Божанов за сигналите за бомби: Не е типична хакерска атака, училищата да спрат да използват незащитени пощи

OFFNews 30 март 2023 в 10:41 2629 3

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Божидар Божанов

Възможно е атаките да са насочени директно срещу изборите. Училищата да спрат да използват незащитени пощи, предлага бившият министър на електронното управление и ИТ експерт Божидар Божанов.

Изказването му е по повод ежедневните сигнали за бомби в училища и университети в цялата страна.

“Абсолютно е възможно атаките да са насочени директно срещу изборите. Това не е типична хакерска атака, която я прави още по-трудна за неутрализиране, защото това са легитимни имейли и няма техническо средство, с което да бъде спряно изпращането им”, казва той в позиция, разпространена от пресцентъра на "Демократична България".

Една първа стъпка, която със сигурност в дългосрочен план е правилна - училищата да спрат да използват лични пощи - abv.bg, mail.bg, включително чуждестранни. Министерство на образованието е закупило лицензи за “Офис 365”, която предоставя по-високо ниво на защита. При откриване на спам и такъв тип атаки и социално инженерство чрез имейл, “Офис 365” би хванал такъв тип съобщения и би ги филтрирал”, обясни той

Важно е МВР да има ясно разписан протокол и да използва добрите практики от другите страни, за да прецени вероятността това да е проста фалшива заплаха. Кибер елементът е само входната точка, оттам нататък следват действия в реалния свят, обясни Божидар Божанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

3

avitohol

30.03 2023 в 16:18

Ми нали трябва да се крадат милиарди от електронно управление как да стане. Една шепа училища има в България. Министерството на образованието си прави един защитен мейл сървър и прави мейли на всяко училище и готово. Един сървър с няколко админа за поддръжка ама така ще се крадне малко не може да се крадат милиарди. Оня гологлавия гуруто не електронното правителство на цветарската партия няма как да крадне с такава идея.

15914

2

поп Дръвчо

30.03 2023 в 11:13

Училищата са доста повече от съдилищата и с доста по-скромен ресурс за охрана.

Това не е решение.

12078

1

edin slep

30.03 2023 в 11:06

В съдилищата редовно има бомбени заплахи, но има добра охрана и хората просто продължават да си работят. Когато защитим училищата, а не охраната да е от пенсионери - там също ще е по-спокойно.
 
X

Подкастът на OFFNews