Какво трябва да знаем за маймунската шарка?

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2022 в 14:26 891 1

маймунска шарка

Снимка Getty Images

маймунска шарка

След като отделни държави в Европа (Белгия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция, Нидерландия, Гърция, Словения) регистрираха случаи на маймунска вариола НЦЗПБ споделя полезна информация за инфекцията.

Как се предава маймунската вариола?

Инфекцията не се предава лесно от човек на човек. Заразяването се случва при близък контакт с инфекциозен материал от кожните лезии на инфектиран човек, както и чрез респираторни капчици при продължителен контакт лице в лице.

Тестове потвърдиха първия случай на маймунска шарка в Гърция

Възможно е вирусът да бъде предаден и при използване на общо спално бельо, дрехи и тоалетни принадлежности, където оцелява за дълго време.

Моментната епидемична ситуация най-вероятно се свързва с предаване по сексуален път сред мъже, които правят секс с мъже (MSM), но е възможно разпространение и сред членовете на едно домакинство. Безразборните сексуални контакти се оценяват като високорисков фактор за разпространение на вируса.

Потвърдени са 6 случая на маймунска шарка в Словения

Какви са рисковете от заболяването?

Повечето случаи на инфекцията при дадения епидемичен взрив в Европа протичат леко. В риск от тежко заболяване са малки деца, бременни и имунокомпрометирани пациенти. Тъй като случаите са все още малко на брой, профилът на тежест на заболяването не може да бъде надеждно оценен.

СЗО определи маймунската шарка като ''умерен риск''

Какво е приложението на ваксината за едра шарка?

Към момента в ЕС няма одобрена ваксина срещу вируса на маймунската вариола, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност срещу нея.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията препоръчва биопродуктът да се използва като средство за пост-експозиционна профилактика. Експертите оценяват необходимостта от имунизация на медицинския персонал, ангажиран в грижата за заболелите от вируса.

Над 1000 случая на маймунска шарка в незасегнати досега държави

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови