Шейново: Размерът на обезщетенията за разменените бебета ще се решава в съда

OFFNews 27 януари 2023 в 16:29 3301 0

д-р Румен Велев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

д-р Румен Велев, директор на АГ болница Шейново

Втора АГ болница "Шейново" отхвърля исканото обезщетение за общо 600 000 лв. от семействата на разменените бебета. Спорът ще се решава в съда, предаде БТА.

Съветът на директорите се запозна със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета. Претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета в болница "Шейново" следва да се отнесе към съда, гласи съобщението от лечебното заведение.

Оттам аргументират решението си с анализ на близо 600 съдебни дела за периода от 2007 г. до 2022 г. "За да се осигури всеобхватност, е извършена проверка и на други дела, по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания)", се казва още в позицията.

Ръководството на болницата смята, че тъй като казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, казусът трябва да бъде разгледан в съда. 

Бебетата са родени през септември 2022 г. в болница "Шейново", като през декември стана ясно, че са разменени. До казуса се стигна, след като една от майките, след направен генетичен тест, установява, че детето, което отглежда, не е нейно. Другата майка предяви иск към болницата в размер на 300 хил.лв. Децата вече са при биологичните си родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови