Заразените с маймунска шарка мъже са в добро състояние

OFFNews 24 юни 2022 в 09:12 812 1

маймунска шарка

Снимка Getty Images

маймунска вариола

Заразените с маймунска шарка са в добро състояние, потвърди пред Нова телевизия здравният консултант Елена Биринджиева, която е взела пробите на пациентите и наблюдава случаите.

В четвъртък от Министерството на здравеопазването съобщиха, че у нас са потвърдени два случая на маймунска вариола.  Заболелите са двама мъже на 41г. и на 44г. По-късно от Военномедицинска академия съобщиха, че единият заразен е приет за лечение в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

Първи случаи на маймунска шарка у нас

При първият случай мъжът е бил изпратен от друго лечебно заведение в Центъра за сексуално здраве за изследвания за ХИВ и сифилис. След взетите проби става ясно, че заболяването е маймунска шарка, обясни здравният консултант.

“При вторият пациент бяхме категорични, че е маймунска шарка и активирахме протокола за действие”, каза Биринджиева.

Към днешна дата тя потвърди, че и двамата са в добро състояние, като при първия пациент симптомите отшумяват.

Биринджиева призова да няма паника: “Това заболяване се предава от близък физически контакт, не се разпространява като COVID-10”, поясни тя.

СЗО решава дали да обяви маймунската шарка за извънредна здравна ситуация

По-рано генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус описа епидемията от маймунска шарка като "необичайна и предизвикваща опасения".

Маймунската шарка от десетилетия заразява хора в Централна и Западна Африка, където вариант на заболяването убива до 10% от заразените хора. Засега не се съобщава за жертви на епидемията извън Африка.

Досега в ЕС няма одобрена ваксина срещу вируса на маймунската вариола, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност срещу нея. Великобритания вече предлага ваксинация срещу маймунската вариола на бисексуални и гей мъже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!