Поставиха дефибрилатори в най-оживените метростанции

OFFNews 28 март 2022 в 14:37 740 0

Снимка Столична община

Апарати за спешна помощ при сърдечна аритмия (дефибрилатори) са поставени в четири от най-натоварените станции – „Орлов мост“, НДК, „Сердика“, „Стадион Васил Левски“. Това съобщиха днес председателят на СОС Георги Георгиев и кардиологът проф. д-р Иво Петров.

Предвижда се един дефибрилатор да бъде предоставен за използване на общинската аварийна дирекция, като с него ще се правят и обучения. Дефибрилатор вече има и в Столичен инспекторат. Столичният общински съвет ще вземе решение за закупуване на сесията в четвъртък.

Надявам се най-късно през февруари да е приключило и обучението на служители на метрото във всяка от станциите как да работят с дефибрилаторите, обясни председателят на СОС Георги Георгиев.

Подвижните дефибрилатори са апарати, които се използват при сърдечен арест. Единственият шанс за пострадал със сърдечен арест е незабавното започване на сърдечен масаж от човек, който е на място, и извършване на дефибрилация до 2-3 минути от началото на инцидента. 

Апаратите са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалсти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно,

Сърдечният арест е водеща причина за смърт в индустриалния свят, като всяка година около 1 000 000 души в света умират от това. В България цифрата е над 10 000 души, което е над 10 пъти повече, отколкото в ПТП и над 100 пъти повече, отколкото в пожари и природни бедствия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови