Митове за съставките на ваксините срещу COVID-19

Георги Марчев, Factcheck.bg 27 септември 2021 в 20:15 10448 3

Снимка pixabay

“Къде е разрешението от Агенцията по лекарствените средства?”, пита мъжки глас две медицински лица, които поставят ваксини срещу Ковид-19 в мобилен пункт в центъра на Варна. Мъжът, придружен от още няколко души, снима видео, което се излъчва и на живо във Фейсбук. Искането му се пренася в телефонен разговор с ръководителя на двете жени, идва полиция, а малко по-късно мобилният пункт затваря заради невъзможност да работи нормално.

Мъжът и сподвижниците му са от Фейсбук групата “Измамата к0вид-19”. Настояват за пълна проверка на съставките на конкретната партида ваксини и питат имат ли разрешение за поставяне. Това е една от разнообразните акции, които през последните седмици биват организирани с цел да се агитира срещу поставянето на ваксини и носенето на маски в закрити обществени места.

Същевременно социологическата агенция “Галъп” публикува проучване, според което 45% от гражданите не са ваксинирани и не възнамеряват да си поставят ваксина. България е с най-малко имунизирани в Европейския съюз (ЕС) – малко над 20% от българите напълно ваксинирани, а едновременно с това е сред държавите с най-високата смъртност от коронавирус.

Затова Factcheck.bg разгледа част от актуалните лъжливи и подвеждащи видеа и текстове около ваксините срещу Ковид-19, които се разпространяват на български език в онлайн пространството.

Но ето отговора на първия въпрос от видеото от питащите от Варна:

Разрешени ли са ваксините в България?

“Да” – това е еднозначният отговор на въпроса “Разрешени ли са ваксините срещу Ковид-19” в България?”, задаван многократно във видеото от Варна. Страната е част от Европейския съюз от 1 януари 2007 г. и медицинското одобрение на ваксините е отговорност на Европейската агенция по лекарствата (European Medicine Agency, EMA), както Factcheck.bg писа в текста “ЕС и ваксините срещу COVID-19”.

ЕМА се ръководи от Управителен съвет, в който участват представители от всяка държава членка на ЕС, както и на Европейската комисия, Европейския парламент и гражданското общество – организации на пациенти, на хуманни и ветеринарни лекари. Българският представител в съвета на ЕМА е директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов, а негов заместник е главният секретар на ИАЛ Светлин Спиров. Одобрението на даден продукт изисква подкрепата на две трети от представителите на всички държави и институции в Управителния съвет.

Информацията на български език е публикувана на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Всички ваксини, които се поставят в България, имат разрешение за използване от ЕМА, които гарантират, че ваксините отговарят на строгите изисквания в ЕС за ефикасност, безопасност и качество, и се произвеждат в одобрени и сертифицирани производствени предприятия в съответствие с високите фармацевтични стандарти за производства в големи мащаби.

Има ли наночастици във ваксините срещу коронавирус?

Сред аргументите, че ваксините срещу коронавирус са опасни, е съставът им. В популярно видео в Tik Tok от онлайн шоу със субтитри на български език се твърди, че част от съставките на всички иРНК-ваксини е “ПЕГ-елирана липидна наночастица”. В клипа още се твърди, че тайно е добавено и веществото графен като графенов оксид, за което също се сочи патент, но към китайска компания.

Невярната информация се съобщава от жена, представена като Карън Кингстън – бивш служител на Pfizer. Тя твърди, че графенът и графеновият оксид не са упоменати в официалната информация в листовките, защото са отровни. Според нея с ваксините се тества какво количество може да поеме човешкият организъм, защото веществата са “проводник на електричество и създават магнитно поле, което да ви свърже с интернет”. Проблемът обаче бил, че веществото може да доведе “потенциално до смърт”.

Проверка на “Ройтерс” показва, че до 12 август видеото само на английски език е достигнало до 1.3 милиона потребители в Rumble, но отделно е публикувано и във Facebook, YouTube и др., включително и със субтитри на други езици.

От компаниите Pfizer и Moderna заявяват пред “Ройтерс”, че във ваксините им няма съставка графенов оксид. Това се вижда и в публичните листовки и информация, публикувани в официалния сайт на Изпълнителната агенция по лекарствата – за Pfizer (Comirnaty) – тук, за Moderna (Spikevax) – тук, за AstraZeneka (Vaxzevria) – тук, за Johnson & Johnson (Janssen) – тук.

Пред AFP Йони Хилен от Холандския съвет за оценка на лекарствата казва, че “няма данни” за наличието на графен или графенов оксид в нито една ваксина, използвана в ЕС. Същото казва и д-р Парк Джонг-бо, изследовател в Biographene, компания, която разработва лекарства на основата на графен.

Графенът наистина се “тества за биомедицински цели, включително за ваксини, но тези приложения все още са в експериментална фаза и се очаква да мине дълго време, преди да станат достъпни на пазара след клинични изпитания”, съобщава професор Хонг Бюн-хи, експерт по наноматериали от университета в Сеул.

Това показва и проверката на “Ройтерс”, от където са открили патента, за който става дума в разпространеното видео в социалните мрежи – вижте патента тук. Според Google patents искането е подадено от Шанхайски национален инженерен изследователски институт за нанотехнологии (Shanghai National Engineering Research Center for Nanotechnology ( www.nercn.com.cn/ ) на 27 септември 2020 г.

Действително това е начало на искане за патент за иРНК-ваксина, но проучването е на етап “изчакване” и дори не е започнало тестване върху хора. Тази евентуална ваксина е поставена 184 пъти в предклиничен етап – тестване само върху животни, както е съобщено тук.

Йони Хилен от Холандския съвет за оценка на лекарствата (CBG) казва пред AFP, че графеновият оксид е различно вещество: “Графеновият оксид е производно на графена и е в по-разредена форма. В момента се проучва медицинското приложение на графеновия оксид за различни цели”.

Всъщност графенът е наноматериал – съединение, съставено от малки частици, за който се знае, че има антибактериални и антивирусни свойства. Наред с други качества, той е гъвкав, проводим, лек, здрав и според наличните данни е най-тънкият материал в света, което е причина той да представлява интерес в различни иновации. Материалът е изолиран за първи път през 2004 г.

Карън Кингстон, която се представя за бивш служител на Pfizer, е отказала коментар пред “Ройтерс” и посъветвала да се питат експертите защо са сигурни, че няма графен или графенов оксид във ваксините. Тя обаче не предоставя никакви доказателства за твърденията си.

Има ли метални частици във ваксините срещу Ковид-19?

Видео с хора, които говорят на немски език, с български субтитри, разпространява твърдението, че след ваксинация пациенти имат “структури с метален отблясък”, които се намират в кръвта им. Клипът е гледан над 13 хиляди пъти във Фейсбук до 26 септември 2021 г.

В The Bulgarian Times в текст към същото видео, но качено на самия сайт, се твърди, че “лекари, биохимици, цитолози и патолози се обединяват и разкриват под микроскоп съдържанието в отровите”. “Метални части, мрежести структури и вещества, убиващи електроцитите са само малка част от наличното”, добавя се още в текста, линк към който е публикуван 12 пъти във Фейсбук групи и страници с общ брой над 307 хиляди последователи по данни на онлайн инструмента CrowdTangle.

Информацията за метални частици в състава на ваксините е невярна. Както Factcheck.bg писа и показа във видео, магнит не се лепи върху мястото на ваксинация на рамото. Освен това, в нито една от листовките на ваксините срещу Ковид-19 не са посочени каквито и да било метални съставки.

Участниците във видеото не са представени с имена и квалификация. С онлайн инструмента WeVerify Factcheck.bg откри оригиналния файл на видеото в YouTube, където е гледан над 18 хиляди пъти. Клипът не е изтрит заради цензура, както твърдят коментиращи под българското видео. В описанието под него са упоменати имената на участниците.

Жената в клипа – Bärbel Ghitalla, която казва, че е направила снимките под микроскоп, изразява притеснения за пациентите си, защото преди ваксинация след няколко чаши вода изследванията показвали, че тези мрежести структури изчезвали. А сега сега – дори седмици след поставянето на ваксина, те си стоели. Според текста на The Bulgarian Times това показва, че “жигосаните й пациенти имат слепване на електроцити, което стои перманентно и не подлежи на разтваряне” и е “симптом за тромбози, удари, некроза на органи, нарушаване на работата на мозъка и сърцето”.

Проверка на “Ройтерс” засяга същото видео, но обсъдено от коментатори в англоезично онлайн ток-шоу, в което се казва, че “докторите и адвокатите смятат, че това вероятно е началото на тромботична активност – кръвни съсиреци”.

Говорител на британското дружество по хематология (b-s-h.org.uk/) заявява пред агенцията, че твърденията са неверни. „Повечето от изображенията, показани във видеото, не са нормални кръвни снимки. Някои са електронна микроскопия, други изглеждат като флуоресцентни, а други са неразпознаваеми”, казва говорителят и добавя, че „фактът, че говорещият не знае разликата, подсказва, че тя не е лекар“.

Factcheck.bg намери сайта на Bärbel Ghitalla – http://naturheilpraxis-ghitalla.de. В него тя е представена като практикуваща алтернативна медицина, а отделно има квалификация на медицинска сестра и лаборант. Ghitalla не е отговорила на въпросите на “Ройтерс”, изпратени по имейл.

В клипа се твърди още, че пациенти, които се оплакват от последствията са обявявани за измамници, защото са имали заболявания и преди ваксинацията. Затова заснетите хора, които оставят усещане, че са медицински специалисти, заявяват готовност да направят списък на такива пациенти, за да се докажат страничните реакции от ваксините срещу Ковид-19.

Проф. Мари Скъли, консултант-хематолог от болниците на University College London, казва пред “Ройтерс”, че образуванията показват наличие на твърде много протеин. “Това може да се дължи на инфекции, имунни състояния и понякога на рак като миелом”, смята тя и добавя, че за да се намери връзка с ваксинацията ще са необходими други лабораторни и клинични изследвания.

„По-тежките странични ефекти, включително кръвни съсиреци, са изключително редки”, казва Том Уингфийлд от Liverpool School of Tropical Medicine. По думите му, например след въвеждането на ваксинация във Великобритания са се предотвратили десетки хиляди смъртни случаи от Ковид-19. Текст за леталните случаи в Англия публикува и Factcheck.bg, който може да прочетете тук.

Водят ли до безплодие ваксините срещу Ковид-19?

Ваксините водят до безплодие е теза, която се използва широко в коментари в социалните мрежи, без да е точен първоизточникът й.

Българското Министерство на здравеопазването пише, че съгласно кратките характеристики на Pfizer и Moderna, проучванията при животни не показват преки или непреки вредни ефекти, свързани с бременността, ембрионалното/феталното развитие, раждането или постанаталното развитие.

“Няма научни доказателства, които да предполагат, че ваксината може да причини безплодие при жените. В допълнение, не е известно, че безплодието се появява в резултат на естествено заболяване от Ковид-19, което допълнително показва, че имунните отговори към вируса, независимо дали са предизвикани от инфекция или ваксина, не са причина за безплодие”, посочват още здравните власти.

Неверни съобщения в социалните мрежи твърдят, че ваксината на Pfizer съдържа протеин, който участва в образуването на плацентата, съобщават още здравното министерство. Във ваксината се съдържа синтезирано малко парче от генетичния материал на SARS-CoV-2 (иРНК), което „нарежда“ на клетките в тялото да произведат характерния за вируса „spike” протеин. Когато е ваксинирано, тялото произвежда негови копия, които не причиняват заболяването, а имунната система се научава да реагира защитно, предизвиквайки имунен отговор срещу SARS-CoV-2.

“Няма такава ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет”, казва проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН на 13 септември 2021 г. Изказването й е по време на дискусията “COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата”, провела се в Българската академия на науките, а поводът, че много млади жени са я питали могат ли да се ваксинират, ако искат да имат деца.

“Знае се, че повече от 55 000 бременни жени във Великобритания и над 100 000 бременни жени в САЩ вече са ваксинирани”, съобщи проф. Радостина Александрова, цитирана от dariknews.bg.

Конспиративната теория, че се готви масово стерилизиране, не е нова. Още през 2010 г. определящият се като конспиративен теоретик Алекс Джоунс твърди, че Бил Гейтс и неговата едноименна фондация са част от глобална конспирация, която планира да установи „научна диктатура за контрол над американците“ чрез “огромен план за стерилизиране на населението”.

Фондацията на Гейтс от десетилетия финансира създаването и разпространяването на ваксини за различни заболявания, които са спасили хиляди животи по целия свят. Дейността й я прави и мишена за разпространение на неверни твърдения, които не са подкрепени с никакви научни аргументи за достоверност.

В портала за информация за коронавирус може да откриете още отговори на въпроси, които ви интересуват за ваксините – https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/faq

Ако там не откривате отговор на свое питане, свържете се с Factcheck.bg, за да провери информация- https://factcheck.bg/send/

Може да ни пишете и на [email protected].

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg

Георги Марчев, Factcheck.bg

Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

ogoglass

28.09 2021 в 17:49

Хайде сега да тъпунчо може ли да проверява факти: https://www.drrobertyoung.com/post/transmission-electron-microscopy-reveals-graphene-oxide-in-cov-19-vaccines

14469

2

случайно прочетох

27.09 2021 в 21:16

Няма да се набоцкам с някаква течност, защото половин свят го е направил.
И билетчета не търках......
И за герб не гласувах....

1905

1

тОлуп

27.09 2021 в 20:51

Време е да се потърси отговорност на Цукерберг, че дава трибуна на подобни загубеняци... Тоя докара целия траш в интернет!!!