В САЩ препоръчват ваксинация срещу маймунска шарка на рисковите групи

OFFNews 29 юни 2022 в 08:59 1574 0

маймунска шарка

Снимка Getty Images

Ваксинация на рискови групи

Правителството на САЩ ще предложи ваксинация срещу маймунска шарка на рисковите групи - бисексуални и гей мъже, медици, хора с потиснат имунитет. През следващите месеци до щатите ще бъдат разпратени стотици хиляди дози ваксина, съобщи Ройтерс.

Имунизациите ще започнат в районите с най-високо разпространение. Щатските и местните здравни служби също могат да поръчват доставки от ваксините. Близо 300 000 дози от националния запас на страната ще бъдат освободени за ползване по разпореждане на администрацията на Байдън.

До момента в страната са регистрирани 306 случая на маймунска шарка, вирусна инфекция, която подобно на вариолата, причинява болезнени кожни обриви.

Какво трябва да знаем за маймунската шарка?

Въпреки че вирусът е ендемичен в някои части на Африка, в момента е обхванал и страни, в които обикновено не е наличен, което предизвиква опасения, че може да се разпространи по-широко.

САЩ са втората държава след Великобритания, която активно препоръчва ваксинация срещу маймунската шарка. В Обединеното кралство предлагат имунизация на бисексуални и гей мъже, които са най-застрашената група. Препоръчва се медиците също да се ваксинират.

Във Великобритания предлагат ваксинация срещу маймунска шарка на бисексуални и гей мъже

Миналия месец водещ съветник на Световната здравна организация заяви, че огнището на маймунска едра шарка извън Африка вероятно се е разпространило чрез сексуална активност на мъже по време на рейв партита в Испания и Белгия.

Смята се, че ваксината, първоначално разработена срещу дребна шарка, има около 85 % ефективна срещу маймунска шарка.

У нас до момента са регистрирани три случая на инфекциозното заболяване.

Заразените с маймунска шарка мъже са в добро състояние

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!