Радев: За година армията намаля с 1000 души, техниката остаря, а обстановката не е по-спокойна

OFFNews 19 април 2018 в 19:38 4414 0

"За една година армията намаля с близо 1000 човека, старата техника остаря с още 1 година, а нова не бе придобита, обстановката около нас не стана по-спокойна".

Това заяви президентът Румен Радев след края на продължилия 6 часа Консултативен съвет за национална сигурност.

"Не е овладян процесът на напускане на военнослужещи, а предприетите мерки не могат да дадат бърз резултат. Остава открит въпросът за способността на въоръжените сили да изпълнят ангажиментите си в пълен обем", допълни президентът.

"КСНС се обедини около това, че съществените промени в геополитическата среда изправят националната ни сигурност пред нови предизвикателства", посочи Радев, цитиран от "Фокус".

"Членовете на Съвета се обединиха около позицията, че съществените промени в геополитическата среда, отличаващи се с особена динамика в последно време, изправят националната сигурност на Република България пред нови предизвикателства. Актуалната външна среда на сигурност е особено динамична и се характеризира с геополитически промени, предизвикателства пред международния правов ред, засилване ролята на недържавни субекти с помощта на нови и деструктивни технологии, хибридни действия и кибератаки, демографски и климатични промени, нарастващ недостиг на ресурси, които са в основата на вътрешни и международни конфликти и миграционни потоци", допълни той.

"Неразрешените кризи с геополитическа значимост, процесите на дестабилизация в Черноморския регион и Източното Средиземноморие, нарастващата геополитическа конкуренция в региона на Западните Балкани, международният тероризъм, миграционният натиск, конфликтите в Близкия Изток и Азия, продължават да излагат на риск националната ни сигурност, сигурността в целия регион, а и в евроатлантическата зона като цяло. Развиват се паралелни процеси на съперничество и сътрудничество", продължи президентът.

По време на заседанието са се обединили около няколко предложения към изпълнителната и законодателната власти:

1. Актуализиране на „Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г.“ в съответствие с поетите ангажименти в „Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.“ Срок – октомври 2018 г. Ако това не стане продължаваме да излагаме на риск и без това тревожната тенденция за отлив от Въоръжените сили, недокомплект, невъзможност за поддържане на техниката и водене на нормална бойна подготовка. Така че тази актуализация и съгласието на българското правителство да я разгледа е важно условие за бъдещето на Въоръжените ни сили.

2. Преразглеждане на плановете на Министерство на отбраната за преодоляване недостига от личен състав и набелязване на нови конкретни мерки – септември 2018 г.

3. Ускоряване на процесите по внасяне на Проектите за инвестиционен разход и тяхното съгласуване от Министерски съвет с последващо приемане от Народното събрание – юни 2018 г.

4. Разработване на финансово осигурен план за възстановяване на техниката и въоръжението и осигуряване на жизнения им цикъл до снемане от въоръжение – септември 2018 г.

5. Законодателната и изпълнителната власт да обединят усилията си по привеждане в изпълнение на поетите ангажименти по т. 1 от заседанието на КСНС, проведено на 30. 05. 2017 г. – септември 2018 г. Тази последна точка касае най-вече осъвременяване на Закона за вероизповеданията, което да гарантира защита на традиционните български вероизповедания, ангажирани съответно на държавата и недопускане радикализация на религиозна основа.

"Призовавам институциите да се отнесат отговорно към проблемите на Въоръжените сили и към сигурността на българските граждани. Призовавам за делово и отговорно отношение към нашите съюзници. Виждате, обстановката е такава, че времето за обещания и декларации изтече. Дела трябват!", подчерта Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови