Проф. Кюркчиев: Противогрипната и COVID ваксината нямат нищо общо, могат да се правят едновременно

OFFNews 14 септември 2021 в 10:25 1120 1

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Противогрипната  и COVID ваксината нямат нищо общо и могат да се ползват едновременно, тъй като всяка ваксина активира определен клон от имунната система.  Това каза по БНТ проф. Доброслав Кюркчиев, имунолог, началник на  Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Специалистът обясни, че поставянето на ваксина срещу коронавирус при деца над 12 години, които имат и реимунизации по имунизационния календар, също не е проблем.

Ваксината срещу COVID-19, за момента, безспорно е най-добрият и много близък начин за решаване на проблема. Факт е, че има процент от хора, които не изграждат имунитет, но това не е нещо необичайно. Среща се и при други видове ваксини, каза професорът.

Той обясни, че огромният процент от хората имат траен имунитет и те не са заразяват с вируса, но това не означава, че това се случва при всички. По думите му има единици, които не изграждат съответната имунна защита, поради различни обстоятелства като индивидуални особености, напреднала възраст или други придружаващи болести.

Кюркчиев говори и за ползите от ваксинацията и дали хората трябва да се ваксинират срещу COVID-19.

Това, че някои се е предпазил до момента, не означава че ще се предпази завинаги. Дали трябва да се ваксинира или не - всеки решава индивидуално. Смятам, че това е най-разумното решение, което може да се вземе, коментира Кюркчиев.

Той припомни, че всяка ваксина и всяко лекарство имат възможни странични ефекти, но това е в рамките на нормалното.

Досега голямото количество хора показва дълготраен имунитет, колко дълготраен ще е този имунитет все още трудно може да се предскаже", допълни още Кюркчиев и предупреди, че в условия на пандемия по никакъв начин не трябва да се вземат имуностимулатори, тъй като при този вирус се наблюдават случаи на свръхреакция на имунната система. Подсилването с имуностимулатори може да направи имунният отговор на организма още по-силен и това да доведе до сериозни усложнения.

Проф. Кюркчиев коментира, че в обществото има "уплах от ваксините"

"Той се обяснява с две групи от фактори – първият е идеята, че тази ваксина по някакъв начин ще навреди на здравето, което е напълно неоснователно. РНК ваксините съществуват от 1990, платформата не е нова. Това са десетилетия научна работя. РНК ваксината срещу коронавирус не е създадена за една година. Втората група причини са конспиративно-параноидните интерпретации за 5G, план за съкращавне на населението, чипиране и т.н. Тези интерпретации са много силни в обществото." 

Имунологът каза още, че не е необходимо да се изследват антитела преди ваксинация, тъй като имунната памет не е в кръвта. 

Ако едновременно с ваксинацията е заразиш, поставянето на втора доза може да се отложи, каза специалистът. Той не препоръча категорично трета доза, но уточни, че не е проблем, който иска да си я постави, това не би довело до негативни ефекти.

Трудно може да се прецени кой имунитет е по-силен - след преболедуване или след ваксинация. Но при естествения имунитет различните хора поемат различно количество вирусен товар, за разлика от ваксината, при която това е стандартизирано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови