НЗОК: Няма да намаляваме бюджетите на болниците

Вероника Шербанова 07 март 2014 в 14:58 1442 0

НЗОК отрече да се готви да намали бюджетите на болниците

Здравната каса не възнамерява да намалява бюджетите на болниците с 20%. Това заявиха от НЗОК по повод изказването на здравния министър Таня Андреева за намаляването на парите за болниците през тази година.

По време на среща с премиера Пламен Орешарски, на която е присъствала и Андреева, управителят на Касата Румяна Тодорова е съобщила, че през 2013 г. на болниците са изплатени с 18% повече средства от предвидените за тази година. Това обаче не означава, че бюджетите на болниците ще бъдат намалени с 18% през тази година, категорични са от НЗОК.

Среща между здравния министър и управителя на Касата не е имало, посочиха от НЗОК.

За клинични пътеки и процедури през 2013 г. на болниците са заплатени 1,42 млрд. лева, а за тази година са предвидени 1,16 млрд. лева, което е с 18% по-малко и най-вероятно е това, което е имала предвид Андреева, допълниха от НЗОК.

Тази сума е разпределена за 12 месеца, а не за 10, както беше през миналата година. Освен това НЗОК разполага и с резерв от 136 млн. лева.

Месечните разпределения на средствата за различните болници ще бъдат утвърдени на заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса на 11 март. На заседанието трябва да бъдат обсъдени и вариантите за изплащането на дейността на болниците, надхвърляща прогнозните им бюджети.

В четвъртък здравният министър Таня Андреева обяви, че парите за болниците през тази година ще са с 20% по-малко в сравнение с миналата година заради липсата на средства. 

По този повод управителят на Касата Румяна Тодорова възнамерявала да въведе лимити за обем дейност на лечебните заведения, уточни Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови