Пощенска кутия за приказки и Коалиция HPV се обединиха за превенция на HPV-свързаните заболявания

От началото на септември момичетата на възраст от 10 до 14 години имат право на безплатна ваксина срещу HPV

OFFNews 09 октомври 2023 в 11:14 828 0

Виж сега моето момиче

Снимка PR Care

Информационна кампания за превенция на HPV-свързаните заболявания

Бъдещето на децата ни и тяхната защита от HPV вируса събра експерти, хора на изкуството и заинтригувани зрители в поредното издание на Виж сега моето момиче - събитие на Пощенска кутия за приказки и Коалиция HPV.

От началото на септември България е сред страните от Европейския съюз в превенцията на HPV-свързаните ракови и други заболявания, осигурявайки безплатен достъп до най-съвременното средство за защита на всички момичета на възраст между 10 и 14 ненавършени години - 9-валентна ваксина срещу 9-те типа HPV, които са най-честите причинители на HPV заболяванията. Ваксината се осигурява по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 г. на здравното министерство.

Какъв е пътят на пациента до ваксината

Всяко момиче на възраст между 10 и 14 ненавършени години има право на безплатна имунизация срещу HPV, която се извършва с поставянето на две дози от ваксината. За целта родителят трябва да се свърже с личния лекар, който може да назначи ден и час за ваксинацията. Имунизациите се извършват след преглед от общопрактикуващия лекар, който назначава ден и час за поставяне на втората доза. Интервалът между имунизациите е шест месеца.

Когато става дума за превенция, българите вземат решение емоционално, а не рационално. Това обяснява и антиваксърските насторения, които пандемията задълбочи. Но едва ли има по-емоционално решение от това да защитиш децата си от ракови заболявания. Аз направих точно това, осигурявайки възможност на дъщерите си да се имунизират срещу HPV вируса, заяви зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски.

Специален гост на събитието бе Майк Мориси, главен изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака, както и членове на HPV коалицията.

Д-р Християна Бацелова опроверга твърденията, че ваксината "заразява" с рак. По думите ѝ тя съдържа протеин, който по никакъв начин не може да отключи подобно заболяване. Не отговарят на истината и твърденията, че имунизацията отслабва имунитета, обясни епидемиологът. Д-р Бацелова каза, че тя си е поставила ваксината, а дъщеря ѝ ще бъде имунизирана след като навърши възрастта, определена в програмата

В кои държави се поставя ваксината

Над 156 държави и територии по света имат действащи Национални програми за имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV), сред тях са Швеция, Обединеното кралство, Дания, Португалия, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Канада, Австралия, Туркменистан и други. В Северна Македония ваксинацията срещу HPV е задължителна.

В страни като Обединеното кралство, където Националната програма е добре развита, ваксинацията срещу HPV се осигурява както на момичета, момчета, млади жени до 26 годишна възраст, които са изпуснали ранната ваксинация и рискови групи като хомосексуални мъже до 45 годишна възраст.

Със свои и чужди истории каузата подкрепиха Гери Турийска, Александра Сърчаджиева, Оля Малинова, Елисавета Белобрадова (представена от Мила Бобадова), Красимира Хаджииванова и Силвия Петкова. Събитието бе част от информационна кампания за превенция на HPV-свързаните заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика