В Пирогов уж записват за ваксина, ама не си вдигат телефона за запазване на час

Зеленият коридор, обявен от премиера, създаде хаос пред ваксинационните пунктове

OFFNews 19 февруари 2021 в 15:31 5573 0

Снимка БНТ

"Пирогов" имунизира всички, които попадат в четирите фази от Националния ваксинационен план с ваксината на Oxford/AstraZeneca, съобщиха на страницата си във Фейсбук от спешната болница, след като на работна среща с представителите на оперативните щабове премиерът Борисов разпореди да се отвори "зелен коридор" и всички, които искат да се ваксинират, да го направят, докато тече 4 фаза от ваксинационния план.

Министър-председателят отиде и по-далеч, като заръча на присъстващите здравни експерти лично да проконтролират процеса във всяка точка на страната:

„Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично, и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави“, категоричен беше министър-председателят, който определи норматив от 10 000 ваксинации дневно.

По-рано по БНТ д-р Силвия Чолакова, управител на медицинския център на спешната болница, обясни:

"Два кабинета от общо всички пет се намират на територията на "Пирогов", отделени са от другите дейности на центъра. В тях се извършва имунизация от втора и трета фаза, от днес сутринта с разрешение на РЗИ започна имунизация и на четвърта фаза. Това са пациенти над 65-годишна възраст и с хронични заболявания. Всички фази ще вървят паралелно. Разполагаме с "Астра Зенека" и с нея извършваме имунизациите".

Малко по-късно "Пирогов" обяви, че на 19, 20 и 21 февруари петте зони за имунизация в лечебното заведение са в готовност да посрещнат всички, включително и възрастни хора на и над 65-години и лица с придружаващи хронични заболявания.

В информацията са обявени и телефони, на които може да се запише час за поставяне на ваксина, на които обаче желаещи да се ваксинират не могат да се свържат с оператор. От коментарите под съобщението в социалната мрежа става ясно, че е така от часове. Никой от коментиралите не е успял да запише час.

Междувременно на същата страница регулярно се публикуват снимки и впечатления на пенсионери, които са имали късмета да се ваксинират.

От болницата уверяват, че в петък, събота и неделя кабинетите за имунизация ще работят от 08:30 до 17:00 часа, че техните специалисти разполагат с актуализирани инструкции за начина на съхранение на медикамента на Oxford/AstraZeneca, за кого той е подходящ и за кого не е препоръчителен.

"Всички ще бъдат готови да отговарят на вашите въпроси. УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" разполага с необходимите количества от препарата", гласи съобщението, в което се уточнява, че е необходимо да се носи лична карта и документи, удостоверяващи хронично заболяване.

При тази "готовност" и предвид невъзможността да се свържат на обявените телефони, за да запазят час, много възрастни хора решиха до отидат на място, което доведе до образуването на опашки в нарушение на противопепидемичните мерки. Това напълно обезсмисли изготвянето на списъци, които се разпращат до няколко институции (МЗ, РЗИ, ваксинационен щаб), както и съставянето на листи от желаещи имунизация при личните лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!