Пациенти скачат срещу новия шеф на трансплантациите, Андреева го защити

Вероника Шербанова 28 февруари 2014 в 14:01 2183 0

Здравният министър Таня Андреева

Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания се обяви против избора на д-р Любомир Спасов за национален консултант по трансплантология.

Причината за недоволството срещу проф. Спасов са делата, които се водят от близки на починали пациенти след трансплантация в поверената на проф. Славов болница "Лозенец". 

Мотивът не е неприязън към проф. Спасов, а нещата, които се случват в болницата и за които ние отдавна алармираме, посочи Иван Димитров от Асоциацията по БНР.

По думите му изборът на проф. Спасов е бил обсъден и от Консултативния национален съвет по трансплантология, като лекарите сами са попитали кой и защо налага смяната на водещи специалисти в България по трансплантация.

Политически назначения не бива да се правят в медицината. Това не помага на обществото ни. Това само вреди, категоричен е Димитров.

Освен Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, против избора се обявиха Асоциацията на чернодробно трансплантираните в България и Федерация Български пациентски форум.

Няма място за спекулации с назначаването на новия национален консултант по трансплантология. Процедурата по назначаването на проф. Любомир Спасов е спазена, заяви здравният министър д-р Таня Андреева.

Директорът на столичната болница „Лозенец“ е предложен за национален консултант от ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. Сред мотивите да бъде избран точно той са добрите му международни контакти в областта на трансплантологията и големия му административен опит, подчерта Андреева.

От Федерация Български пациентски форум се обявиха срещу избирането на проф. Спасов за национален консултант. Според тях проф. Спасов не е подходящ, тъй като срещу ръководената от него болница има съдебни дела заради починали след трансплантация пациенти.

По повод недоволството на пациентската организация директорът на болница „Лозенец“ посочи, че последният европейски одит на болницата е показал 80% успеваемост на трансплантациите, което е съвместимо с европейските норми.

В трансплантологията за съжаление няма 100% успеваемост. Има риск от смъртни случаи, коментира проф. Спасов.

По повод обвиненията, че след като той вече е национален консултант болница „Лозенец“ ще бъде привилегирована по отношение на извършването на трансплантации, проф. Любомир Спасов обясни, че решението къде да се направи дадена трансплантация е на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Проф. Спасов е категоричен, че се налага промяна в методиката за установяване на мозъчна смърт. Начинът, по който в момента се установява мозъчната смърт на пациент, е остарял и отнема много време, коментира националният консултант.

Освен това по думите му координаторите по донорство не трябва да работят само в едно лечебно заведение, като се налага и допълнително обучение за тези кадри.

Необходимо е да се създадат и регионални диспансери за наблюдение на трансплантираните пациенти. По този начин ще се подобрят условията, при които са лекувани тези пациенти, каза още проф. Спасов.

Проф. Любомир Спасов беше избран за национален консултант по трансплантология на мястото на началника на Клиниката по чернодробна хирургия и трансплантология във Военномедицинска академия проф. Никола Владов, който заемаше длъжността от 2011 г. до момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!