Болниците получават с 500 000 лв. по-малко заради неправилни хоспитализации

Вероника Шербанова 16 декември 2013 в 18:31 3085 2

Румяна Тодорова

Снимка БГНЕС, архив

Румяна Тодорова

 

С 500 000 лева по-малко ще получат болниците, след като проверките в лечебните заведения в страната показали, че част от пациентите са приети, без да има нужда от това. Това заяви управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова. 

Проверките са проведени в болниците в цялата страна в рамките на една седмица. Изключение правят най-малките болници, които обаче много стриктно се придържат към договорите си, уточни д-р Тодорова.

В почти всички болници са открити случаи на пациенти, които не е трябвало да бъдат хоспитализирани. Най-много такива случаи има в София и Габрово. Само в Монтана, Силистра и София-област не са открити такива случаи, коментира д-р Тодорова.

По време на проверката хората са открити реално в болниците, но те са били хоспитализирани за неща, които са за извънболнична помощ, посочи шефът на НЗОК.

Болниците, в които са установени такива нарушения, няма да бъдат санкционирани. Те просто няма да получат от Касата парите за тези пациенти, допълни тя.

За ноември е изплатено около 70% от изработеното. Това са всички пари, които имахме, дадено е всичко до стотинка. Остатъкът ще бъде изплатен до 20 януари, имаме уверението на финансовия министър за това, каза Тодорова.

С тези 70% ще могат да се изплатят заплатите на служителите в болниците, което е около 60% от сумата. С останалите 10% ще могат дори да заплатят на някои доставчици. Могат да заплатят вече каквото искат. Това е решение на директорите, категорична е Тодорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!