Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Четвърти ден бомбен тормоз над десетки училища в България

Трети ден OFFNews очаква МОН да каже инструктирало ли е директорите и ще се преструктурира ли учебен материал

Александра Маркарян 30 март 2023 в 10:54 3014 3

Едно от заплашените с бомба през последните дни училище беше столичното 119-то.

Снимка Александра Маркарян

Едно от заплашените с бомба през последните дни училище беше столичното 119-то.

Четвърти ден продължава бомбеният тормоз срещу училища в България.

Днес заплашителни имейли с твърдение за поставени взривни устройства са получили десетки училища във Варна, Пловдив, Добрич, Бургас, Велико Търново, София, Ямбол, Плевен и Стара Загора, съобщават БНТ и БТА.

Във Варна засегнати са 18 училища, получили съобщения за бомба около 9 ч днес. Сградите им са проверени от служител на полицията. Учебният процес, за разлика от предишни дни, не е преустановен.

Божанов за сигналите за бомби: Не е типична хакерска атака, училищата да спрат да ползват незащитени пощи

В град Стара Загора училищата са 15, в областта - още 15, съобщава bTV.

Анонимните сигнали за бомби, са изпратени като заплашителни, еднотипни, адресирани като „важно съобщение". Навсякъде са изпратени полицейски екипи. Предприети са действия по процедура. Учениците и персоналът на училищата са евакуирани. На място в едно от заплашените заведения е комисар Лазар Христов – директор на областната дирекция на полицията, уточнява БНТ.

15 са и бомбените заплахи в Бургас. Там в имейлите се твърди, че са писани от членове на „организация на македонски националисти“, недоволни от политиката на България – пише „24 часа“. В текста се твърди, че всички училища в Бургас ще бъдат взривени с „бутанови бомби“ и всички деца ще умрат.

Текстът завършва със: "Слава на Македония. За Русия".

Снимка: БГНЕС

5 от училищата са евакуирали учениците, съобщава полицията.

В училища в София също са получени заплашителни мейли.

В област Велико Търново заплашените училища са шест, съобщава "24 часа". Те са в град Дебелец и селата Ресен, Балван, Леденик, Водолей и Самоводене.

В Пловдив също са били заплашени училища днес, сред тях са СУ "Паисий Хилендарски" и ОУ "Княз Александър Първи". В следобедните часове днес кметът на Пловдив Здравко Димитров подписа заповед, с която обяви 31 март за неучебен ден във всички училища в града заради ситуацията. В понеделник учениците също няма да учат заради проведените в неделя в тях избори.

10 ямболски училища са получили заплашителни имейли. В 8 от тях заплахи идват втори пореден ден. Полицейското присъствие в района на тези училища е засилено, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Татяна Павлова пред БТА. Заплахите са за живота и здравето на децата.

Заплашените плевенски училища са 30, съобщи за БТА старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Трети ден OFFNews очаква отговор от Министерството на образованието и науката с информация изпратена ли е инструкция с указания за действие до директорите, ще се наложи ли преструктуриране на материала, ако този тормоз продължи.

По последния въпрос коментар направи директорът на 119. СУ - едно от заплашените с бомба през последните дни - Диян Стаматов.

"При сегашната “бомбена” ситуация:

Съвсем малко е пропуснатият материал и не представлява проблем той да бъде наваксан във времето, което остава до края на учебната година.

Няма нужда от някакво преструктуриране или каквото и да е друго наваксване.

Няма нужда да се взимат дни от пролетната ваканция, която започва на 8 април", пише той и напомня, че в настоящите наредби няма разписана процедура, при която, когато има сигнал за бомба или други устройства да се учи онлайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

30.03 2023 в 13:06

Вече се чудя дали това е мероприятие на скапаните рашки или на нашите рашки? Фу-рашки, пардон? Тях една матрица ги е блъскала.

-240

2

редовно четящ

30.03 2023 в 12:27

От комунист власт и от прасе мас...Знаете как се вземат. Та ще ползват всички възможни методи с помоща на господарите си в кремъл за да запазят власта си.
 
X

Да помогнем на украинските деца!