Семействата на разменените бебета трябва да платят такса от 12 000 лв., ако предявят иск за 300 000

OFFNews 30 януари 2023 в 11:05 12286 3

бебе

Снимка Pixabay

Споразумение може да има и по време на делото, твърдят адвокати

Семействата на разменените бебета трябва да платят голяма държавна такса, за да могат да предявят иск за обезщетение от болницата в съда, обясниха експерти по bTV.

„Страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семействата трябва платят, за да стартират делото за получаване на обезщетение, е 4% от предявената сума - в случая 300 000 лева. Така те трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса“. Това обясниха адвокатът на „Шейново“ Величка Костадинова и адвокат Мария Шаркова, външен консултант на лечебното заведение.

Поисканото обезщетение от 300 хиляди лева е твърде високо. Това мое становище идва след анализ и след като съм прегледала близо 600 дела в областта на медицинските грешки, както и други дела, по които са присъждани обезщетения за неимуществени вреди. При прегледа установих, че подобна сума е присъждана изключително рядко в много малко случаи, и то такива, които са свързани с много тежки физически увреждания или смърт на дете, обясни адвокат Мария Шаркова.

Това, че случаят е без аналог, не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно голямо обезщетение, каза още тя.

Шаркова цитира немедицински случай, при който е незаконно повдигнато обвинение, а след това полученото обезщетение е 200 000 лева. Но става дума за човек, който е бил задържан и лишен от свобода с мярка за неотклонение, а последиците за психиката му са били много сериозни, обясни тя.

Адвокат на едно от семействата с разменените бебета критикува липсата на съответно предложение от страна на болницата, след като за нея сумата от 300 000 лева е твърде голяма. „Очаквах всичко да се разреши доброволно, дори да не бъде за претендираната от нас сума. Но да бъде предложено справедливо обезщетение. Родителите свикват с новото бебе. Това се отразява много трайно на психиката“, посочва юристът.

Нашият колега и до момента не е предявил претенция в лечебното заведение. В този случай болницата няма как предполага какъв би бил реалният размер на обезщетение, още повече да излезе с насрещно предложение на несъществуващо искане за заплащане на обезщетение, коментира адвокатът на „Шейново“ Величка Костадинова.

До момента единственото заявено е искане за заплащане на обезщетение от страна на колегата Мангъров, който представлява една от майките и още две лица, които са посочени в искането. Сумата, която е претендирана, е 300 000 лева. Публично колегата обяви тази сума, като посочи и срок от 10 дни. Не е имало никаква друга комуникация между лечебното заведение и адвокатите за провеждане на допълнителна среща“, обясни още тя и допълни, че ръководството на болницата се е запознало с анализа на адвокат Шаркова и е взело решение спорът да бъде насочен към съда.

Няма пречка да се случи споразумение и в самия съдебен процес, посочи Костадинова.

Бебетата са родени през септември 2022 г. в болница "Шейново", като през декември стана ясно, че са разменени. До казуса се стигна, след като една от майките, след направен генетичен тест, установява, че детето, което отглежда, не е нейно. Другата майка предяви иск към болницата в размер на 300 хил. лв. Децата вече са при биологичните си родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

3

dolivo

30.01 2023 в 11:34

Мълчи бе, троляк, какво общо има 7 месечно управление с 11 годишното на мутрата създала тази клоака в администрацията

22547

2

dolivo

30.01 2023 в 11:33

добре ми звучи, това е защита срещу фриволни искове

като се стигне до пари, да си сметнат какво могат да си позволят

НО, задължително да съдят до дупка, че тази клоака административна само през търсене на права ще се разчисти и кадрите опреснят с такива, които разбират какво е да си в сектора на услугите. Защото родилната помощ е услуга отдавана на данъкоплатеца

А сме се напълнили с назидателни сърдити доктори, които гълчат и смотават клиента си

Време е за адаптация или пенсия, да отдават батона на следващото поколение , което е без багаж на огорчение от живота и без багаж на компромисите с морала и съвестта
 
X

Парламентът на живо