Здравният министър: Нещо, което не е казано от нас, не е истина

Проектът за поставяне на вендинг машини за лекарства е изтеглен, съобщи здравният министър

OFFNews 29 септември 2020 в 10:27 4561 4

Снимка Архив

Искаме до хората да стига истина, а не спекулации или манипулативни твърдения, идеята е до хората да стига информацията, каквато е в действителност. Нещо, което не е казано от нас, не е истина. Така обоснова връщането на брифингите здравният министър Костадин Ангелов по bTV.

Ние четем цялата информация в света и вземаме решенията в полза на гражданите. Нека хората да не смятат, че ако са прочели една публикация, трябва да променяме решенията си на базата на нея, заяви той.

Към момента ситуацията е под контрол и няма здравна криза. От всички 29 европейски страни България е на 26-то място по заболеваемост, преди бяхме на 2 място по заболеваемост от COVID-19. Всичко се случва както трябва, системата се управлява йерархично, ако искаме да постигнем резултат.

Броят на пациентите в болници не е променян – 750 са хоспитализирани и 40-45 са в интензивните отделения, каза още Ангелов. Дали началото на учебната година е повишило заболеваемостта ще можем да кажем, след като анализираме първите две седмици. До този момент нямаме притеснение за ситуацията в училищата, увери той.

КПП към момента не са обсъждана мярка у нас, нищо не изисква втвърдяване на мерките, посочи министърът. Няма да се затварят училища в края на октомври, има ясни критерии за мерките в тях. Нека не се създава усещане за страх и паника, органите са на място, ще си свършим работата навреме, увери проф. Ангелов.

Той обърна внимание на спазването на мерките и подчерта, че маски трябва да се носят, както в пленарната зала на НС, така и по време на партийни форуми. Така още веднъж потвърди, че организаторите на тези събития ще бъдат глобени, информация, която беше оповестена вчера.

Проектът на "Пос Фарма"

Медийните публикации не са повод за отменяне решението на правителството за поставяне на вендинг автомати. Министерският съвет отмени проекта още в петък, след широка дискусия, каза здравният министър. 

Той обясни, че в свое становище министерството на здравеопазването е отбелязало, че такива апарати могат да продават само лекарства без рецепта, какъвто е законът в момента. Самият проект цели да създаде работни места, да развие бизнес на територията на България, но продажбата на медикаменти не може да бъде синхронизирана с нашето законодателство, каза министърът.

Проф. Ангелов увери, че процесът е прозрачен и не е правена законова промяна, която да улесни инвеститора в този проект. 

Нашето становище беше разгледано и от фирмата, тя изтегли проекта, каза той и допълни, че дружеството не е одобрило становището на МЗ, че тези апаратите са за лекарства без лекарско предписание.

Не съм запознат с опити да се задоволи интерес на частен инвеститор. Политиката е да се реши проблемът на хората в малките населени места, където няма аптека, каза още той.

Той коментира и модернизацията на Спешната помощ и обясни, че тя се извършва по три направления - закупуване на линейки, ремонт и строеж на сградния фонд на центровете за спешна помощ и филиалите им и обучение на персонала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

4

OtSofia

29.09 2020 в 15:06

Като заявихте, че противно на всяка/всякаква строителна и икономическа логика ще срутите готова сграда-груб строеж на Националната детска многопрофилна болница в несъмнено най - комуникативното място отвън и вътре на/в Александровска болница, както и несъмнено един от професионалните в архитектурно и функционално отношение обекти в София, нещо, което вече с всичките му уж модерни финтифлюшки строителство на здравни сгради вече не се среща в толкова интегрален вид и възможности у нас за преустройство и усъвършенстване, та, като лично от вас като министър на здравеопазването на РБългария бе казано и излезе в медиите, че ще рутите по механичен способ, първо вие лично ли ще се заемете с това обещание и второ, това лично и на всеуслишание казано истина ли е наистина?!

3021

3

Котарак

29.09 2020 в 11:19

Вас ви знаем. Говорите само истини. ОСТАВКА БЕ, ИЗРОДИ!!!

6145

2

kokoten

29.09 2020 в 10:54

Брей...какво самочувствие...в медицината това е абсурдно и неверно твърдение....достоен ученик на Мутрягата....какъв тъпанар....