Вирусолог разкри опасно ли е да се ваксинираме, ако сме с COVID-19

Доц. Гломб се излекувала от лека форма на ковид с витамин Д и аспирин

OFFNews 01 декември 2020 в 10:44 6003 0

Снимка Архив

Правило е ваксина да се прилага на здрав човек, имунната му система да не е ангажирана на други фронтове.

Поставяйки ваксина, ние откриваме фронт за трениране на имунната система за борба с болестния причинител, обясни по Нова телевизия вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Би трябвало тези, които изкарват вируса безсимптомно, да нямат последствия от ваксината, каза вирусоложката, но уточни, че винаги, когато предстои имунизация, се провежда подробен разговор с пациента, за да се установи дали има заразени в обкръжението му. Теоретично поставянето на ваксина срещу COVID-19 в такива случаи не е опасно, но не е желателно, уточни тя.

Как се лекува вирусологът от COVID-19

Доц. Гломб каза още, че е изкарала леката форма на инфекцията и напомни, че за вирусна инфекция не се взима нищо специално. Тя самата е приемала много течност, вземала е витамин D, защото е установила, че има ниски нива на витамина и аспирин вечер. Не се е лекувала с антибиотици, защото не е имала бактериална инфекция като усложнение от вирусната.

"Поне 2-3 литра течности дневно трябва да се изпиват, защото се отделят много отпадни продукти, които влизат в кръвообращението и натоварват другите системи и органи, така се изчистват", каза доц. Гломб.

Тя коментира и готовността за ваксиниране, за която съобщиха "Пфайзер" и "Модерна":

"Смятам да не избързваме, да изчакаме разрешителните, които фирмите ще получат, вчера подаде документите си и американската компания "Модерна". Документацията трябва да бъде внимателно разгледана. Много хора вече са си сложили ваксините, защото това се прави в трета фаза на изпитванията", обясни вирусоложката и подчерта, че контролът е много взискателен, защото ваксината се поставя върху здрави хора.

Какъв е принципът на действие на РНК ваксините

РНК, която носи информация за един от повърхностните белтъци на коронавируса, ще бъде инжектирана. Тази РНК ще намери пътя си до клетките, там информацията кодирана в нея, ще бъде експресирана в белтък, и този белтък, който ще се получи в резултат на ваксинацията, ще се появи върху някои клетки. Организмът ни ще реагира с поява на имунни клетки, които ще разпознават този белтък като чужд. Така организмът ще бъде подготвен с антитела и с Т-клетки на имунната система срещу белтъка на коронавируса, обясни доц. Гломб.

По думите ѝ РНК молекулите са безкрайно нестабилни, така че няма опасност тази РНК да се задържи в тялото на човека. На практика тя ще влезе в тялото, ще свърши работата си, след което ще се разпадне спонтанно, каза експертът и допълни, че точно затова профилът на безопасност на РНК ваксините е толкова добър. 

Ваксината действа още с първата доза, която се поставя, но с второто слагане се увеличава многократно процентът на хората с компетентен имунен отговор. Затова се налага повторното ваксиниране, каза още ръководителят на отдел "Вирусология" към НЦЗПБ.

Това не е заразен материал, нито ваксинирания заразява, уточни доц. Гломб.

"За момента разпространението на инфекцията у нас върви нагоре, ако се спазват мерките до седмица-две би трябвало да очакваме някакво подобрение", обобщи вирусоложката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови