Санкции за 1,5 млн. лева заради източване на пари от НЗОК

Вероника Шербанова 23 април 2014 в 12:46 4051 2

Румяна Тодорова

Внезапна проверка на болници по празниците доказа, че лечебните заведения масово източват пари от Здравната каса. По този повод ще бъдат наложени санкции за до 1,5 млн. лева, като в това число влизат глоби и незаплатени средства от надлимитна дейност. Това съобщи управителят на Касата д-р Румяна Тодорова.

Проверки са извършени между 18 и 21 април в 37 болници в 13 града – София, Пловдив, Пазарджик, Перник, Враца, Плевен, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Шумен.

Нарушения са открити в 14 болници. В много от болниците пациентите, записани като приети в болницата в момента на проверката, не са открити в лечебните заведения, като често броят на приетите е бил дори по-голям от броя на леглата в съответното отделение.

Много голям е проблемът с хигиената и с качеството на лечението в болниците, но що се отнася до качеството на обслужване, това не зависи от Здравната каса. Можем само да предадем наблюденията си на „Медицински одит“, посочи Тодорова.

От началото на годината до края на март са направени 1457 медицински и финансови проверки в болничната помощ и над 2500 проверки в извънболничната помощ. В болничната помощ са регистрирани 1570 нарушения, допълни Тодорова.

Наблюденията сочат, че когато един пациент е приет в болницата по дадена клинична пътека, той не е лекуван за други съпътстващи заболявания. Много често се случва пациенти да бъдат изписвани от болницата с по-лоши показатели на изледвания в сравнение с тези при хоспитализирането им. След това същите пациенти влизат в болницата за лечение по друга клинична пътека, по която вече се лекуват други техни заболявания, обясни Тодорова.

В много случаи се наблюдава тенденцията пациенти с определено заболяване да се лекуват по пътека с по-висока цена, за която нямат необходимите симптоми.

Проверката показва и че според документите в болниците над 5700 пациенти са лекувани от болестта на Лайл в рамките на 3 месеца. Това заболяване се среща изключително рядко. Аз за 30 години съм виждала 2 такива случая. Симптомите са много тежки и лесно може да се направи проверка колко от тези случаи са реални и това предстои да се направи, коментира шефът на НЗОК.

По повод липсата на направления Румяна Тодорова обяви, че са се появили сигнали за продажба на направления - от общопрактикуващи лекари на специалисти и за лабораторни изследвания. Тук се появява и въпросът за защита на личните данни, които се използват, каза Тодорова.

Ние в момента издържаме болници, а не плащаме за пациентите, подчерта Румяна Тодорова.

Много често получаваме оплаквания от пациенти. Лошото е, че те се оплакват, но не искат след това официално да напишат какво се е случило и така по тези оплаквания не може да се направи нищо, категорична е Румяна Тодорова.

По думите на Тодорова на фона на нарушенията добро впечатление са направили неврологичното отделение в „Токуда“ и детското отделение в Университетската болница „Св. Анна“ в София.

Проверките в болниците продължават. Има проблем с лекарите, работещи в регионалните здравни каси. Болниците са започнали да ги наемат на високи заплати и те работят в т.нар. „отдели за борба с Касата“. Те отговарят за отчетите на болниците и тък като са работили в системата, знаят къде гледат проверяващите и знаят как да направят отчетите по такъв начин, че да заблудят проверяващите, посочи Тодорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!