Съвременните терапии при рак на маточната шийка: До 95% излекуване и шанс за бременност

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2019 в 10:54 11198 0

В света на свободното сексуално общуване, ракът на шийката на матката се установява все по-често, както заради широкото си разпространение, така и заради информационните кампании за превенция и ранно диагностициране.

Вероятно всяка жена е чувала за полово преносимия Човешки папилома вирус като причинител, както  и за цитонамазката като метод за диагностициране. Вероятно повечето жени са чували за задължителните предпазни средства и ваксинацията като метод за превенция. И същевременно много малко жени са информирани за начините на лечение и последствията. А те са важни за жените в детеродна възраст, сред които най-често се среща рака на маточната шийка.

Ранните форми на рак на шийката на матката протичат без симптоми. Жена, с недиагностициран рак на маточната шийка, може да забременее. Затова редовните прегледи с цитонамазка са важни. Ако ракът е в много ранен стадий, жената може да износи бебето под лекарско наблюдение и лечение.

Напредъкът в терапиите води до 80-95% излекуване при ранните форми на заболяването (стадий I и II) и 60% при стадий III (1, 2). Лечение на рак на маточната шийка най-често включва хирургия и лъчетерапия самостоятелно или в комбинация. В зависимост от стадия и локализацията на тумора се прилага самостоятелна лъчетерапия или комбинирана с химиотерапия, която подобрява преживяемостта без прогресия на заболяването.

Хирургичният метод е водещ в терапията до втори стадий включително. Обемът на хирургичната интервенция зависи от това дали ракът се е разпространил или не. Обикновено се отстранява туморното образувание, както и част от околната здрава тъкан.

С помощта на щадяща хирургия на матката, жената може да забременее и след хирургично лечение. При щадяща хирургия се отстранява част от шийката на матката, една трета от горната част на влагалището и съединителната тъкан около шийката на матката. След отстраняване на абдоминалните лимфни възли, останалата част от матката се свързва отново към влагалището (анастомоза).

В Анадолу Медицински Център тези операции се извършват чрез роботизирана хирургия, с цел да се запази матката, а също и нервните окончания около нея, които са свързани с пикочния мехур. Това предотвратява следоперативните урологични проблеми като затруднено уриниране и дългосрочно използване на катетър. Роботизираната хирургия позволява на пациента да се върне към нормалното си ежедневие бързо и без последствия. Още повече не се налага да се прилага допълнителна лъчетерапия и/или химиотерапия.

В случай на напреднал стадий на рака на маточната шийка се извършва радикална хистеректомия (отстраняване на матката). Затова още веднъж подчертаваме, че отговорното сексуално общуване и ранната диагностика са изключително важни за пълноценния живот на младите жени.

За повече информация посетете www.anadolumedicalcenter.bg

Партньорска публикация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови