Омикрон вече е в България. Всички болни са на домашно лечение

Ангел Марковски 02 януари 2022 в 15:46 5608 3

Снимка Архив/БТА

Омикрон вече е и в България, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Изненада няма и в начина на протичане, тъй като всички 12 души, от които 11 са от София, един от Софийска област, са с леко протичане на заболяването.

"На домашно лечение са. Не се налага хоспитализация. 7 от тях не са ваксинирани", уточни той.

Очакванията са Омикрон да бъде заразен за повече хора. Тепърва ще се обсъжда дали да бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки.

9 от заразените с новия щам, са мъже, 3 са жените. 7 са без ваксина, 5 имат ваксинация, при повечето над 9 месеца след втора игла.

Само един от заразените е пътувал в чужбина.

Клиничните проби са взети в 4 лечебни заведения в периода от 16 до 22 декември 2021 г., 11 пациенти са от София-град, а един от област София.

Общо при изследването се установи, че 12 (4.4%) проби са с Омикрон (B.1.1.529) и 263 (95,6%) са Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*).

За групата с най-висок риск, над 65 години, вече има предвидена стимулационна мярка от 75 лева при поставяне на ваксина, припомни Ангел Кунчев. Той припомни също, че е съкратен периодът между втора и трета игла.

Удвояването на случаите може да се случва за дни. Възможно е в някои икономически сфери, при непрекъсваем режим на работа, да се стигне до 15-20 процента заразен персонал, каза Кунчев.

На въпрос за степента на мерките, той допусна, че всичко може да се очаква и зависи от ситуацията. Това, с което няма да направим компромис, е здравето на хората, както и да поставим на колене здравната система, посочи главният държавен здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

2

ваксиниран

02.01 2022 в 16:16

Дано не се напълнят болниците, които и в момента са натоварени.
 
X

Да помогнем на украинските деца!