След 15 дни в COVID реанимация: Ако ми бяха казали, че млад мъж ще диша с апарат заради вирус, нямаше да повярвам

След като синът се разболял тежко, двамата му родители се ваксинирали

OFFNews 28 септември 2021 в 13:24 28995 4

Млад мъж, интубиран и на апаратна вентилация 15 дни, започна да диша самостоятелно и се върна към живота, съобщиха от УМБАЛ Бургас. Пациентът вече е изписан и си е у дома след близо месец в болницата.

Шансът пациент с COVID-19 да оцелее след интубация е 10% според световната статистика. За това са нужни не само воля за живот, а и знанията и уменията на лекуващия екип.

Гюхан Мехмед е на 23 години. Завършил е гимназията по автотранспорт в Бургас. Живее в село Просеник и с родителите си работи в семейния ресторант. Няма придружаващи заболявания. Миналата зима изкарва пневмония, която минава бързо.

"Колите са ми хоби, обичам да се занимавам с тях, да ремонтирам. Лятото често ходех изпотен по сервизите, газирано пиех, може би затова ми е паднал имунитетът. Към края на август се почувствах зле. Вдигнах температура, не можех да дишам. Опитах вкъщи с прахчета да се лекувам, но имах толкова силен задух, че родителите ми извикаха линейка", разказва той.

Следващите часове за него са като мъгла. Озовава се в COVID отделение на болницата, където прекарва няколко часа. Не можел да диша. Трябвало да бъде интубиран. Две седмици бил между живота и смъртта.

"Не помня това време. Помня мига, в който над мен имаше много лекари, вадеха от устата ми тръби, казваха ми - събуди се, страшното мина! Нямам думи да благодаря на целия екип на реанимацията и особено на д-р Люцканова. Те подхождаха с голямо внимание не само към мен. Те вдъхваха вяра, кураж на всички болни", спомня си Гюхан.

"Пациентите с COVID-19 стигат до реанимация поради комплексни причини. Зависи от имунната система, от това колко се е забавил човек, преди да потърси лекарска помощ и т.н. Нашата задача е да помогнем на белите дробове да възстановят своята функция. В по-големия процент от случаите увредите са необратими, затова болните не оцеляват. Това е факт и хората трябва да са наясно с рисковете на болестта. Надежда винаги има. Помогнахме на много пациенти да се върнат живи при семействата си. Борим се за всеки и това, че Гюхан вече си е у дома, е голямо щастие за нас", сподели д-р Даниела Люцканова, старши лекар в реанимацията.

Бащата на Гюхан вече се е ваксинирал срещу COVID-19. След денонощни тревоги дали синът ѝ ще оцелее, решение за ваксинация взела и майка му.

"Ако някой ми беше казал, че това ще ми се случи, че е възможно млад мъж на 23 години, здрав, да стигне до реанимацията и до дишане чрез апарат от един вирус, нямаше да му повярвам сигурно. Аз също ще се ваксинирам, когато дойде време за това. Усещането да си бъдеш вкъщи, след толкова време в болница, е неописуемо", казва Гюхан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

3

ваксиниран

29.09 2021 в 11:18

Те нека работят - когато са готови, ще се ваксинирам и с новата ваксина. До тогава, съм спокоен, че съм минимизирал шанса да не я дочакам...

23293

1

Стефан

29.09 2021 в 00:28

Е, сега нали младите, даскалиците, недоучилите доктори, тия които имат да си платят парното и им остава за хляб са ноо яки - нямат нужда от ваксини.
Щото правото им на духовен мързел, и правото им да пикаят отвисоко на другите хора, надвишава здравият разум. Който нямат. Поставят правото си да правят каквото им скимне, над правото на природата да ги убие.

Понеже ха-ха, бащицата ще дойде, и ще изгони вируса. На комунизма. Или на короната. Или нещо такова, да живее хари потен!

А умрелите от това колеги, роднини, съседи - това го няма. Важното е, че ваксините, кеймтрейса, 5-6 ге-то:)
Добре дошли в мирогледа на Средновековието! Докато вменяемите и учени хора гледат към звездите.