer: Утре като превишиш скоростта с 15 км/ч. и те удари някой или като те блъснат не на пешеходна пътека, може да те оставим без линейка, щото си нарушител?! Плосък и фашизоиден си, момче

11.03 2015 в 14:04

Толкова ли не можахте да сложите някаква снимка от Пирин? ТОВА Е МОН БЛАН! И вие като президента....

11.03 2015 в 13:59

Има или няма човек хората ще проверят с риск за живота си.Изключителен кретенизъм е да нарушаваш правилата.Такива индивиди не трябва да се спасяват .

11.03 2015 в 13:58

Росен, спокойно ;) Този проблем се появи и при предишната лавина. След час два ще коригират статията. И аз тогава реагирах като теб.

11.03 2015 в 13:11

Хора, четете ли си статиите? Първо пише, че няма информация за затрупани, после, че трети лица видяли лавината да повлича скиори. Това липса на информация ли е? Или аз не ви разбирам логиката, или вие си пишете статиите с левия крак.