Здравният министър: Да, истината за мерките можем да я кажем само ние

Даниела Добрева 01 октомври 2020 в 16:40 2731 0

Снимка Архив

Когато в медиите се тиражира информация, че ще се връщат КПП и ще се затварят училища и градове, да, истината можем да я кажем само ние. Така министърът на здравеопазването коментира въпрос на депутата от БСП за България проф. Георги Михайлов, свързан с репликата му "нищо, което ние не сме казали, не е истина" в интервю. Въпросът беше отправен на заседание на Комисията по здравеопазване.

Министърът допълни, че по отношение на мерките достоверната информация е единствено от Националния оперативен щаб и не бива да се спекулира със страховете на гражданите.

Проф. Михайлов възрази, че противоположни мнения има и в научните среди, но това не ги прави по-малко достоверни и цитира последните данни за Швеция, която по думите му в момента е сред страните с най-ниска смъртност. Депутатът от БСП припомни, че хората, които се изказват негативно за някои от противоепидемичните мерки, също са специалисти.

"Когато обстановката е толкова динамична, не може да не се изслушва мнението на всеки, който може да бъде полезен", каза още проф. Михайлов.

Няма място за паника, решенията за удължаване на епидемичната обстановка и въвеждането на нови мерки, ще се вземат след обсъждане с Експертния съвет от специалисти към МЗ, съобразени с препоръките на СЗО и други международни здравни организации, обясни здравният министър.

До края на годината ще има електронна рецепта и част от електронно досие, съобщи проф. Ангелов след въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер.

"В момента министерството изпълнява договор за изграждане на Национална информационна система на два етапа.
Етап 1 ще завърши до края на тази година – част от електронно досие и електронна рецепта. Проведени са срещи с "Информационно обслужване" и заинтересованите организации. Когато бъдем готови с прототипа на тази част от Националната информационна система, ще има публично обсъждане в рамките на инициативата "Партньорство за здраве" и едва след това системата ще бъде въведена в медицинската практика.

Имаме интерес към три компании за закупуване на ваксини срещу COVID-19

Европейската комисия води преговори с 6 компании за закупуване на ваксини срещу COVID-19. Здравното министерство е заявило участие в споразумението с три от тях.

"Трите, които изключихме, предоставят ваксини, които трябва да се съхраняват при -70 градуса по Целзий, което е изключително трудно за употреба в практиката", уточни Ангелов.

Министърът увери, че ваксините, които ще бъдат поръчани ще са преминали всички фази на клинични изпитвания, ще отговарят на всички критерии за безопасност, ще са безплатни и ще се поставят доброволно. Той отрече информацията, че ваксините ще бъдат включени в Имунизационния календар като задължителни.

Ангелов отговори и на въпрос за състоянието на инфекциозното отделение в МБАЛ Добрич, като потвърди, че има сключен договор с инфекционист, отделението е изолирано от останалия поток, лекува пациенти и за момента няма нищо притеснително в работата му. В края на октомври ще бъде избран и нов управител на лечебното заведение, тъй като в момента е назначен прокурист. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша