НЗОК се готви да ореже с 20% парите на болниците

OFFNews Последна промяна на 06 март 2014 в 17:29 3391 6

д-р Таня Андреева

Има вероятност прогнозните бюджети на болниците да бъдат намалени с 20 процента.

Това каза здравният министър д-р Таня Андреева пред парламентарната комисия по здравеопазване, съобщава БНР.

Андреева посочи, че тази информация е била коментирана по време на среща между нея и управителя на Здравната каса Румяна Тодорова.

Тогава станало ясно, че Тодорова има намерение да въведе лимити за обем дейност на лечебните заведения, но все още няма яснота по този въпрос. Темата ще бъде обсъдена на заседание на надзорния съвет на касата следващата седмица.

Според министър Андреева Здравната каса трябва да отделя по-малко средства от бюджета си за лекарства и медицински изделия, и повече за медицинска дейност.

Тя съобщи също, че е размразен и проектът за построяване на лъчетерапевтичен комплекс към Онкологичната болница в София и до три месеца съоръжението трябва да бъде готово.

По оперативна програма към Министерство на регионалното развитие ще се отделят 240 000 лева за препроектирането на комплекса.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започна 2014 г. с 80 млн. лева дефицит, а в края на миналата година касата забави изплащането на задълженията си към болниците. Това предизвика не само вълна от лекарско недоволство и протести, но и доведе до финансови проблеми в болниците.

В началото на годината стана ясно също, че НЗОК няма да плати новите клинични пътеки и процедури, които са заложени за 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2014 в 20:47

Остана и за болниците да си плащаме и ще сме върхът по ниско здравеопазване!

06.03 2014 в 19:58

Ехеее, къде е Деситу Танасова да истеризира?

06.03 2014 в 19:45

Ясно, спират парите за лекарства и за болните, за да ги дадат за "пепроектиране" и строеж на нов център, тоест за да има за крадене.

06.03 2014 в 19:30

... господ да те накаже, човеченце злобно...
... как е... крадеме ли яко от "пироговчетата"... ма не били пироговчета, а били вилички край морето, и не били линейки, а джипки... или па ...катафалки, то знаели човек на какво да "верва"...

П.С. някой хубав ден ще се "разбере", че това ***** е крупен инвеститор в гробарския бизнес... отврат!. същи сатанишев в женски вариант , с задължителната "обратна" ОРИЕНТАЦИЯ... пфуууууууууууууууууууу

06.03 2014 в 19:23

Тази крадлива маймунка на снимката колко нагла и безкрупулна физиономия има!

06.03 2014 в 17:52

Още може, още може. Българина може би ще се вдигне когато започнат да го оперират на улицата с трион.