Във Великобритания предлагат ваксинация срещу маймунска шарка на бисексуални и гей мъже

OFFNews 22 юни 2022 в 15:28 1134 0

Маймунска шарка

Снимка Getty Images

Ваксинация срещу маймунска шарка

Британските здравни служители ще започнат да предлагат ваксини на мъже, които правят секс с мъже и са изложени на най-голям риск от заразяване с маймунска шарка, съобщи Асошиейтед прес.

Лекарите могат да обмислят ваксинация на някои мъже, които са изложени на най-висок риск от заразяване, се казва в изявление на британската агенция за здравна сигурност. Агенцията определи като изложени на най-висок риск мъжете, които правят секс с мъже и които имат многобройни партньори, участват в групов секс или посещават места, в чиито помещения се извършват такива сексуални контакти.

"Чрез разширяване на предлагането на ваксина за тези, които са изложени на по-висок риск, се надяваме да прекъснем веригите на предаване на инфекцията и да помогнем за ограничаване на епидемията", заяви д-р Мери Рамзи, ръководителка на отдела за имунизация в Агенцията за здравна сигурност.

Миналия месец водещ съветник на Световната здравна организация заяви, че огнището на маймунска едра шарка извън Африка вероятно се е разпространило чрез сексуална активност на мъже по време на рейв партита в Испания и Белгия.

Досега ваксините бяха достъпни само за здравните работници, които се грижат за пациенти с маймунска шарка, или за чистачите, които дезинфекцират замърсени от вируса места. Ваксината първоначално е разработена за сродното заболяване дребна шарка, но се смята, че е около 85 % ефективна срещу маймунска шарка.

Към днешна дата над 99 % от случаите на маймунска шарка във Великобритания са сред мъже, като по-голямата част от тях са при мъже, които са гейове, бисексуални или правят секс с мъже.

Понастоящем във Великобритания има 793 случая на маймунска едра шарка от общо над 2100 случая в 42 държави по света. Не са регистрирани смъртни случаи извън Африка, посочва АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата