Държавата застрашава живота на трансплантираните с евтини лекарства

Вероника Шербанова Последна промяна на 08 януари 2014 в 10:35 1854 1

Лекарства
Лекарства

Животът на трансплантирани пациенти е застрашен заради необходимостта да доплащат за своето лечение след извършената трансплантация. Това заявиха в становище до медиите пациентски организации.

Становището е подписано от Пациентски организации „Заедно с теб“, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се“, Алианс на странсплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички“ и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

След редица административни наредби в Позитивния списък навлязоха заместващи препарати, които са по-евтини и затова Здравната каса заплаща тях. В тази ситуация досега използваните от пациентите лекарства трябва да бъдат доплащани, посочиха от пациентските организации.

За да получат лечението, благодарение на което са стабилизирани, пациентите трябва да заплащат по около 100 лева на месец, което е непосилно за много от тях, тъй като са с инвалидни пенсии.

Независимо какво лекарство изпише лекарят, Здравната каса ще заплати по-евтиното. Ако пациентът не може да си позволи да доплаща за изписаното му лекарство, той ще трябва да премине на нов медикамент, който може и да не е подходящ за него. Всяка промяна в животоподдържащото лечение на трансплантираните пациенти крие риск от отхвърляне на органите и съответно застрашава живота им, коментират те.

„Ние сме изключително разтревожени, тъй като здравето на трансплантираните пациенти се подлага на риск. При промяната в лечението на трасплантирани пациенти са възможни усложнения два-три месеца след смяната, а освен емоционален аспект за пациентите и техните близки, разходите на публични средства при отхвърляне на органите са над 110 000 лв. за пациент“, допълват от пациентските организации.

Липсата на достатъчно средства не трябва да е причина за промяна на лечение на пациенти, категорични са пациентските организации.

По думите им ситуацията, засягаща трансплантираните пациенти, е показателна за това, че в Позитивния списък има много медикаменти, които не са налични, но са определящи за реимбурсирането от страна на НЗОК и за това, което се налага да бъде доплатено от пациентите.

Предлагаме на Касата да направи ревизия на неподдържаните лекарства, които са включени в Позитивния списък, за да може те да бъдат изключени служебно. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2014 в 00:46

За да се регистрира генеричен продукт е изследвано и доказано че ефекта му е като оригиналния.Всичките тези НПО са на хранилка при големите комапании и с тези поръчкови пасквили вдигат продажбите на големите а именно Novartis GSK Pfizer Sanofi J&J Roche Abbott.Цял ден по телевизията Abbott се опитва да си пробута Synagis с поръчкови статии.А преди няколко месеца Новартис организира цяло шоу в НЗОК за Афинитор чиято цена е към 8000 за месец а ако се пие 1 год удължава живота с 2-4 месеца може би но НЕ ЛЕКУВА.Това писмо е спонсорирано според мен от Новартис или Астелас.