Трансплантирани пациенти поискаха оставката на здравния министър

Вероника Шербанова 25 март 2014 в 13:29 1815 1

Трансплантирани пациенти поискаха оставката на здравния министър

Около 50 трансплантирани пациенти излязоха на протест пред сградата на здравното министерство заради необходимостта да доплащат за животоподдържащите си лекарства.

Пациентите поискаха оставката на здравния министър Таня Андреева, която миналата седмица обяви, че проблемът с лекарствата за трансплантирани е решен и вече няма да им се налага да доплащат за лечението си. 

Медикаментите, които пациентите трябва да пият задължително след трансплантация, им струват около 200 лева на месец, обясниха от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

Тези лекарства трябва да се приемат непрекъснато, защото те не позволяват на организма да отхвърли присадения орган, допълниха те.

Протестиращите обясниха, че им се налага да доплащат между 80 и 300 лева на месец, за да приемат лекарствата, с които са се лекували до момента.

Причината за проблема е появата на нови евтини медикаменти на пазара и Здравната каса започва да заплаща тях, вместо досегашните медикаменти. По думите на пациентите обаче най-евтиният медикамент е вреден за тяхното здраве и затова продължават да пият лекарствата, които са пили досега. За да си ги закупят обаче, е необходимо да доплащат.

Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания предложи лекарствата на трансплантираните да бъдат разделени в отделни групи. По този начин появата на ново лекарства няма да повлияе на начина на заплащане на по-скъпите медикаменти.

Това няма как да стане, тъй като не е регламентирано от закона, заяви зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, който се срещна с протестиращите.

По думите му министерството е предприело всички необходими мерки при появата на по-евтино лекарство за трансплантираните, то да бъде изхвърлено от списъка с реимбурсирани медикаменти, за да може да се заплащат досегашните медикаменти.

В същото време от Българския съюз на трансплантираните обявиха в свое становище, че се разграничават от протеста на трансплантираните пациенти.

Управляващите предприеха необходимите мерки за това евтините генерични лекарства да бъдат извадени от списъка, но процедурата по изтегляне е тромава. Недопустимо е в този момент да се насажда паника, категорични са те.

По думите им днешният протест няма да разреши проблемите на пациентите, а ще ги задълбочи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови