Пациенти искат оставката на здравния министър

Вероника Шербанова Последна промяна на 11 март 2014 в 14:42 1579 1

Здравният министър Таня Андреева

Федерация „Български пациентски форум“ постави ултиматум на здравния министър Таня Андреева. Пациентската организация ще поиска оставката на Андреева, ако в десетдневен срок тя не разреши проблема с лекарствата на трансплантираните пациенти.

Това заяви председателят на федерацията Иван Димитров.

За проблема с лекарствата за трансплантирани пациенти съобщиха в края на февруари група пациентски организации. Тогава те обявиха, че пациенти са принудени да доплащат за лекарствата си след операцията.

Причината е в навлезлите в Позитивния списък заместващи препарати, които са по-евтини и затова Здравната каса заплаща тях, вместо досегашните лекарства. Според тях това застрашава живота на пациентите, тъй като не всеки от тях може да доплаща, за да получи лекарството, с което са стабилизирани.

Терапията на трансплантираните пациенти трябва да се изписва от специалисти, а не да се налага чрез административни решения, коментира Димитров.

Административна замяна на медикамент ще спести на държавата около 250 000 лева на година, а овладяването на пациент, който отхвърля трансплантиран орган, е близо 110 000 лева, категоричен е той.

Вероятността от отхвърляне на трансплантиран орган след промяна на терапията достига до 68%. Нерешаването на този проблем застрашава живота на близо 500 души, каза Иван Димитров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2014 в 17:09

Тия пък! Не разбраха ли, че в сегашното правителство няма нито един почтен човек? Искали били оставката - ами да си искат...